Site icon Αρχείο anagnostis.org

Τρυπώσαμε μέσα στα γιοτ και σας τα παρουσιάζουμε

Το 1ο Mediterranean Yacht Show Ναυπλίου έφθασε στο τέλος του, καθώς τα πολυτελή σκάφη θα μας κουνήσουν μαντήλι σήμερα Τετάρτη 7/5/2014. Αυτές τις 4 ημέρες ζήσαμε πρώτογνωρες εμπειρίες, που θα θέλαμε τις μοιραστούμε μαζί σας. Γι’ αυτό λοιπόν “ντυθήκαμε” brokers, επιλέξαμε 7 διαφορετικά σκάφη και σας τα παρουσιάζουμε από μέσα! Αλήθεια, θα θέλατε να νοικιάσετε κάποιo από αυτά;

 

1.) SOLARIS

Το πρώτο σκάφος που επισκεφθήκαμε ήταν το υπεσύγχρονο 28μετρο μηχανοκίνητο γιοτ “Solaris”, κατασκευασμένο το 2007, ενώ έγινε γενική ανακατασκευή το 2013

Ο Πελοποννήσιος (σσ. Ξυλόκαστρο) καπετάνιος Θανάσης Βουρβόπουλος και τα υπόλοιπα 4 μέλη του πληρώματος μας ξενάγησαν στο σκάφος και στους καλαίσθητους χώρους του, όπου μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι και 10 άτομα. Το γρηγορότερο σκάφος της έκθεσης με μέγιστη ταχύτητα 44 κόμβους (35 service speed).

  

2.) CUDU

Δεύτερο σκάφος που επισκεφθήκαμε ήταν το 28μετρο μηχανοκίνητο γιοτ CUDU (από το “Κουντούρης”, που ήταν και ο ιδιοκτήτης του). Το 4μελές πλήρωμα και ο καπετάνιος του πλοίου Παναγιώτης Χουλιάρας έσπευσαν από την αρχή να μας δείξουν πόσο φιλόξενοι είναι, από κάθε άποψη. Αυτό που μας έκανε μεγαλύτερη εντύπωση ήταν η καλαίσθητη διακόσμηση στο εσωτερικό, η ξύλινη επένδυση και η ευρυχωρία στις καμπίνες. Μέγιστη ταχύτητα έχει τους 28 κόμβους (24 κόμβους service speed). Έχει 4 καμπίνες και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 8 άτομα.

 

3.) GEORGE P

Το τρίτο σκάφος που επισκεφθήκαμε μας επιφύλαζε και μία ευχάριστη έκπληξη – ντόπιος καπετάνιος!  Ο Κουτσοποδιώτης Παναγιώτης Δανόπουλος, μαζί με τον μηχανικό του Σταύρο, μας ξενάγησαν στα ενδότερα του 28μετρου γιοτ George P που μας εντυπωσίασε τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά. Κατ’ αρχήν μας τράβηξε ο μαύρος χρωματισμός του, καθώς ξεφεύγει από το κλασικό άσπρο που έχουν τα περισσότερα σκάφη. Είναι κατασκευασμένο το 2006 και διαθέτει 4 καμπίνες, όπου μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι 8 άτομα. Το δεύτερο γρηγορότερο σκάφος της έκθεσης με 40 κόμβους μέγιστη ταχύτητα (30 κόμβους service speed). Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του είναι ότι η μηχανή του χρησιμοποιεί σύστημα πρόωσης waterjet. Η τιμή ενοικιάσεως του κυμαίνεται στο “ευτελές” πόσο των 5000 ευρώ τη μέρα, και όσοι πιστοί τα διαθέτετε προσέλθετε! Οι υπόλοιποι απλά πάρτε μάτι…


Φώτο: Ο πλοίαρχος (δεξιά) και ο μηχανικός ποζάρουν στον φακό του “α”

