Ο σκοπός του μάρκετινγκ σε μια επιχείρηση είναι να κάνει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της γνωστά στο καταναλωτικό κοινό, προσπαθώντας συγχρόνως να τους πείσει ότι το συγκεκριμένο προϊόν ή υπηρεσία είναι το καλύτερο της αγοράς. Σκοπός είναι να τους πείσει ότι είναι αυτό το προϊόν που πραγματικά τους ταιριάζει και θα τους ωφελήσει περισσότερο από κάθε άλλο!
Το μάρκετινγκ στην πολιτική δεν διαφέρει πολύ από το παραπάνω. Είναι κάτι σχετικά καινούριο, τουλάχιστον στην χώρα μας. Οι “αρχές” του, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια πολιτική εκστρατεία μιας παράταξης ή ενός υποψηφίου. Το προϊόν είναι ο ίδιος ο πολιτικός, με τις θέσεις του και το πρόγραμμα που δηλώνει ότι θα εφαρμόσει. Αυτό εξάλλου προσπαθεί να “πουλήσει”. Το όφελος γι’ αυτόν δεν είναι τα χρήματα όπως σε μια πώληση ενός προϊόντος, αλλά η ψήφος που θα κερδίσει!
Θα πρέπει ωστόσο να διευκρινήσουμε ότι το μάρκετινγκ δεν “δημιουργεί” τις θέσεις και τις απόψεις του κάθε υποψηφίου. Αυτό είναι δική του δουλειά! Το μάρκετινγκ τον βοηθάει απλά να βελτιώσει την εικόνα του, να μεταδώσει και να επικοινωνήσει καλύτερα τις θέσεις αυτές! Αν κάποιος πολιτικός δεν έχει θέσεις και άποψη, τότε το μάρκετινγκ δεν μπορεί να κάνει “μαγικά”!
Τα βασικά σημεία μιας καλής πολιτικής καμπάνιας μάρκετινγκ θα πρέπει να είναι τα παρακάτω:
ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ: Ο κάθε υποψήφιος θα πρέπει να ξεκινήσει με την διαμόρφωση του κεντρικού του μηνύματος. Μια καμπάνια δεν θα είναι επιτυχημένη εάν δεν υπάρχει ένα ξεκάθαρο μήνυμα που αντιπροσωπεύει τον πολιτικό. Δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 4 με 5 γραμμές. Συνήθως απαντάει στις εξής ερωτήσεις από τον κόσμο: Γιατί εσένα και όχι κάποιον άλλο; Τι θα προσφέρεις περισσότερο; Τι είναι αυτό που σε κάνει διαφορετικό από τους άλλους; Ουσιαστικά το “κεντρικό μήνυμα” δίνει τον λόγο για τον οποίο ο κόσμος πρέπει να ψηφίσει κάποιον! Και αυτός ο λόγος θα πρέπει να είναι πολύ καλός! Και αν όχι καλλίτερος, τότε σίγουρα διαφορετικός των υπολοίπων. Μην μπερδεύετε όμως το μήνυμα με το σλόγκαν. Το σλόγκαν είναι κάτι διαφορετικό. Είναι κάτι πιο απλό και γρήγορο, που ο κόσμος το θυμάται εύκολα. Το “μήνυμα” είσαστε εσείς!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ: Απαραίτητο βήμα για την αύξηση της αναγνωρισημότητας και την επικοινωνία των θέσεων και απόψεων του υποψηφίου, είναι η χρήση της διαφήμισης. Εάν ο κόσμος δεν γνωρίζει τις θέσεις και απόψεις σας, γιατί να σας ψηφίσει; Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να προβληθεί κάποιος και ουσιαστικά να επικοινωνήσει την εικόνα του και τις απόψεις του στο κοινό από όπου θα ζητήσει την ψήφο του. Άλλοι από αυτούς είναι περισσότερο και άλλοι λιγότερο αποτελεσματικοί, πιο αποδοτικός όμως είναι ο συνδυασμός των παρακάτω:
-
ΚΑΡΤΕΣ – ΦΥΛΛΑΔΙΑ: Είναι απαραίτητο ο υποψήφιος να έχει προσωπικές κάρτες, και ένα φυλλάδιο όπου θα περιγράφει τις βασικές του θέσεις, απόψεις και το πρόγραμμα του για την ανάπτυξη της περιοχής. Καλό είναι να υπάρχει και ένα σύντομο βιογραφικό. Μοιράστε το φυλλάδιο παντού και κυρίως σε περιοχές που σας ξέρουνε λιγότερο.
