ΟικονομίαΑρχείο

Νέο ΙΕΚ Τουριστικών Επαγγελμάτων στο Άργος

Ως απαραίτητο συμπλήρωμα στην Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων του ΟΤΕΚ, η οποία ανήκει στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, έρχεται η ίδρυση του νέου ΙΕΚ Τουριστικών Επαγγελμάτων στο Άργος.

Οκτώ νέα τουριστικά ΙΕΚ ιδρύονται από φέτος σε Άργος, Ανάβυσσο Αττικής, Ηράκλειο Κρήτης, Ρόδο, Θεσσαλονίκη, Γαλαξίδι, Αλεξανδρούπολη και Κέρκυρα.  Τα εν λόγω ΙΕΚ υπάγονται στο υπουργείο Τουρισμού ενώ θα προσφέρουν τις ακόλουθες ειδικότητες ανάλογα με το κάθε ινστιτούτο:

– Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας (Υπηρεσία υποδοχής-Υπηρεσία ορόφων-Εμπορευματογνωσία)

– Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (chef)

– Τεχνικός Αρτοποιός− Ζαχαροπλαστικής

Η φοίτηση στα ΙΕΚ, θα είναι διάρκειας 5 συνολικά εξαμήνων, και επιμερίζεται σε 4 εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης συνολικής διάρκειας έως 1.200 διδακτικές ώρες ανά ειδικότητα, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα προγράμματα σπουδών της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης (Γ.Γ.Δ.Β.Μ.) και σε ένα εξάμηνο Πρακτικής Άσκησης συνολικής διάρκειας 960 ωρών.

Τρόπος επιλογής

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 1547/Β/2007 ο τρόπος επιλογής μέχρι στιγμής είναι ο ακόλουθος:

1. Οι αιτήσεις συμμετοχής για επιλογή υποβάλλονται στις κατά τόπους σχολικές μονάδες του Ο.Τ.Ε.Κ. για διάστημα που θα καθορίζεται από την σχετική προκήρυξη.

Η λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων δεν μπορεί να είναι πέραν της 15ης Σεπτεμβρίου. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να δοθεί παράταση με απόφαση του Δ.Σ. του Ο.Τ.Ε.Κ.

2. Το σύνολο των μορίων κάθε υποψήφιου καταρτιζομένου προκύπτει από τα παρακάτω κριτήρια όπως αυτά θα ορίζονται για κάθε ειδικότητα στην προκήρυξη εισαγωγής:

α) Ο βαθμός του τίτλου σπουδών ο οποίος απαιτείται για την εισαγωγή στα ΙΕΚ.

Τα μόρια που δίνει ο τίτλος είναι τόσα, όσα ο γενικός βαθμός, με μετατροπή του κλασματικού μέρους σε δεκαδικό. Σε περίπτωση που ο βαθμός του τίτλου σπουδών είναι εκφρασμένος σε διαφορετική από την εικοσαβάθμια κλίμακα, θα γίνεται αναγωγή του σε εικοσαβάθμια κλίμακα.

β) Η προϋπηρεσία στην ειδικότητα είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Για κάθε 200 ημερομίσθια, στρογγυλοποιούμενα στην πλησιέστερη 200άδα ή ανά ένα έτος υπηρεσίας στρογγυλοποιούμενο στο πλησιέστερο ακέραιο έτος, 3 μόρια με ανώτατο όριο τα 12.

γ) Η ηλικία του υποψηφίου.

Δύο μόρια ανά έτος μετά το 18ο μέχρι το 21ο, με ανώτατο όριο τα 6 μόρια. Ως αφετηρία λογίζεται η 1η Ιανουαρίου του έτους γεννήσεως.

δ) Η ιδιότητα του πολύτεκνου γονέα ή του τέκνου πολύτεκνης οικογένειας, και η ιδιότητα γονέα ή τέκνου οικογένειας με τρία 4 τέσσερα μόρια.

ε) Η πιστοποιημένη γνώση πρώτης ξένης γλώσσας (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά) με ανώτατο όριο 20 μορίων για την άριστη γνώση επιπέδου C2, 15 για την πολύ καλή γνώση επιπέδου C1, 10 για την καλή γνώση επιπέδου Β2, αντίστοιχα.

στ) Η πιστοποιημένη γνώση δεύτερης ξένης γλώσσας (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά) με ανώτατο όριο 10 μορίων για την άριστη γνώση επιπέδου C2, 8 για την πολύ καλή γνώση επιπέδου C1, 5 για την καλή γνώση επιπέδου Β2,αντίστοιχα.

ζ) Η ύπαρξη οικογενειακής τουριστικής επιχείρηση του γονέα ή του υποψηφίου 4 μόρια