4.) NITTA V

Αν και δεν μας γέμιζε αρχικά το μάτι, κάτι μας έλεγε να μπούμε μέσα να του ρίξουμε μια ματιά. Και δεν χάσαμε. Το 28μετρο μηχανοκίνητο γιοτ μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 10 άτομα σε 5 πολυτελείς καμπίνες με μέγιστη ταχύτητα 26 κόμβους. Ο νεαρός καπετάνιος Τάσος Θέος, μας ξενάγησε σε όλους τους χώρους του πλοίου, και φυσικά και στο Τζακούζι και το μίνι μπαρ που βρίσκονται στο πάνω κατάστρωμα, έστω και αν η βροχή λίγο μας τα χάλασε… Μια ωραία παρέα το πλήρωμα, πόζαρε στον φακό μας, πριν τους αποχαιρετίσουμε για να δοκιμάσουμε και άλλες εξωτικές “γεύσεις”…


Φώτο: Το πλήρωμα του NITTA V ποζάρει στο φακό του “α”

5.) CAMELIA II

Έχοντας χορτάσει από τη γεύση του μοντέρνου, πήγε το μάτι μας σε ένα πιο κλασικό σκαρί με στρογγυλεμένη καρίνα, όπως αυτά που φτιάχνανε την δεκαετία του ’60. Και όντως δεν πέσαμε έξω! Το “Camelia II” μας έκανε να νιώσουμε βασιλιάδες για λίγα λεπτά! Σα να χε βγει από παραμύθι αυτό το υπέροχο σκαρί, μας ταξίδεψε πίσω στο χρόνο και στη ναυτική ιστορία του τόπου μας. Ζηλέψαμε τον φιλόξενο καπετάνιο Βαγγέλη Μπέρδο και το 6μελές πλήρωμα, που έχουν την τύχη να δουλεύουν καθημερινά σε αυτό το πλωτό παλάτι!

Το κλασικό αυτό γιοτ είναι κατασκευασμένο το 1962 στην Αγγλία και πλήρως ανακατασκευασμένο το 2004. Έχει δυνατότητα φιλοξενίας μέχρι 12 ατόμων σε 5 δωμάτια, με ταχύτητα ταξιδιού τους 10 κόμβους, με ελάχιστη κατανάλωση καυσίμου. Είναι μήκους 32 μέτρων με αρκετά μεγάλο βύθισμα (4,5m) και το μοναδικό γιοτ της έκθεσης που διαθέτει stabilizer. Αυτό το καθιστά πολύ άνετο και με ελάχιστες αναταράξεις κατά την διάρκεια του ταξιδιού. Ίσως να αργεί λίγο να φθάσει στον προορισμό του αλλά τι να το κάνεις; Σε ένα τέτοιο πλοίο το ταξίδι είναι απόλαυση!

Το σαλόνι του είναι όλα τα λεφτά, με υπέροχη ξύλινη επένδυση και μεγάλη οβάλ τραπεζαρία. Το ρετρό επικρατεί και στους υπόλοιπους χώρους του πλοίου, δημιουργώντας μία ατμόσφαιρα που διεγείρει τις αισθήσεις και ξυπνάει συναισθήματα. Ακόμα και στη γέφυρα επικρατεί το ξύλινο, ενώ μας φάνηκε και αρκετά πιο ευρύχωρο σε σχέση με τα υπόλοιπα που είχαμε δει. Ιδιαίτερη αίσθηση μας έκανε η έξτρα δυνατότητα που παρέχεται για εξωτερική πλοήγηση από το πάνω κατάστρωμα, και μάλιστα με όργανα της δεκαετίας του ’60, καθώς και η πανέμορφη εφεδρική βάρκα, η οποία έχει κόστος πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ! Δεν περιγράφω άλλο! Δείτε το…

6.) TROIA

Το πειρατικό της παρέας, ένα 34μετρο ιστιοπλοϊκό κατασκευασμένο το 2002 (αν και δεν του φαίνεται). Ακολουθεί μία κλασική γραμμή που θυμίζει παλιό πειρατικό, παρά σύγχρονο sailing yacht. Κατασκευασμένο στην Τουρκία, όπου οι γείτονες ειδικεύονται στις πολυτελείς ξύλινες ναυτικές κατασκευές, σε αντίθεση με εμάς που αν και πρώτη ναυτική δύναμη στον κόσμο, δεν τα θέλουμε τα ναυπηγεία και τα κλείνουμε! Το “TROIA” θυμίζει και λίγο Αρχαία Ελλάδα, αν και είναι πλήρως αυτοματοποιημένο σε όλες τις λειτουργίες του. Ο καπετάνιος Άγγελος Αγγελίδης και το 6μελές πλήρωμα μας ενημέρωσε ότι το σκάφος έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει μέχρι 12 άτομα. Κατά την άποψή μας το καλύτερο ιστιοπλοϊκό της έκθεσης.

