ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Που και πως ψηφίζουμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Ας μπούμε κατευθείαν στο ψητό και στο ΠΟΥ
Μπορείτε να μάθετε που ψηφίζετε στο σύνδεσμο του Υπουργείου Εσωτερικών, Πατήστε εδώ

«Σύμφωνα με το ΠΔ 26/2012, οι εκλογικοί κατάλογοι συντάσσονται με ευθύνη των Δήμων και αντλούνται από το τηρούμενο σε αυτούς δημοτολόγιο. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάποιο λάθος, παρακαλείστε να επικοινωνήσετε για τη διόρθωσή του με το Δήμο στο δημοτολόγιο του οποίου είστε γραμμένος/η».
 
Ας δούμε τώρα και το ΠΩΣ ψηφίζουμε. Θα σας πούμε δύο τρόπους, έναν εύκολο κι’ έναν λιγότερο εύκολο…

1.) Εύκολος Τρόπος:
Παίρνουμε το έτοιμο σταυρωμένο ψηφοδέλτιο που μας δώσανε και το βάζουμε μεσα στη κάλπη (δεν συστήνεται…)

2.) Κανονικός Τρόπος:
Ας πάρουμε ως παράδειγμα τον Δήμο Ναυπλιέων. Οι 4 πρώην Καποδιστριακοι δήμοι (Ναύπλιο Ασινη Τιρυνθα Μιδεα) αποτελούν τον διευρυμένο Καλλικρατικο δήμο. Οι 4 αυτές δημοτικές ενότητες(Δ.Ε) συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο με τους δημοτικούς συμβούλους (κεντρικο) αλλά και τους τοπικούς συμβουλους (τοπικο ) για κάθε ένα χωριό της Δ.Ε. Οι δημότες έχουν την δυνατότητα να ψηφίσουν έως 3 συμβούλους στο κεντρικό της Δ.Ε. τους και 1 στο τοπικό του χωριού τους. Επίσης στο ίδιο ψηφοδελτιο θα υπάρχει η δυνατότητα να ψηφίσουν και 1 υποψήφιο από τις άλλες 3 Δ.Ε.
π. χ. για τον δήμο Ναυπλιέων, οι δημότες της Δ.Ε. Μιδέας μπορούν να ψηφίσουν έως 3 υποψηφιους του ίδιου συνδυασμού στο κεντρικό, 1 στο τοπικό της πόλης τους και έναν από οποιαδήποτε άλλη Δ.Ε. Το ίδιο συμβαινει για όλες τις Δ.Ε. με εξαίρεση την Δ.Ε. Τιρυνθας όπου ψηφίζουν 1 για κεντρικό ,1 για τοπικο και 1 στις άλλες Δημοτικές Ενότητες. Μια ακόμα ΕΞΑΙΡΕΣΗ αφορά τα τοπικά συμβούλια στις Δημοτικες Κοινοτητες της Αριας του Τολου και του Ναυπλιου που για λόγους πληθυσμιακους στα τοπικά συμβούλια οι δημοτες μπορούν να ψηφίσουν έως 2 υποψηφίους και όχι έναν όπως σε όλες τις άλλες Δημοτικές Κοινότητες.

Σας περιγράφουμε ένα υπόδειγμα ψηφοδελτίου για καλύτερη κατανόηση. Στο πάνω μέρος θα έχει το λογότυπο του συνδυασμού και το όνομα του υποψήφιου δημάρχου. Από κάτω θα εμφανίζονται οι υποψήφιοι της Δ.Ε. και σε παρένθεση θα αναφέρεται (έως 3 σταυρους) για τις Δ.Ε ΝΑΥΠΛΙΟΥ – ΑΣΙΝΗΣ – ΜΙΔΕΑΣ ή (εως 1 σταυρό ) για την Τιρυνθα. Αμέσως από κάτω με αλφαβητική σειρά όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι των άλλων δημοτικών ενοτήτων και σε παρένθεση (έως 1 σταυρο). Τέλος θα εμφανίζονται οι τοπικοί συμβουλοι των τοπικών κοινοτήτων και μέσα σε παρένθεση πόσους σταυρούς μπορούν να βάλουν οι δημοτες σε κάθε κατηγορία.

Κάτι ανάλογο φυσικά θα ισχύσει και με τα ψηφοδέλτια των περιφερειακών εκλογών, άρα λοιπόν προσέξτε τι γράφει μέσα στις παρενθέσεις…
 

Καλή ψήφο!