ΠολιτικήΑρχείο

Ο Δένδιας μαζεύει τη σκόνη του Χατζηδάκη;

Ό,τι περιέσωσε ο Κωστής Χατζηδάκης «μαζεύοντας» την τελευταία στιγμή την απόφασή του για την παύση της υποχρεωτικής δημοσίευσης δημοσίων συμβάσεων στον Τύπο, έρχεται να το εφαρμόσει ο διάδοχός του στο υπουργείο Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας.
Εφαρμόζοντας «αστυνομικές» μεθόδους έχοντας προφανώς αποκτήσει εμπειρία από την δράση των υφισταμένων του στην προηγούμενη θητεία του, διαγράφει με μιας τις δεσμεύσεις του Κ. Χατζηδάκη και επιχειρεί να προχωρήσει εν μία νυχτί στην κατάργηση της υποχρεωτικότητας των δημοσιεύσεων αυτών.
Προφανώς ο συγκεκριμένος υπουργός δεν αντιλαμβάνεται ότι η διατήρηση των υποχρεωτικών κρατικών δημοσιεύσεων στον Τύπο επιβάλλεται από λόγους διαφάνειας, χρηστής διοίκησης και ουσιαστικής ενημέρωσης των πολιτών για σημαντικές αποφάσεις και δραστηριότητες των φορέων του δημοσίου.
Στην επιστολή προς το Νίκο Δένδια που ακολουθεί, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου Αντώνης Μουντάκης επιχειρεί να του εξηγήσει τις επιπτώσεις που θα δημιουργήσει η πιθανή επιμονή του στην ψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου του Πολυνομοσχεδίου:
 
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΝΙΚΟ ΔΕΝΔΙΑ

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ
Η κατάργηση της υποχρεωτικότητας των δημοσιεύσεων δημοσίων συμβάσεων στον Περιφερειακό Τύπο (με τη δυνητική εφαρμογή κατά την κρίση της αναθέτουσας αρχής) όπως επιχειρείται με το άρθρο 152 του Σχεδίου Νόμου «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, οργανωτικά θέματα Υπουργείου Οικονομικών και άλλες διατάξεις» αποτελεί καίριο πλήγμα στην εύρυθμη λειτουργία και στη βιωσιμότητα των ημερήσιων και εβδομαδιαίων Περιφερειακών Εφημερίδων.
Θεωρούμε ότι αποτελεί εμπαιγμό για τον κλάδο μας η μη τήρηση των υπεσχημένων καθώς παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις που είχαμε από τον προκάτοχό σας Υπουργό κ. Κ. Χατζηδάκη, περιλαμβάνεται τελικά στο Πολυνομοσχέδιο η «τυποκτόνος» διάταξη του άρθρου 152 που ουσιαστικά οδηγεί στην πλήρη κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης των προκηρύξεων και διακηρύξεων των πάσης φύσεως διαγωνισμών για έργα, προμήθειες και υπηρεσίες όλων των φορέων του δημοσίου στον Περιφερειακό Τύπο όπως ίσχυε επί πολλές δεκαετίες!
Σε περίπτωση που παραμείνει η εν λόγω διάταξη, θα αποτελέσει βρόγχο στον λαιμό των Περιφερειακών Εφημερίδων και με μαθηματική ακρίβεια θα εξαφανίσει κυριολεκτικά τον ήδη χειμαζόμενο και ευρισκόμενο σε κατάσταση ασφυξίας τοπικό τύπο.
Δεν είναι όμως αυτό το βασικό πρόβλημα. Πρέπει επιτέλους οι «τεχνοκράτες» που εισηγούνται τέτοιες διατάξεις να αντιληφθούν ότι οι υποχρεωτικές κρατικές δημοσιεύσεις δεν είναι δώρο ή επιχορήγηση προς τον Περιφερειακό Τύπο αλλά εκπλήρωση στοιχειωδών και αυτονόητων υποχρεώσεων της πολιτείας. Η διατήρηση των υποχρεωτικών κρατικών δημοσιεύσεων στον Περιφερειακό Τύπο επιβάλλεται από λόγους διαφάνειας, χρηστής διοίκησης και ουσιαστικής ενημέρωσης των πολιτών για σημαντικές αποφάσεις και δραστηριότητες των φορέων του δημοσίου τις οποίες ο νομοθέτης κρίνει ότι πρέπει να πληροφορούνται. Όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και αποδείχθηκε σε πρόσφατο συνέδριο που έγινε στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
Η απλή ανάρτηση στο διαδίκτυο είναι μια «δυνητική» μορφή γνωστοποίησης σε αφηρημένο αριθμό αποδεκτών, ενδεχομένως μηδενικό, που αποκλείει εκ των πραγμάτων μεγάλο αριθμό πολιτών από αυτή και δεν πληροί σε καμιά περίπτωση τα εχέγγυα δημοσιότητας που ο νομοθέτης θεωρεί αναγκαία για να επιβάλλει την υποχρεωτική δημοσίευση των συγκεκριμένων πράξεων. Δεν έχουμε φυσικά αντίρρηση για την ταυτόχρονη δημοσίευση στο Κ.Η.Μ.ΔΗ.Σ. και στις ιστοσελίδες των αναθετουσών αρχών. Αυτό με το οποίο όμως διαφωνούμε απόλυτα είναι η πλήρης υποκατάσταση των δημοσιεύσεων στον τύπο από τις αναρτήσεις αυτές.

