Μήπως θα έπρεπε οι τοπικοί άρχοντες να αποσυρθούν και να αφήσουν τα παιδιά να κάνουν τη δουλειά τους; Έτσι κι’ αλλιώς άχρηστοι είναι, και επιζήμιοι για το δημόσιο, όπως αποδεικνύει και το εν λόγω περιστατικό στην Ρόδο. Μπορεί τα παιδιά να μην έχουν τελειώσει ακόμη το σχολείο, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Ίσα ίσα αποδεικνύονται πολύ πιο έξυπνα από αυτούς που ψήφισαν οι γονείς τους!
Μαθητές ενός ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου στη Ρόδο κατάφεραν να βάλουν τα… γυαλιά στους αρμόδιους και τους παρουσίασαν την πιο φθηνή λύση για να κατασκευαστεί η γέφυρα της Κρεμαστής στο νησί. Δηλαδή τι πιο φθηνή; 2.5 εκατ. κοστολόγησαν το έργο οι πολιτικοί και οι μαθητές βρήκαν την ιδανική λύση μόλις με 10.000 ευρώ!
Πρόκειται για το σημείο στο οποίο έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι στις σφοδρές πλημμύρες του περασμένου Νοεμβρίου και αποτελεί πληγή για την τοπική κοινωνία. Εχει αποφασιστεί πως η γέφυρα θα κατασκευαστεί με κόστος 2,5 εκατομμύρια ευρώ και με το κλείσιμο του δρόμου μέσα στην τουριστική περίοδο, με τα έργα να ξεκινούν τον Απρίλιο.
Οι μαθητές του εκπαιδευτηρίου όμως παρουσίασαν μία λιγότερο χρονοβόρα λύση, εξίσου αξιόπιστη, η οποία θα κοστίσει μόλις 10.000 ευρώ, όπως αναφέρει η «Ροδιακή». Με τη βοήθεια της τεχνολογίας και μέσα σε διάστημα μόλις 3 μηνών, ετοίμασαν ένα Project που θα το ζήλευαν και οι ειδικοί επιστήμονες. Στο σχέδιό τους προτείνουν τη χρήση εφαρμογών αυτοματισμού, ενώ χάρη σε αυτό κέρδισαν το 1ο βραβείο στο πανελλήνιο μαθητικό συνέδριο Επιστήμης και Τεχνολογίας ACSTAC.
Συγκεκριμένα, οι μαθητές πρότειναν ένα σύστημα που αποτελείται από αισθητήρα, ο οποίος εντοπίζει τη στάθμη του νερού, μία μπάρα, η οποία κλείνει το δρόμο σε περίπτωση πλημμύρας, δύο φανάρια που ρυθμίζουν την κυκλοφορία στη γέφυρα από μονή σε διπλή σε περίπτωση πλημμύρας, την σειρήνα και τον φάρο, τα οποία προειδοποιούν τους οδηγούς και ένα gsm modem, δηλαδή κινητό χωρίς οθόνη που παίρνει έτοιμες εντολές από έναν μικροεπεξεργαστή και το σύστημα τροφοδοσίας του συστήματος.
Μάλιστα οι νεαροί προέβλεψαν να υπάρχει και ενημέρωση προς τις αρχές για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της γέφυρας, ενώ το σχέδιό τους επιτρέπει την άμεση εγκατάσταση του συστήματος, χωρίς να χρειαστεί να κλείσει για μεγάλο χρονικό διάστημα η γέφυρα.
Μήπως τελικά το ότι ξοδεύονται τεράστια ποσά για έργα που θα έπρεπε να έχουν κοστίσει πολύ λιγότερα, δεν είναι τοπικό φαινόμενο αλλά πανελλήνιο;
Φωτογραφία: rodiaki.gr