ΚόσμοςΑρχείο

Αυτοκίνητο χωρίς οδηγό από τη Google (Βίντεο)

Ένα αυτοκίνητο χωρίς οδηγό παρουσίασε η Google, η οποία σκοπεύει να κατασκευάσει 100 πρωτότυπα για διενέργεια δοκιμών, ώστε να διασφαλίσει την ασφαλή εφαρμογή της τεχνολογίας προτού τη διαθέσει επίσημα στην αγορά.

Το νέο όχημα της Google δεν έχει τιμόνι, ούτε πετάλ παρά μόνο ένα κουμπί ακινητοποίησης του οχήματος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Η αμερικανική εταιρεία πειραματίζεται εδώ και πολλά χρόνια με την ανάπτυξη οχημάτων που θα βασίζονται σε αισθητήρες και GPS με τη φιλοδοξία να καταστήσει τη μετακίνηση με αυτοκίνητο  αυτοματοποιημένη και έτσι ασφαλέστερη διαδικασία. Ωστόσο, τώρα παρουσιάζει ένα δικό της όχημα εκ του μηδενός.

Όπως σημειώνει ο Κρις Άρμσον, διευθυντής του σχετικού προγράμματος της Google, «πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την αλλαγή νοοτροπίας σε εκατομμύρια ανθρώπους».

Στα 100 πρωτότυπα της Google διατηρείται η δυνατότητα χειροκίνητου χειρισμού καθότι αυτό προβλέπει η νομοθεσία της Καλιφόρνια όπου θα πραγματοποιηθούν οι δοκιμές.

Ο Άρμσον επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο ενδέχεται να “αλλοιώσει” τα αποτελέσματα των δοκιμών, αφού σε περίπτωση δυσκολίας ίσως οι επιβάτες σπεύσουν να πάρουν τον έλεγχο του οχήματος στα χέρια τους.

Το όχημα που μοιάζει με παιχνίδι είναι διθέσιο, διαθέτει μια οθόνη όπου εμφανίζεται η διαδρομή και αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 40 χλμ/ώρα. Μια συστοιχία αισθητήρων επιτρέπει στον ενσωματωμένο υπολογιστή να καθορίσει την ακριβή θέση του οχήματος, αλλά και την ευρύτερη περιοχή στην οποία βρίσκεται.

 

 

ΠΗΓΗ