ΆρθροΑρχείο

Συσσίτιο Α.Ε…

Η απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου
Ο έλεγχος ποιότητας από την ΚΥΕ , Κρατική Υπηρεσία Ελέγχων στις αποθήκες της Μεγάλης Εταιρείας, έγινε απροειδοποίητα και ξαφνικά. Το ξαφνικά δεν θα ενοχλούσε καθόλου αν δεν ήταν μαζί και απροειδοποίητα. Συνήθως κάποιος  καλοθελητής, εκ των έσω της ΚΥΕ ειδοποιούσε για την επικείμενη έφοδο, με το αζημίωτο φυσιολογικά. Όλοι προετοιμάζονταν εντατικά και μέσα σε δυο ώρες το πολύ μπορούσαν να παίξουν με οσκαρικού επιπέδου ηθοποιία τους ξαφνιασμένους ελεγχόμενους. Για τους απροειδοποίητους ελέγχους δεν υπήρχαν  ρόλοι, ούτε καν πρόβα.
 
Τα τρόφιμα της Μεγάλης Εταιρείας διαφημίζονταν ως ταυτόσημα της υγείας , μόνο που δεν πουλιόνταν ως φάρμακα, αν και οι τιμές τους είχαν ξεπεράσει κατά πολύ των φαρμάκων. Ο απροειδοποίητος έλεγχος ήταν η απόλυτη καταστροφή. Έδειξε ότι η κατανάλωση των προϊόντων της εταιρείας ήταν κατά πολύ χειρότερη από την χρήση ληγμένων φαρμάκων . Τροφές γεμάτες πρόσθετες ουσίες που ξεγελούσαν την ανθρώπινη γεύση αλλά και ο πιο πεινασμένος σκύλος του κόσμου δεν θα τις άγγιζε. Συντηρητικές ουσίες μπροστά στις οποίες ο καρκίνος φάνταζε σαν απλή ίωση.
 
Οι επερχόμενες εκλογές, οι αναμενόμενες κρίσεις στις ανώτερες κρατικές υπηρεσίες καθιστούσαν προς το παρόν αδύνατη την παρακαμπτήρια οδό δια του «φακελακίου». Ο νεαρός σχετικά προϊστάμενος ήξερε ότι παιζόταν το κεφάλι του αυτή την περίοδο. Ένα μικρό διάστημα αδέκαστης αυστηρότητας και σκόπιμης  εντιμότητας θα πριμοδοτούσε την καριέρα του. Είχε όλο το μέλλον μπροστά του να σπουδάσει τις παρακαμπτήριες οδούς.
-Λυπάμαι κύριε, δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Τα αποτελέσματα του ελέγχου θα σταλούν στην υπηρεσία. Δυστυχώς για την Μεγάλη Εταιρεία τα οριστικά αποτελέσματα θα σταλούν και στον τύπο σύμφωνα με τον νόμο. (Είπε στον οικονομικό διευθυντή.)
-Μήπως θα θέλατε να το συζητήσουμε ιδιαιτέρως;
-Δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε , γεια σας.
 
Αναβόσβησε το λαμπάκι στο κόκκινο τηλέφωνο. Ήταν το σινιάλο ότι ο Αφεντικός,  άκουσε και είδε την συνομιλία από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης. Το λαμπάκι σήμαινε ότι έπρεπε να διακόψει τις επαφές με τον νεαρό.
-Όπως νομίζετε κύριε, αναμένουμε την τελική σας απάντηση.
 
Πριν προλάβει να φύγει από την αίθουσα ο νεαρός προϊστάμενος μπήκε φουριόζος ο Μήτσος ο γενικός επιστάτης. Η βασική δουλειά του Μήτσου δεν ήταν το επιστατιλίκι αλλά ο συνδικαλισμός, ισόβιος πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων. Ήταν ταραγμένος δεν έβλεπε τίποτα μπροστά του. Παρακάμπτοντας τον οικονομικό διευθυντή μπήκε στο μεγάλο γραφείου του Αφεντικού.
-Συγνώμη Αφεντικό, ( είναι εδώ που λέμε όνομα και πράγμα) ήταν ξαφνικό δεν λάβαμε καμία ειδοποίηση! Αν το ξέραμε θα κάναμε γενική απεργία και θα ήταν κλειστές όλες οι αποθήκες.
-Δυστυχώς μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα πέσουν και άλλο οι πωλήσεις μας. Ήδη ήμασταν σε ένα τεντωμένο σκοινί.  (Είπε με φανερή την αγωνία στο πρόσωπο ο οικονομικός διευθυντής.)
-Δεν υπάρχει κανένα τεντωμένο σκοινί. Εγώ είπα στον προϊστάμενο της ΚΥΕ να έρθουν ξαφνικά. Συνταξιοδοτείται και του άξιζε μετά από τόσα χρόνια συνεργασίας μια ηρωική έξοδος και έπρεπε να προωθήσει και τον διάδοχο του!! Ότι έκανα μέχρι τώρα στην ζωή μου το έκανα σε περιόδους κρίσης. Τώρα έφτιαξα μια κρίση μόνος μου και θα αρπάξω και την ευκαιρία που θα δημιουργήσω.
 
