ΚοινωνίαΑρχείο

Πότε λήγουν οι δηλώσεις για το κτηματολόγιο στην Αργολίδα

Tρεις μήνες περιθώριο για να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στο Κτηματολόγιο έχουν οι κάτοικοι της Αργολίδας με την προθεσμία να λήγει στις 7 Οκτωβρίου του 2014. Οι άλλοι δύο νομοί που οφείλουν να κάνουν το ίδιο είναι η Αρκαδία και η Κοζάνη.

Σε πρώτη φάση λοιπόν η προθεσμία είναι μέχρι τον Οκτώβριο. Σε περίπτωση που οι πολίτες θέλουν να διορθώσουν τυχόν σφάλματα που αφορούν στην ακίνητη περιουσία τους έχουν περιθώριο μέχρι το 2015 – 2016. Μετά το πέρας και αυτής της προθεσμίας οι εγγραφές στο κτηματολόγιο γίνονται οριστικές και παράγουν αμάχητο τεκμήριο υπέρ των εγγεγραμμένων στο Κτηματολόγιο, δηλαδή αποκλείεται οποιαδήποτε μεταβολή του περιεχομένου τους.

Ποιοι δήμοι της Πελοποννήσου πρέπει να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία;

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΚΑΙ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

ΔΗΜΟΙ ΑΡΓΟΥΣ – ΜΥΚΗΝΩΝ, ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ

ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ ΟΤΑ:

Μιδέας, Δαλαμανάρας, Ελληνικού, Ήρας, Ινάχου, Κουρτακίου, Λάλουκα, Ν.Ηραίου, Πυργέλλας, Αγίου Ανδριανού, Ανυφίου, Ασίνης, Δρεπάνου, Ηραίου, Λευκακίων, Νέας Τίρυνθας, Νέου Ροεινού, Πυργιώτικων, Τολού

ΔΙΕΥΘΥΝΣH ΑΡΜΟΔΙOY ΓΡΑΦΕΙOY ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ:
Συμβολή της επαρχιακής οδού Ναυπλίου-Άργους με τη δημοτική οδό Αιγίου, Ναύπλιο

ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΠΟΛΕΩΣ

ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ ΟΤΑ:

Αγίου Κωνσταντίνου, Μερκοβουνίου, Σκοπής

ΔΙΕΥΘΥΝΣH ΑΡΜΟΔΙOY ΓΡΑΦΕΙOY ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ:

Λεωφόρος Ο.Η.Ε. 21-23, Τρίπολη

ΧΡΗΣΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Η υποβολή της δήλωσης ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο είναι απλή και τα έγγραφα που χρειάζεται να καταθέσουν οι πολίτες είναι λίγα. Πρέπει, όμως, να γνωρίζουν ΠΟΥ είναι το ακίνητό τους, ώστε να μπορούν να το εντοπίσουν πάνω στους χάρτες. Κι αυτό γιατί, πολλές φορές, η περιγραφή του ακινήτου στον τίτλο ιδιοκτησίας δεν είναι επαρκής για τον εντοπισμό του.

1. Απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή δήλωσης ιδιοκτησίας

Εκτός από το έντυπο της δήλωσης (Δήλωση του ν.2308/95) που θα το προμηθευτεί από τα Γραφεία Κτηματογράφησης ή από το www.ktimatologio.gr, θα χρειαστεί να καταθέσουν:

α) Απλό φωτοαντίγραφο του τίτλου που τεκμηριώνει το δικαίωμά (π.χ. συμβόλαιο)

β) Απλό φωτοαντίγραφο του πιστοποιητικού μεταγραφής του

γ) Τυχόν τοπογραφικό διάγραμμα του ακινήτου

δ) Απλό φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου

▶Στην περίπτωση που το δικαίωμά σας το έχετε αποκτήσει με χρησικτησία, αν δεν υπάρχει σχετική δικαστική απόφαση, θα χρειαστεί να υποβάλετε διάφορα έγγραφα που αποδεικνύουν τη χρησικτησία (π.χ. λογαριασμοί ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ, μισθωτήρια, αποδεικτικά επιδότησης, πράξη αναγνώρισης ορίων, κλπ).

2. Εντοπισμός του ακινήτου

Ο εντοπισμός ενός ακινήτου πάνω σε χάρτη είναι μία εύκολη διαδικασία, όταν πρόκειται για περιοχές δομημένες, δηλ. όπου υπάρχει οδός και αριθμός. Στις αγροτικές περιοχές, όμως, τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Για τον εντοπισμό αυτό, βοηθούν πολύ τα σύγχρονα τοπογραφικά διαγράμματα («εξαρτημένα τοπογραφικά»), τα οποία διαθέτουν συντεταγμένες χ και ψ στο Εθνικό Σύστημα συντεταγμένων, που χρησιμοποιεί και το Κτηματολόγιο. Πρόκειται για τον πλέον αξιόπιστο τρόπο εντοπισμού των ακινήτων. Εφόσον υπάρχει τέτοιου τύπου τοπογραφικό η προσκόμισή του είναι υποχρεωτική. Σε κάθε περίπτωση, είναι υποχρεωτική η επισύναψη οποιουδήποτε τύπου τοπογραφικού διαγράμματος (έστω και παλαιάς χρονολογίας), εφόσον:

▶το αναφέρει το συμβόλαιό ιδιοκτησίας

▶ ο ιδιοκτήτης επικαλείται χρησικτησία σε αγροτεμάχιο / οικόπεδο

▶ έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια (συνεπώς υπάρχει τοπογραφικό)

▶έχει συνταχθεί για οποιαδήποτε άλλη χρήση (π.χ. για αγοραπωλησία)

Για όλες τις άλλες περιπτώσεις, εάν δεν υπάρχει τοπογραφικό διάγραμμα, οι ιδιοκτήτες μπορούν να εντοπίσουν το ακίνητό τους με τους εξής ανέξοδους τρόπους:

α) Μέσω της «Υπηρεσίας Θέασης Ορθοφωτογραφιών», που παρέχει δωρεάν η ΕΚΧΑ ΑΕ

από τον ιστότοπο ktimatologio.gr. Επιλέγοντας Νομό και ΟΤΑ, οι πολίτες μπορούν να περιηγηθούν στην περιοχή που τους ενδιαφέρει και:

▶να βρουν το ακίνητό τους

▶να τοποθετήσουν στον χάρτη τα όριά του (να σχεδιάσουν ένα σκαρίφημα)

▶να μετρήσουν τις διαστάσεις και το εμβαδόν του και

▶να εκτυπώσουν την εικόνα για να την υποβάλουν μαζί με τη δήλωσή τους.

Η εφαρμογή διαθέτει ένα ειδικό εργαλείο info, με το πάτημα του οποίου εμφανίζονται στον χάρτη οδοί, οικισμοί και σημεία ενδιαφέροντος της ευρύτερης περιοχής (π.χ. όνομα εκκλησίας, δημαρχείου, σχολείου). Με τον τρόπο αυτό, η περιήγηση και η αναζήτηση περιοχών γίνονται ευκολότερα.

β) Με οποιαδήποτε μετρητική μέθοδο, ακόμα και μικρότερης ακρίβειας, όπως είναι η μέτρηση ενός απλού GPS χειρός, που μπορούν να κάνουν ακόμα και μόνοι τους για να εντοπίσουν σε ένα πρώτο επίπεδο τη θέση του ακινήτου τους.

Για πληροφορίες επικοινωνήστε με το 210 6505600 και 2310 370500 ή επισκεφθείτε το ΕΚΧΑ Α.Ε.