ΚοινωνίαΑρχείο

Τι πρέπει να κάνετε άμα πατήσετε αχινό…

Το ιδανικό θα ήταν να μην τον πατήσετε… Αλλά αν τον πατήσετε τουλάχιστον να ξέρετε τι πρέπει να κάνετε:

– Βυθίστε το πέλμα για περίπου 30 με 90 λεπτά σε μία λεκάνη με νερό τόσο καυτό, όσο αντέχετε. Το δέρμα θα μαλακώσει και θα ανακουφιστείτε λίγο από τον πόνο.

– Με ένα αποστειρωμένο τσιμπιδάκι αφαιρέστε τα αγκάθια που ξεχωρίζουν εμφανώς από το δέρμα. Αν σας βοηθάει χρησιμοποιήστε έναν μεγεθυντικό φακό για να βλέπετε καλύτερα τα μικρά μαύρα στίγματα.

– Αν δεν καταφέρετε να αφαιρέσετε όλα τα αγκάθια, μην ανησυχείτε αφού αυτά τα αποβάλλει από μόνος του ο οργανισμός με την πάροδο του χρόνου.

– Στα αγκάθια ορισμένων αχινών υπάρχει μια ελαφρώς δηλητηριώδης ουσία που ο αχινός χρησιμοποιεί ως αμυντικό μηχανισμό. Βάλτε αφρό ξυρίσματος στο σημείο και απαλά κάντε μερικά περάσματα με ένα ξυραφάκι.

– Τρίψτε το σημείο με σαπούνι και νερό και στη συνέχεια ξεβγάλετε με άφθονο νερό (όχι θαλασσινό νερό).

– Μην κλείσετε την πληγή με τραυμαπλάστ ή επίδεσμο.

– Αν δείτε σημάδια μόλυνσης, όπως πύον και ερεθισμό, βάλτε μια αντιβιοτική αλοιφή στο σημείο και καλέστε τον γιατρό σας, ο οποίος, ίσως σας προτείνει κάποια αντιβιοτική αγωγή.

– Για να ανακουφιστείτε από τον πόνο μπορείτε να πάρετε κάποιο φάρμακο με ακεταμινοφαίνη κάθε 4 ώρες ή / και ιμπουπροφαίνη κάθε 6 με 8 ώρες.