Site icon Αρχείο anagnostis.org

Πως το Ελληνικό ελαιόλαδο θα αποκτήσει εμπορική επιτυχία

Πως το Ελληνικό ελαιόλαδο θα αποκτήσει εμπορική επιτυχία
Χωρίς αμφιβολία το ελληνικό ελαιόλαδο αποτελεί ένα ανεπεξέργαστο και αναξιοποίητο αλλά ταυτόχρονα αρίστης ποιότητας διαμάντι για την ελληνική οικονομία. Και αυτό γιατί η Ελλάδα ενώ παράγει μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου, καταλήγουν στις παγκόσμιες αγορές μέσω Ιταλίας. Η μεγάλη αυτή ποσότητα θα μπορούσε να εξάγεται απευθείας στις αγορές στου εξωτερικού.

Λίγα λόγια για την βιολογική αξία του ελληνικού ελαιολάδου

Το ελαιόλαδο έχει ευεργετική δράση σε:

 

Στατιστικά στοιχεία.

Η Ελλάδα αποτελεί την Τρίτη ελαιοπαραγωγό χώρα στον κόσμο με καλλιεργούμενη έκταση περίπου 7.500.000 στρέμματα. Ο αριθμός των ελαιόδεντρων είναι 133.000.000 απο τα οποία μόνο τα 100.000.000 δέντρα ανήκουν σε ελαιώνες. Η πρώτη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο είναι η Ισπανία με 200.000.000 ελαιόδεντρα και ακολουθεί η Ιταλία με 185.000.000 δέντρα.

Εξαγωγές.

Δυστυχώς οι εξαγωγές του ελαιολάδου είναι κατά πολύ μικρότερες σε σχέση με τις δύο άλλες παραγωγές χώρες (Ιταλία, Ισπανία). Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το ελληνικό ελαιόλαδο αποτελεί μόνο το 9% των εισαγωγών της κινέζικης αγοράς με τα αντίστοιχα ποσοστά για την Ιταλία και την Ισπανία να είναι 35% και 50% αντίστοιχα. Επίσης στην Γαλλία η οποία ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποτελούσε ιδανικό προορισμό για το σύνολο των ελληνικών εξαγωγών, οι ελληνικές εξαγωγές ελαιολάδου ανήλθαν στα 4,9 εκατομμύρια ευρώ όταν αντιστοίχως οι ισπανικές εξαγωγές ελαιολάδου ανήλθαν σε 213 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ενώ το ελληνικό ελαιόλαδο είναι σαφώς ανώτερο απο τα αντίστοιχα ελαιόλαδα της Ισπανίας και της Ιταλίας, παρόλα αυτά οι εξαγωγές μας είναι υποτονικές.

Τέλος, σύμφωνα με την έκθεση του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον για τις εισαγωγές ελαιολάδου στις ΗΠΑ, το 2012 εισήχθησαν συνολικά 306.000 τόνοι ελαιολάδου, εκ των οποίων οι 155.000 τόνοι προέρχονταν από την Ιταλία, 81.600 τόνοι απο την Ισπανία, 39.600 τόνοι απο την Τυνησία. Η Ελλάδα είναι ο έβδομος μεγαλύτερος προμηθευτής των ΗΠΑ σε ελαιόλαδο με εξαγωγές 4800 τόνους το 2012 και μερίδιο 1,56% και κάτω πλέον του Μαρόκου, της Αργεντινής και της Χιλής.

Που οφείλονται οι μειωμένες εξαγωγές του ελαιολάδου και τα προβλήματα μη διείσδυσης του ελληνικού ελαιολάδου; 

Ένα απο τα βασικότερα προβλήματα που ευθύνονται για την μη διείσδυση του ελληνικού ελαιολάδου στις αγορές του εξωτερικού είναι η έλλειψη τυποποίησης. Η Ιταλία αντιθέτως έχει επιτύχει την τυποποίηση και την συσκευασία. Στην πραγματικότητα η Ιταλία εισάγει το χύμα ελληνικό λάδι και το πουλάει για δικό της. Θα πρέπει να γίνει πλέον αντιληπτό ότι το χύμα λάδι ανήκει στο παρελθόν. Σημαντικό επίσης πρόβλημα είναι ο πολυτεμαχισμός ο οποίος ανεβάζει αρκετά το κόστος και εμποδίζει μία ορθολογική καλλιέργεια. Αυτό συνεπώς σημαίνει και ακριβότερη τιμή πώλησης στο εξαγώγιμο λάδι πράγμα που μειώνει την ζήτηση από άλλες χώρες.

Σε αυτό συμβάλλει και η  μειωμένη εκβιομηχανοποίηση της παραγωγής. Επίσης η μη αποτελεσματική συμμετοχή των παραγωγών στους συνεταιρισμούς , επηρεάζει το ύψος των εξαγωγών. Σημαντικός παράγοντας πιστεύω επίσης ότι είναι και η ύπαρξη μικρού αριθμούνέων αγροτών, φαινόμενο που μάλλον οφείλεται στις βαθύτερες εξελίξεις της ελληνικής αγροτικής παραγωγής. Τέλος σημαντικός παράγοντας της μειωμένης ποσότητας εξαγώγιμου λαδιού  είναι και η μειωμένη παραγωγή. Παρατηρείται ειδικά τα τελευταία χρόνια μείωση της παραγωγής ελαιολάδου πράγμα που σημαίνει και μειωμένες εξαγωγές.

Τι θα πρέπει να γίνει;

 

Επίσης δεν θα πρέπει να παραλείψουμε την ενεργή ζήτηση σε ελληνικό ελαιόλαδο καθώς και τα αιτήματα συνεργασίας απο διάφορες χώρες όπως είναι  η Κίνα, η Ισπανία, η Πολωνία, η Βουλγαρία και η Κορέα.

Για τους μικρότερους παραγωγούς, που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία στην Ελλάδα, προτείνεται η τυποποίηση και απευθείας διάθεση των προϊόντων τους μέσω Ίντερνετ. Αν και η κατασκευή e-shop έχει ένα αρκετά μεγάλο κόστος, που μπορεί να ξεπεράσει τα 1500 ευρώ, και η συντήρησή του να ξεκινάει από 150 ευρώ σε ετήσια βάση, ωστόσο υπάρχουν εναλλακτικές υπηρεσίες δημιουργίας e-shop με πολύ έυκολο τρόπο και με λιγότερα από 100 ευρώ σε ετήσια βάση, όπως η νέα διαδραστική πλατφόρμα της Gigagora, όπου και μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας eshop και να πουλήσετε μόνοι σας τα προϊόντα σας με τη δική σας φίρμα και στις τιμές που επιθυμείτε, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ένταξή σας σε μία μεγάλη ηλεκτρονική αγορά ομοειδών προϊόντων.
 

Exit mobile version