Ο οικονομικός διευθυντής, το «δεξί» του χέρι και ο επαγγελματίας συνδικαλιστής το «αριστερό» του χέρι, τον κοιτούσαν με απορία.
-Μα τι εννοείται αφού τα αποτελέσματα του ελέγχου θα είναι καταστροφικά για μας; ( Ρώτησε  το «αριστερό» του χέρι.)
-Δεν νομίζω ότι θα είναι έτσι.
-Μα πως θα τα βγάλουμε πέρα; Τα νούμερα δεν βγαίνουν (Διερωτήθηκε το «δεξί» του χέρι.)
-Θα κηρύξω τον όμιλο σε πτώχευση!
 
Τα δυο «χέρια» του αφεντικού ένοιωσαν το σκοινί της επιβίωσης τους να κόβεται. Ταυτόχρονα και οι δυο βυθίστηκαν στις μεγάλες πολυθρόνες, αντίκρυ του Αφεντικού. Κατρακυλούσαν και αυτοί για πρώτη φορά στην άβυσσο της ανεργίας. Ο Αφεντικός στην μεγάλη δερμάτινη πολυθρόνα του σταύρωσε τα χέρια του και ατένιζε το μέλλον του έξω από το μεγάλο γυάλινο παράθυρο. Μάλλον στην επιφάνεια του τζαμιού προβαλλόταν η νέα του ευκαιρία.
-Μα είναι χιλιάδες οι εργαζόμενοι του ομίλου. (Είπε το «αριστερό» χέρι, μάλλον ξύπνησαν κάποια υποσυνείδητα ταξικά αντανακλαστικά, αλλά εκεί στο υπόγειο της ψυχής του θα παρέμεναν.)
-Λυπάμαι αλλά όλα έχουν ένα τέλος. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να εξυγιανθεί ο όμιλος. Εσάς και μερικούς άλλους έμπιστους βέβαια θα σας χρειαστώ.
 
Και οι δύο ένοιωσαν τα δυο κομμάτια του σκοινιού να τεντώνουν ξανά, πιάστηκαν από την ελπίδα για να βγουν στην επιφάνεια της βρώμικης επιβίωσης. Όρθιοι περίμεναν εντολές από τον Αφεντικό.
-Εσύ θα ξεκινήσεις μια απεργία διαρκείας, χωρίς να μαθευτεί τίποτα περί πτώχευσης ( εντολή για τον επαγγελματία συνδικαλιστή) και εσύ κανόνισε να μπούμε στον πτωχευτικό κώδικα όσο το δυνατόν συντομότερα, (εντολή στον οικονομικό διευθυντή).
 
Και τα δυο «χέρια» τα κατάφεραν μια χαρά, ο ετοιμοθάνατος όμιλος νέκρωσε οριστικά και πήρε και το σωτήριο νεκροχάρτι της πτώχευσης. Την άλλη μέρα της  πτωχευτικής ανακοίνωσης , ο Αφεντικός και τα δυο του «χέρια» είχαν συμβούλιο.
-Λοιπόν κύριοι , όπως το είχα προβλέψει γενικά η κατανάλωση έχει πάρει τα κάτω της. Τα προϊόντα μας θα έμεναν στις αποθήκες ούτως ή άλλως. Αν δεν χρησιμοποιούσαμε τα καταπληκτικά συντηρητικά θα μας έτρωγε η μούχλα.
-Ναι βεβαίως έτσι είναι (είπε ο οικονομικός διευθυντής).
-Μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να σωθούμε ( κανονικά εννοούσε σωθώ). Μόνο αν κάποιος αγοράσει τα προϊόντα μας και τα διαθέσει δωρεάν!!!!
-Μα τι λέτε τώρα γίνονται αυτά;  Πως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο;(Ρώτησε ο επαγγελματίας συνδικαλιστής) .
 -Με την Συσσίτιο Α.Ε. της οποία θα είσαι και πρόεδρος.
-Δεν κατάλαβα τι εννοείτε;
-Εσύ μαζί με τους έμπιστους σου, θα δημιουργήσεις μια μη κερδοσκοπική οργάνωση την Συσσίτιο Α.Ε.. Οργάνωση η οποία θα έχει άμεση αποστολή κυριολεκτικά, την βιοτική στήριξη άνεργων και των οικογενειών τους. Δόξα το Θεό μόνο οι δικοί μας άνεργοι θα είναι μερικές χιλιάδες.
-Μα που θα βρούμε τα κεφάλαια να χρηματοδοτήσουμε τις δράσεις του Συσσιτίου Α.Ε.;
-Μα θα την κάνετε μη κρατική οργάνωση, εσύ θα το αναλάβεις αυτό, ( απευθύνθηκε στον πρώην οικονομικό διευθυντή) και μην ανησυχείς για τίποτα, ο πρώην προϊστάμενος της ΚΥΕ αναβαθμίστηκε σε πρόεδρο των μη κρατικών οργανώσεων. Θα διοργανώσετε ένα ιδιαίτερα αυστηρό διαγωνισμό που θα γνωρίζουμε εκ των προτέρων. Όλα τα προϊόντα και της τελευταίας μας αποθήκης θα αγοραστούν για να διατεθούν δωρεάν στον βασανισμένο, άνεργο λαό μας. Μέχρι να γίνουν οι εκλογές και με δυο αναβολές της δίκης που θα πάρουμε, θα έχουμε αδειάσει και τις σφραγισμένες αποθήκες! Μόνο που θέλω να είστε ιδιαίτερα δυναμικοί στις κινητοποιήσεις  ακόμα και εις βάρος του ομίλου που σας στήριξε τόσα χρόνια.
 