-
ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ: Η επιτυχία σε αυτές τις εκλογές περνάει μέσα από το διαδίκτυο. Η χρησιμοποίηση του internet από τους πολιτικούς για να προβάλουν τις απόψεις και προτάσεις τους κερδίζει συνεχώς έδαφος τα τελευταία χρόνια, και όχι άδικα διότι το διαδίκτυο είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να προσεγγίσεις τους νέους, και όχι μόνο! Η χρήση του διαδικτύου στην Ελλάδα έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια και πλέον δεν αφορά μόνο τις μικρές ηλικίες, αφού και οι μεγαλύτεροι το προτιμούν όλο και περισσότερο για την ενημέρωσή τους. Οι υποψήφιοι εκτός από το Facebook, μπορούν να χρησιμοποιήσουν ακόμα μια σειρά από “διακτυακά εργαλεία” όπως το youtube, forums, και άλλα social media. Επίσης μπορούν να φτιάξουν το δικό τους Blog, εξασφαλίζοντας παράλληλα την online παρουσία τους στα πιο έγκυρα τοπικά sites, με κύριο στόχο την προσέγγιση των αναποφάσιστων ψηφοφόρων.
-
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΤΟΠΙΚΑ SITES – ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ – ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ: Πολύ σημαντικό είναι να βρίσκονται οι θέσεις και απόψεις σας, μπροστά στα μάτια κάθε υποψήφιου ψηφοφόρου σας, όσο πιο συχνά γίνεται. Έρευνες έχουνε δείξει ότι οι άνθρωποι δείχνουνε ενδιαφέρον σε μια διαφήμιση, αφού την δούνε πρώτα 7 φορές! Ειδικά τα ενημερωτικά sites, όπου υπάρχουν αρκετοί επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες, βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Οι καταχωρήσεις σας επειδή δεν μπορεί να είναι πολύ μεγάλες, είναι σημαντικό να περιέχουν “το κεντρικό σας μήνυμα”. Είναι αυτό για το οποίο θα σας θυμάται τελικά ο κόσμος.
-
ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ – ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ: Επίσης ένα καλό “σποτάκι” στο ραδιόφωνο ή την τηλεόραση, θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με τις έντυπες και ηλεκτρονικές καταχωρήσεις. Δώστε τους λόγους που θα πρέπει ο κόσμος να σας ψηφίσει. Επικεντρωθείτε στα 2 – 3 σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο της περιοχής σας, και καταθέστε τις προτάσεις σας. Η τηλεόραση ως μέσο επικοινωνίας έχει σίγουρα μεγαλύτερη δύναμη από το ραδιόφωνο, αλλά κοστίζει και πολύ περισσότερο.
