ΚοινωνίαΑρχείο

Τι ψάχνουν να βρουν οι Καναδοί στη Δυτική Αργολίδα;

Τα κρυμμένα μυστικά της Δυτικής Αργολίδας φιλοδοξούν να ανακαλύψουν Καναδοί αρχαιολόγοι το προσεχές διάστημα. Με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού το Καναδικό Ινστιτούτο ξεκινάει Αρχαιολογική έρευνα σε επιφανειακό επίπεδο στη δυτική Αργολίδα, μεταξύ των χωριών Σχινοχώρι, Στέρνα και Λυρκεία. Την άδεια υπέγραψε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστας Τασούλας και σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες. 

Το Καναδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο ιδρύθηκε στον Καναδά με ομοσπονδιακό διάταγμα του 1974 και αναγνωρίστηκε επίσημα από το ελληνικό κράτος το 1976 αρχικά με την αρχική του επωνυμία Καναδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο στην Αθήνα.

Τα επίσημα εγκαίνια του ινστιτούτου έγιναν το 1980, όταν και άνοιξαν για πρώτη φορά τα γραφεία του οργανισμού στην Αθήνα. Σκοπός του οργανισμού είναι ο συντονισμός και η εκτέλεση μελετών από τους Καναδούς μελετητές πάνω στις ελληνικές σπουδές σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, διοργανώνει τακτικά διαλέξεις στην Αθήνα και εφαρμόζει ένα πρόγραμμα πρακτικής άσκησης για Καναδούς σπουδαστές που θέλουν να εργαστούν στην Ελλάδα. Παράλληλα, διατηρεί μια βιβλιοθήκη με πάνω από 5000 τόμους.

Το Καναδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο έχει εκτελέσει διάφορα ανασκαφικά εγχειρήματα στον ελλαδικό χώρο, ανάμεσα στα οποία και στη φράγκικη ρωμαιοκαθολική μονή Ζάρακα στην ορεινή Κορινθία.