7.) NOVA

Δεν θα μπορούσαμε να μην κλεισουμε την περιήγησή μας στην έκθεση χωρίς να έχουμε δει έστω και ένα καταμαράν. Το καταμαράν αποτελεί έναν σύγχρονο τύπο πλοίου που ο ναυπηγικός του σχεδιασμός στηρίζεται στις ομώνυμες σχεδίες των Δυτικών Ινδιών, απ’ όπου προέρχεται και η ονομασία του. Τα καταμαράν είναι διπλοκάρινα και έχουν μεγάλο πλάτος σε σχέση με το μήκος των κλασικών πλοίων, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν μικρότερες αντιστάσεις και μεγαλύτερη ευστάθεια. Σε σύγκριση με τα υπόλοιπα γιοτ, ένα καταμαράν γιοτ έχει μεγαλύτερους χώρους, μικρότερο πλήρωμα, μεγαλύτερη φωτεινότητα και δυνατότητα πλοήγησης είτε με πανιά είτε με μηχανή.

Εμείς διαλέξαμε το “Nova”, ένα 20μετρο σκαρί κατασκευασμένο το 2010, που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 8 άτομα σε 4 καμπίνες.

 

Συνήθως τα γιοτ διαθέτουν μία Master καμπίνα (του ιδιοκτήτη – ενοικιαστή), μία VIP, 2-3 διπλές καμπίνες, κουζίνα, σαλόνι, καθιστικό και τραπεζαρία. Τουαλέτες με ντουζ συνήθως υπάρχουν σε κάθε κουκέτα, αλλά κυρίως στην VIP και την Master. Διαθέτουν WiFi, τηλεοράσεις Plasma, Playstation, τηλέφωνο, δορυφορική τηλεόραση, DVD Player και ipod docking station με χιλιάδες δωρεάν ταινίες και μουσική. Σε ορισμένα από αυτά είδαμε να υπάρχει ηλιοροφή και τζακούζι.

Το κόστος ναύλωσης θαλαμηγών αυτού του βεληνεκούς που ανήκουν στη μεγάλη κατηγορία ξεκινάει από 200.000 ευρώ την εβδομάδα. Στη μεσαία κατηγορία σκαφών, το κόστος ανά εβδομάδα κυμαίνεται από 70.000 έως 100.000 ευρώ, ενώ στη μικρότερη κατηγορία η εβδομαδιαία ενοικίαση κινείται στα επίπεδα των 35.000 ευρώ. Σύμφωνα με στελέχη εταιρειών ναύλωσης πολυτελών θαλαμηγών, παρότι η περυσινή χρονιά ήταν η καλύτερη των τελευταίων ετών για την ελληνική αγορά yachting, φέτος βάσει των μέχρι τώρα ναυλώσεων παρατηρείται εντυπωσιακή αύξηση έως και 40%.

Ρωτήσαμε επίσης τους συμμετέχοντες να μας πουν τις εντυπώσεις τους για την έκθεση. Σε γενικές γραμμές η προσέλευση κρίνεται ικανοποιητική, το επίπεδο αρκετά υψηλό, και οι εντυπώσεις για την πόλη άριστες. Σε ότι αφορά την διοργάνωση δεν αναφέρθηκαν παράπονα με εξαίρεση μία μικρή δυσαρέσκια για την βρώμα στο λιμάνι. Το Ναύπλιο σε σχέση με την παγιωμένη αλλά κορεσμένη έκθεση στον Πόρο, παρέχει τη δυνατότητα φιλοξενίας περισσότερων σκαφών, ευκολότερη πρόσβαση και περισσότερα καταλύματα. Στο χέρι μας είναι να χτίσουμε πάνω στην φετινή επιτυχία της έκθεσης, να την εξελίξουμε περισσότερο και να τη μετατρέψουμε σε θεσμό. 

 

Κ.Κ.

 

Exit mobile version