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ: Όχι αφισοκόλληση και γράψιμο με σπρέι σε τοίχους και δρόμους! Προς θεού, μην υποπέσετε σε τέτοιο ατόπημα! Θα είναι σα να ζητάτε από τον ψηφοφόρο να σας μαυρίσει και όχι να σας ψηφίσει, αφού αυτή η “μόδα” έχει παρέλθει προ πολλού. Μπορείτε όμως να δοκιμάσετε διαφήμιση σε χώρους ειδικούς για διαφημιστικούς σκοπούς, όπως οι φωτεινές ταμπέλες, και ειδικά πλαίσια όπως αυτά στις στάσεις λεωφορείων και κατά μήκος των οδών. Το όφελος μιας διαφήμισης σε εξωτερικούς χώρους είναι ότι θα την δουν πολλοί άνθρωποι. Η φωτογραφία σας και μόνο, δεν αρκεί. Βέβαια υπενθυμίζει στον κόσμο την υποψηφιότητα σας, αλλά δεν αρκεί για να πάρετε την ψήφο κάποιου. Θα πρέπει να συνδυαστεί και πάλι με το κεντρικό σας μήνυμα ή τις 2 – 3 σημαντικές προτάσεις που έχετε να κάνετε για την περιοχή. Θα πρέπει πάντα να δίνετε κάποιον λόγο στον κόσμο για να σας προτιμήσει από τους υπόλοιπους.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ: Ένας καλός τρόπος παρουσίασης των απόψεων και θέσεων που έχει ο υποψήφιος, είναι μέσο συνεντεύξεων στα τοπικά ΜΜΕ (ραδιόφωνα, τηλεόραση, εφημερίδες, κλπ.). Μέσα από μια συνέντευξη ο υποψήφιος έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει τις θέσεις και απόψεις του για την τοπική κοινωνία, μετριάζοντας τις κατηγορίες για τους αντιπάλους του, γιατί ενδέχεται να προκαλέσει αλγεινή εντύπωση στον κόσμο. Θα πρέπει να είναι πολύ καλά προετοιμασμένος, γιατί πάντα υπάρχει ο κίνδυνος των “απρόσμενων” ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται την αναγνωρισημότητα αλλά και την δημοτικότητα σας.
ΑΡΘΟΓΡΑΦΙΑ: Επίσης ένας πολύ καλός τρόπος παρουσίασης μια θέσης ή άποψης, είναι η δημοσίευση άρθρων σας στα τοπικά sites, εφημερίδες και περιοδικά. Με τον τρόπο αυτό δίνετε το προσωπικό σας “στίγμα” και την προσωπική σας άποψη πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα. Ο κόσμος το εκτιμάει ιδιαίτερα αυτό.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ: Ο υποψήφιος μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων μπορεί να αυξήσει σημαντικά την αναγνωρισμότητα του, και κυρίως να παρουσιάσει μέσα από τις ομιλίες του και την προσωπική επαφή με τους παρευρισκόμενους, τις θέσεις και απόψεις του, έτσι όπως αυτός τις αισθάνεται. Οι εκδηλώσεις αυτές μπορεί να είναι συγκεντρώσεις, δεξιώσεις, συνεστιάσεις, περιοδίες και ομιλίες σε διάφορες περιοχές.
Είναι αρκετά ακόμα αυτά που θα μπορούσε να κάνει ένας υποψήφιος για την προβολή του και την επικοινωνία με τους πιθανούς ψηφοφόρους του. Γεγονός όμως είναι ότι οι παραδοσιακοί τρόποι προβολής όπως οι ομιλίες και ανοιχτές συγκεντρώσεις, χάνουν διαρκώς έδαφος. Ο κόσμος φαίνεται να συμμετέχει ολοένα και λιγότερο σε τέτοιες εκδηλώσεις. Άποψή μου είναι ότι μία αποτελεσματική καμπάνια θα πρέπει να περνάει οπωσδήποτε μέσα από το διαδίκτυο και τα social media (forums, blogs, podcasts, social networks, wikis, communities, κλπ.).
Το διαδίκτυο είναι το πιο ευέλικτο, το πιο οικονομικό και πιο αποτελεσματικό μέσο προβολής για κάθε υποψήφιο αν το χρησιμοποιήσει σωστά. Εάν είσαι Επικεφαλής Συνδυασμού ή Υποψήφιος Δημοτικός, Περιφερειακός Σύμβουλος, στις εκλογές του Μαΐου, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας και να ενημερωθείς για τον τρόπο προβολής, που μπορείς να έχεις μέσα από το anagnostis.org. Μάθε επίσης πως μπορείς να αποκτήσεις τη δίκη σου προσωπική σελίδα μέσα στο anagnostis.org, καθώς επίσης και με ποιες άλλες στοχευμένες κινήσεις μπορείς να κάνεις γνωστές τις θέσεις και τις απόψεις σου, σε χιλιάδες αναγνώστες. Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού πατήστε εδώ.
K.K.