Στις παράκτιες τοποθεσίες Αγία Μαρίνα, Κόρακας και Σπίθα,στη χερσόνησο του Μαλέα, στο Λακωνικό νότο, έκπληξη και δέος προκαλούν οι απολιθωμένοι κορμοί ενός παλαιολιθικού δάσους, μάρτυρες ενός μακρινού παρελθόντος. Ένα μοναδικό και σπάνιο φαινόμενο νότια της Μονεμβασιάς.
Το απολιθωμένο δάσος του Καβομαλιά είναι ένα μεγάλο θαύμα της λακωνικής φύσης, ένα μυθικό μνημείο. Είναι η πρώτη φορά που σε μια συγκεκριμένη περιοχή ανακαλύπτονται τόσες εκατοντάδες ριζικοί κόμβοι ηλικίας 2-3 εκατομμυρίων ετών που μάλιστα δεν απολιθώθηκαν από τέφρες ηφαιστείου, αλλά «ασβεστώθηκαν» από την άνοδο της θάλασσας.
Υπάρχουν πολλοί απολιθωμένοι φοίνικες αλλά και κωνοφόρα δένδρα και πλατύφυλλα, με κορμούς που έχουν διάμετρο από 0,5 έως 1μ. και ύψος έως 2μ.
Αν σας αρέσουν οι εξερευνήσεις τότε θα βρείτε τμήματα απολιθωμένου δάσους σε μια τεράστια παράκτια έκταση που ξεκινάει από την Αγία Μαρίνα στον Καβομαλιά και φτάνει στον Κάμπο Βοιών και την Ελαφόνησο! Το πιο ενδιαφέρον τμήμα του βέβαια, είναι το κομμάτι κάτω από την Αγία Μαρίνα (ακολουθείστε τις πινακίδες) και λίγο ανατολικότερα στον Κόρακα, όπου υπάρχει και ο ψηλότερος κορμός, ο «άνθρωπος» όπως τον λένε οι ντόπιοι.
Ορισμένους κορμούς τους διαπερνάει η θάλασσα και ξεπηδάει από μέσα τους σαν σιντριβάνι! Ολόγυρα στην ακτή και ακόμη πιο βαθιά στους γύρω αγρούς, θα περπατάτε ανάμεσα σε πουρνάρια και σκίνους που είναι φυτρωμένοι σε χώμα ολόγεμο με όστρακα, κοχύλια, αστερίες, καβούρια και άφθονα απολιθώματα.
Η ομάδα του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευ. Βελιτζέλου που μελετάει το απολιθωμένο δάσος έχει συντηρήσει 33 απολιθωμένους κορμούς στην Αγία Μαρίνα και στον Κόρακα ώστε να αδιαβροχοποιηθούν και να μην τους διαβρώνει άλλο η θάλασσα.
Αξίζει μάλιστα να κάνετε μια βουτιά από τα βράχια του απολιθωμένου δάσους με τη μάσκα σας για να δείτε μέρη του υποβρυχίως στο ρηχό βυθό!