Site icon Αρχείο anagnostis.org

Οι ανασφάλιστοι αποκτούν περίθαλψη από τον ΕΟΠΥΥ

Ψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων, η οποία δίνει τη δυνατότητα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χιλιάδων ανασφάλιστων, από τον ΕΟΠΥΥ.

Με τον τρόπο αυτό προβλέπεται η φαρμακευτική περίθαλψη σε ασφαλισμένους που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα και δεν δικαιούνται μέχρι σήμερα υπηρεσιών φαρμακευτικής περίθαλψης από οποιονδήποτε Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων είχε συμπεριληφθεί και στην προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης (άρθρο 16: «Η αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ και η πλήρης υγειονομική κάλυψη όλων των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των ανέργων και των ανασφάλιστων, είναι όχι απλώς πολιτική αλλά και ηθική υποχρέωση μας»)

Σχετικά με το θέμα ο Υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Διεκδικήσαμε και πετύχαμε κάτι το οποίο οφείλαμε στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Η κοινωνική συνοχή και η προστασία των ευπαθών ομάδων είναι η προτεραιότητά μας. Εμείς λέμε κανείς ανασφάλιστος στον κλάδο υγείας. Καταφέραμε με χρηματοδότηση από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 και πλέον δεν υπάρχει ανασφάλιστος ιατροφαρμακευτικά. Το πλαίσιο είναι σαφές: είτε κάποιος είναι μακροχρόνια άνεργος, είτε επαγγελματίας που έκλεισε την επιχείρησή του, είτε επαγγελματίας που αδυνατεί να πληρώσει τις εισφορές στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, δικαιούται πλέον μετά την ψήφιση της ρύθμισης, πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Κάνουμε ένα ακόμη βήμα για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις πρόσβασης;

 

Exit mobile version