Το αριστερό «χέρι» του αφεντικού έπιασε το νόημα με την μια. Μαζί με την ομάδα των έμπιστων έκαναν κατάληψη σε ένα εγκαταλειμμένο κτήριο του ομίλου της Μεγάλης Εταιρείας. Ο Αφεντικός ούτε καν διαμαρτυρήθηκε. Και γιατί να διαμαρτυρηθεί, αφού το εγκαταλειμμένο κτήριο το έκαναν κούκλα οι καταληψίες. Σπάζοντας  με πάθος  την κλειδαριά μιας κλειστής αποθήκης και παίρνοντας πάνω του την ευθύνη  ο συνδικαλιστής,  βρήκαν και όλα τα υλικά που χρειάζονταν. Υλικά τα οποία την προηγούμενη νύχτα έφεραν ο πρώην οικονομικός διευθυντής και ο παντοτινός συνδικαλιστής.
 
Οι εκλογές πλησίαζαν και κάτω από την έντονη λαϊκή απαίτηση δόθηκαν άμεσα οι επιδοτήσεις σε όλες τις μη κρατικές οργανώσεις.  Οι αποθήκες της Μεγάλης Εταιρείας άδειασαν σε χρόνο ρεκόρ. Όσο γέμιζαν τα πεινασμένα  στομάχια των εξαθλιωμένων εργατών δηλητήρια τόσο αύξαναν τα κέρδη του Αφεντικού αλλά και οι δημοτικότητα των δυο βασικών του συνεργατών.
 
Οι δυο επαγγελματίες επαναστάτες κατέβηκαν στις εκλογές με το Λαϊκίζον κόμμα και τα πήγαν πολύ καλά. Στις επόμενες εκλογές σίγουρα θα ήταν βουλευτές, εννοείται ότι τον προεκλογικό τους αγώνα χρηματοδότησε υπογείως ο Αφεντικός.
 
Η δράση τους αναγνωρίστηκε, ο οικονομικός διευθυντής έγινε προϊστάμενος της υπηρεσίας επιδότησης νέων επιχειρήσεων, ο συνδικαλιστής μέλος του συμβουλίου μη κρατικών οργανώσεων. Όσο για τον αυστηρό νεαρό ελεγκτή που «προκάλεσε» το τέλος της Μεγάλης Εταιρείας προήχθη σε προϊστάμενο της υπηρεσίας του.
 
Ο Αφεντικός αφού έστησε τα βασικά σημεία του πάζλ ετοίμασε την επόμενη επιχειρηματική του κίνηση. Ήταν τεράστια τα κέρδη του από την καταστροφή της εταιρείας κάτι έπρεπε  να κάνει, κάπου έπρεπε να ξεπλύνει το βρώμικο χρήμα.  Ξεκίνησε την  νέα του επιχειρηματική δραστηριότητα  Ο.Π.ΕΣ. , Οικολογικά  Προϊόντα Ελλάδας, άλλη μια μαύρη τρύπα για να ρουφήξει κρατικό χρήμα.  Μάλιστα απαίτησε και τα κατάφερε να πάρει επιχορήγηση 100% του επιχειρηματικού του πλάνου. Τον φάκελο ετοίμασε κρυφίως και εν μέσω νύχτας  ο πρώην οικονομικός διευθυντής του και νυν διορισμένος  προϊστάμενος επιδοτήσεων!
 
Όσο για τους απολυμένους εργάτες , γέμισαν το άδειο τους στομάχι με καπιταλιστικά σκουπίδια. Τα συντηρητικά και άλλα χημικά οδήγησαν σε λήθαργο την ταξική τους συνείδηση. Να καλά η Συσσίτιο ΑΕ  και η προεδράρα της. Ποιος και για ποιο λόγο  να βγει στους  δρόμους με βαρύ στομάχι;