Κύριε Υπουργέ,
Η επιχειρούμενη κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης των προκηρύξεων και διακηρύξεων των πάσης φύσεως διαγωνισμών για έργα, προμήθειες και υπηρεσίες όλων των φορέων του δημοσίου στις περιφερειακές εφημερίδες έχει ως στόχο την εξόντωση του Περιφερειακού Τύπου, καθώς θέτει άμεσα σε κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία εκατοντάδων εφημερίδων, οι οποίες στηρίζουν την κάθε τοπική κοινωνία, ενώ ταυτόχρονα ενέχεται ο σοβαρός κίνδυνος να δημιουργηθούν νέες στρατιές ανέργων (δημοσιογράφων και εργαζομένων στις εφημερίδες).
Στον Περιφερειακό τύπο εργάζονται πολλές εκατοντάδες συνάδελφοι μας, οι οποίοι συμβάλουν με τις ασφαλιστικές τους εισφορές και την καταβολή λοιπών φόρων στην Εθνική Οικονομία.
Επιπροσθέτως εκατοντάδες εκδοτών καταβάλλουν και αυτοί μέσα από την προστιθέμενη αξία που παράγεται, έμμεσους και άμεσους φόρους όπως Φ.Π.Α., Φ.Μ.Υ., εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να έχουν το δικαίωμα ένταξης στις διατάξεις του Ν. 3548/07. Υποχρεώσεις οι οποίες είναι υποχρεωτικές, για να πληρούνται τα κριτήρια της υπαγωγής μας στον ανωτέρω νόμο.
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν καλύτερα από τον καθένα μας που θα μπορούσε να οδηγήσει τις υφιστάμενες αγκομαχούσες και ασθμαίνουσες επιχειρήσεις, μια ενδεχόμενη τέτοια εξέλιξη, λόγω της γενικότερης οικονομικής συγκυρίας που βιώνει τη χώρα μας.
Άλλωστε το δημοσιονομικό όφελος από «τη μείωση του κόστους των συναλλαγών» που επικαλείται η εισηγητική έκθεση, είναι ελάχιστο καθώς πρόκειται για πολύ μικρού κόστους δημοσιεύσεις και σε κάθε περίπτωση εντελώς αναντίστοιχο προς την κεφαλαιώδη σημασία αυτών των δημοσιεύσεων.

Κύριε Υπουργέ,
Ζητάμε άμεσα την απόσυρση του άρθρου 152 του παρόντος νομοσχεδίου και την σύσταση κοινής επιτροπής των Ενώσεων των εφημερίδων και της πολιτείας για επαναδιατύπωση, προκειμένου να συμβάλλουμε από κοινού σε ένα καλύτερο και δικαιότερο αποτέλεσμα για όλους μας, με βάση τον εξορθολογισμό της κοστολόγησης, έτσι ώστε να μην είναι δυσανάλογη η επιβάρυνση, μέσω του καθορισμού ποσόστωσης για έξοδα δημοσιεύσεων με βάση τον προϋπολογισμό κάθε διαγωνιστικής διαδικασίας.
Αν αυτό δεν συμβεί πολύ φοβούμαστε ότι αυτή η διάταξη θα αποτελέσει την «ταφόπλακα» του Περιφερειακού Τύπου της χώρας με προφανείς συνέπειες στην ίδια την ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Διατηρούμε την ελπίδα ότι δεν θα θελήσετε να συνδέσετε το όνομά σας με μια τέτοια ιστορικών διαστάσεων δυσμενή εξέλιξη.

H Ε.Ι.Ε.Τ. καλεί όλο το πολιτικό δυναμικό της χώρας να αναλάβει τις ευθύνες του, καθιστώντας σαφές ότι η ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου από οποιοδήποτε κόμμα, συνεπάγεται ταυτόχρονα ότι κάθε Βουλευτής των συγκεκριμένων κομμάτων, ανεξαρτήτως αν συμμετείχε στο συγκεκριμένο θερινό τμήμα και υπερψήφισε ή όχι, καθώς και κάθε στέλεχος των συγκεκριμένων κομμάτων θα αποτελεί πλέον persona non grata για τον Περιφερειακό Τύπο.

Με τιμή
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ε.Ι.Ε.Τ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