Site icon Αρχείο anagnostis.org

Ποιές είναι οι νέες προθεσμίες για την απογραφή των γεωτρήσεων

Ποιές είναι οι νέες προθεσμίες για την απογραφή των γεωτρήσεων

Νέα προθεσμία μέχρι τις 30 Ιανουαρίου του 2015 πήραν οι αδειοδοτήσεις των γεωτρήσεων. Έτσι λοιπόν, αναφορικά με την απογραφή σημείων υδροληψίας και αδειοδότησης χρήσεων νερού, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το πολύ σοβαρό ζήτημα της απογραφής και ηλεκτροδότησης των γεωτρήσεων όλης της χώρας, και ασφαλώς των αγροτών της Αργολίδας, αντιμετωπίζεται με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που προωθούμε. Γίνεται έτσι ένα πρώτο βήμα για να διευκολυνθούν οι αγρότες μας. Η προσπάθεια για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα του τόπου μας συνεχίζεται».

Πιο συγκεκριμένα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση που προώθησε ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Νίκος Ταγαράς, δίδεται παράταση μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2014 (από 15 Μαΐου 2014, που ήταν η αρχική προθεσμία) για υποβολή αίτησης εγγραφής στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (ΕΜΣΥ). Επιπλέον, η προθεσμία για την υποβολή αίτησης χορήγησης ή ανανέωσης άδειας χρήσης νερού παρατείνεται μέχρι 30 Ιανουαρίου 2015, από 30 Σεπτεμβρίου 2014 που ήταν η αρχική προθεσμία.

Η παράταση των προθεσμιών κρίθηκε χρήσιμη καθώς, παρά το ότι η απογραφή των σημείων υδροληψίας εξελίσσεται ομαλά, οι χρήστες αρδευτικού ύδατος αντιμετώπισαν ζητήματα με την ηλεκτροδότηση των γεωτρήσεων τους που εξαρτώνται από την απογραφή και λήψη αδείας. Με την ΚΥΑ ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν τα δικαιολογητικά για την ηλεκτροδότηση των γεωτρήσεων. Συγκεκριμένα, το διάστημα μέχρι την έκδοση του Δελτίου Γεωργοτεχνικών και Γεωργοοικονομικών Στοιχείων (Δελτίο Νο1) δεν μπορεί να ξεπερνά τους 18 μήνες, από την 30η Νοεμβρίου 2014.

Η ΚΥΑ έχει ήδη υπογραφεί από τους συναρμόδιους υπουργούς και έχει αποσταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο προς δημοσίευση σε ΦΕΚ.

Exit mobile version