ΚοινωνίαΑρχείο

Εκτός λιστών ΤΑΙΠΕΔ η Ελαφόνησος

Ένα απ’ τα πιο όμορφα ελληνικά νησιά, η Ελαφόνησος (στο νότιο άκρο της Πελοποννήσου) είχε ενταχθεί στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ως δημόσια προς πώληση περιουσία. Οι διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις μιλούν για οικολογική καταστροφή σε μία περιοχή που είναι προστατευμένη από το δίκτυο Natura. Με σημερινή ανακοίνωση της, η παράταξη “Πελοπόννησος Πρώτα” με επικεφαλή τον Οδυσσέα Βουδούρη, κάνει λόγο για “Πρώτη νίκη στην Ελαφόνησο”, αφού μπροστά στη γενική κατακραυγή επιτεύχθηκε αναδίπλωση του ταμείου για την Ελαφόνησο.

Ανακοίνωση παράταξης “Πελοπόννησος Πρώτα”:

“Μια μεγάλη νίκη κατέγραψε ήδη η «Πελοπόννησος Πρώτα», αφού ανάγκασε το ΤΑΙΠΕΔ να αφαιρέσει από τις λίστες του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας την μοναδικής ομορφιάς παραλία του Σίμου στην Ελαφόνησο.

Από τις 10 Απριλίου καταγγείλαμε με ανακοίνωση μας το ξεπούλημα των πιο γνωστών παραλιών της Πελοποννήσου, την Καραθώνα στο Ναύπλιο, την Παχειά Άμμο και την Ελαφόνησο στη Λακωνία, τη Γιάλοβα και τη δυτική παραλία Καλαμάτας, κ.ά.

Κινητοποιήσαμε τις τοπικές κοινωνίες και η ανάδειξη του θέματος από την «Πελοπόννησος Πρώτα» οδήγησε στη δημόσια κατακραυγή,  αναγκάζοντας το Ταμείο της ντροπής να αναδιπλωθεί για την Ελαφόνησο.

Μόλις χθες με ανακοίνωσή του το ΤΑΙΠΕΔ διευκρινίζει «σχετικά με το ακίνητο του Ελληνικού Δημοσίου στην Ελαφόνησο που μεταβιβάστηκε για αξιοποίηση στο ΤΑΙΠΕΔ, ότι οι χρήσεις που αναφέρονται  στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ είναι μόνο ενδεικτικές και σε κάθε περίπτωση αφορούν σε ιδιαίτερα ήπια και οικολογική  ανάπτυξη…».

Η «Πελοπόννησος Πρώτα» ακούραστα θα αγωνίζεται, αύριο και στην διοίκηση της Περιφέρειας, ώστε ο δημόσιος πλούτος να παραμένει δημόσιος και οι παραλίες να ανήκουν στους πολίτες. Από την Πελοπόννησο αρχίζει το ξήλωμα του Ταμείου ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.”

Η σχετική ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει:

“Αναλυτικά, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων σημειώνει: «Σε συνέχεια δημοσιευμάτων σχετικά με ακίνητο του Ελληνικού Δημοσίου στην Ελαφόνησο που μεταβιβάστηκε για αξιοποίηση στο ΤΑΙΠΕΔ, διευκρινίζεται ότι αφενός, η συγκεκριμένη έκταση δεν έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα αξιοποίησης, αφετέρου το όποιο μελλοντικό σχέδιο αξιοποίησής της θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και ανοικτό διάλογο με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές με γνώμονα τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος.

Εξάλλου, οι χρήσεις που αναφέρονται στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ είναι μόνο ενδεικτικές και σε κάθε περίπτωση αφορούν σε ιδιαίτερα ήπια και οικολογική ανάπτυξη, με ειδική μέριμνα για την προστασία των ευαίσθητων περιβαλλοντικά ή και προστατευόμενων δημοσίων ακινήτων. Επιπλέον, η όποια αξιοποίηση παραθαλάσσιων εκτάσεων προβλέπει ρητά την ελεύθερη πρόσβαση των λουόμενων στις παραλίες.
Η πάγια διαδικασία για την αξιοποίηση ακίνητης δημόσιας περιουσίας που προβλέπεται από τον ιδρυτικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ, προϋποθέτει την κατάρτιση ΕΣΧΑΔΑ και περιλαμβάνει τρεις ουσιώδεις ασφαλιστικές δικλείδες: (1) κατάρτιση Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΣΜΠΕ) για την όποια ανάπτυξη, όπου είναι αυτονόητος ο απόλυτος σεβασμός στις περιβαλλοντικές και άλλες δεσμεύσεις κάθε ακινήτου, (2) δημόσια διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και την Περιφερειακή Διοίκηση επί του σχεδίου ανάπτυξης και την ΣΜΠΕ και (3) γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας ως προς την πληρότητα της ΣΜΠΕ και τη νομιμότητα της προτεινόμενης ανάπτυξης».”