Site icon Αρχείο anagnostis.org

Σαπιέντζα: Όταν η φύση συναντά το γαλάζιο τοπίο του Ιονίου

Σαπιέντζα: Όταν η φύση συναντά το γαλάζιο τοπίο του Ιονίου

Η Σαπιέντζα είναι το σημαντικότερο και ομορφότερο νησί των Οινουσών από τα νησιά Οινούσσες που βρίσκονται μπροστά στις νοτιότατες ακτές της Μεσσηνίας. Βρίσκεται πολύ κοντά στη Μεθώνη απ’ όπου μπορείτε να φτάσετε με μικρά καΐκια που εκτελούν δρομολόγια. Γιατί να έρθετε ως εδώ; Μα για να δείτε ένα θαύμα της μοραΐτικης φύσης, το εντυπωσιακό κουμαρόδασος της Σαπιέντζας.

Το καϊκάκι θα σας αφήσει στο μόλο στα Μαγαζάκια, απ όπου με μια σύντομη πεζοπορία μέσα στα θεριεμένα πουρνάρια, στα λούπινα και τις σκυλοκρεμμύδες, θα φτάσετε στο κέντρο του νησιού όπου θα δείτε ένα μεγάλο κιτρινοπράσινο ξέφωτο τριγυρισμένο από δάση. Είναι η Σπαρτόλακκα, μια μεγάλη έκταση από ξερό άργιλο και απολιθωμένη γύρη που σχηματίζει ένα πολύ χαρακτηριστικό τοπίο. Τα απάτητα δάση ολόγυρα, είναι αόρατα από τη θάλασσα και θυμίζουν ζούγκλα! Οι πλαγιές σκεπάζονται από αγριελιές, ασπαλάθια, πυκνά πουρνάρια, φιλύκια, αριές, μυρτιές, και αγριολούλουδα που μοσχοβολάνε. Στο κέντρο του νησιού βρίσκεται το μεγαλύτερο κουμαρόδασος της Ευρώπης ηλικίας 10.000 ετών με δέντρα και όχι θάμνους, ύψους πάνω από 12 μέτρα.  Τα κούμαρα δε που κάνουν, είναι σα μικρά μήλα! Στο βάθος της κατάφυτης κοιλάδας υπάρχει ένα πορτοκαλοκίτρινο πλάτωμα που έχει σχηματιστεί από τεράστιες ποσότητες γύρης πολλών ετών.
 

Στα δάση και τα πουρναροτόπια της Σαπιέντζας ζουν μικρά κοπαδάκια από αγριοπρόβατα μουφλόν, κρητικοί αίγαγροι (κρι κρι), πέρδικες, φασιανοί, ορτύκια, αγριοπερίστερα, μπεκάτσες, τσίχλες και λοιπά αγριοπούλια. Ταζώα δεν είναι ιδιαίτερα άγρια και θα τα δείτε από αρκετά κοντά. Μη ξεχάσετε να έχετε μαζί σας ένα ζευγάρι κιάλια ή μια κάμερα με δυνατό τηλεφακό. Κυρίως θα δείτε θηλυκά μουφλόν όταν έρχονται να πιουν νερό στις γούρνες της παραλίας ή στα βοσκοτόπια του Σπαρτόλακα, ίσως και κάποια κρι κρι. Το κουμαροδάσος της Σαπιέντζας σε μια έκταση 24 εκταρίων έχει ανακηρυχθεί Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης από το 1986.

Επίσης από το λιμανάκι, ξεκινάει ένα ευκολοδιάβατο μονοπάτι που φτάνει στο μοναδικής αρχιτεκτονικής φάρο ύψους 18 μέτρων που κτίστηκε το 1890 από τους Αγγλους. Από το 1989 λειτουργεί με αυτόματο φωτοβολταϊκό σύστημα και έτσι σήμερα δεν κατοικείται. Στο βυθό του νησιού φαίνονται ρωμαϊκοί σαρκοφάγοι και δεκάδες γρανιτένιες κολώνες από παλιά ναυάγια.
 

Καθίστε στον περίβολό του και απολαύστε ένα από τα ομορφότερα δειλινά στο Ιόνιο σε ένα μυθικής ομορφιάς και γαλήνης τοπίο. Μόνο ο αέρας ακούγεται. Συχνά δε ούτε αυτός…

Στα νότια του νησιού βρίσκονται οι βραχονησίδες τα δύο αδέλφια που η μικρότερη έχει σχήμα καρδιάς! Στη μεγαλύτερη βραχονησίδα υπάρχουν ερείπια ενός παμπάλαιου φάρου του “Παλιοφάναρου”. Εδώ είχε χτίσει αρχικά ο Άγγλος μηχανικός τον φάρο της Σαπιέντζας κάνοντας λάθος στην τοποθεσία που του είχανε ορίσει. Όταν ο αρχιμηχανικός πήγε να επιθεωρήσει το έργο, του έκανε δριμύτατες παρατηρήσεις για το λάθος του, κάτι που ο μηχανικός δεν μπόρεσε να το αντέξει και από τη λύπη του αυτοκτόνησε.
 

Νοτιοδυτικά από τις βραχονησίδες Δύο Αδέλφια, προς το Ιόνιο, σε απόσταση 6 μιλίων, βρίσκεται το “φρέαρ των Οινουσσών“, μία υποθαλάσσια άβυσσος που φτάνει στο μεγαλύτερο βάθος της Μεσογείου, στα 5.121 μέτρα. Εκεί, σε βάθος 4.200 μέτρων, ποντίζεται ένα τεράστιο τηλεσκόπιο και διεξάγεται το ερευνητικό πρόγραμμα “Νέστωρ”. Πρόκειται για πρωτοποριακές έρευνες από ελληνικά και ξένα ερευνητικά κέντρα για τα νετρίνα και το παρελθόν του σύμπαντος.
 

Αναλυτικός Χάρτης της Σαπιέντζας

Exit mobile version