Το Ασκληπιείο της Επιδαύρου αναμένεται να γίνει χώρος προσέλκυσης γιατρών και φοιτητών ιατρικής από όλον τον κόσμο, χάρη σε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ, το οποίο θα αναδείξει το Ασκληπιείο της Επιδαύρου σε παγκόσμιο τόπο προσέλκυσης ενός εξειδικευμένου κοινού επισκεπτών, που είναι οι γιατροί και οι φοιτητές Ιατρικής από τα Πανεπιστήμια όλου του πλανήτη.
Η φήμη της Επιδαύρου στα αρχαία χρόνια οφειλόταν κατά κύριο λόγο στο ναό του Ασκληπειού, θεού της ιατρικής, Όταν ένας άνθρωπος αντιμετώπιζε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, ερχόταν στην Επίδαυρο, για να προσευχηθεί. Η πίστη και η ηρεμία του τοπίου σίγουρα επιδρούσαν θετικά στην ψυχολογία του ασθενούς. Η ψυχολογία του ασθενούς θεωρείται και σήμερα καθοριστικός παράγοντας για τη θεραπεία, ιδιαίτερα μάλιστα για τη θεραπεία ψυχικών νόσων. Με αυτή την έννοια, θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε το ιερό της Επιδαύρου με μοναστήρι.
Όμως, οι ασθενείς που επισκέπτονταν την Επίδαυρο δέχονταν και ιατρικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Αυτό αποδεικνύεται από τα χειρουργικά εργαλεία που έχουν βρεθεί εδώ και εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Επιδαύρου. Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι το ιερό της Επιδαύρου υπήρξε κατά την αρχαιότητα ένα ιατρικό κέντρο υψηλού επιπέδου.
Σύμφωνα με τον Υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη αυτό μπορεί να αναβιώσει μέσω ενός πρωτοποριακού προγράμματος που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται το επόμενο διάστημα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε:
“Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία και καλό έργο σε όλους τους Δημάρχους, δημοτικούς συμβούλους, Περιφερειάρχες και περιφερειακούς συμβούλους της πατρίδας μας. Είναι μια πολύ καλή συγκυρία τώρα, με τους νεοεκλεγμένους αιρετούς μας, να διαμορφώσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για τη χώρα, που θα στηρίζεται στην καινοτομία, την ποιότητα και την εξωστρέφεια της εθνικής οικονομίας, μέσα από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Ως Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ξεκινούμε ένα διεθνώς πρωτοποριακό πρόγραμμα, το οποίο θα αναδείξει το Ασκληπιείο της Επιδαύρου σε παγκόσμιο τόπο προσέλκυσης ενός εξειδικευμένου κοινού επισκεπτών, που είναι οι γιατροί και οι φοιτητές Ιατρικής από τα Πανεπιστήμια όλου του πλανήτη.
Τα εκατομμύρια των γιατρών και φοιτητών Ιατρικής, θα προσκαλουνται να επισκεφθούν και ορκιστούν με τη λήψη του πτυχίου τους, ή με την ολοκλήρωση της ειδικότητας τους, στο χώρο του Ασκληπιείου της Επιδαύρου, να οργανώνουν επιστημονικές εκδηλώσεις και να γνωρίσουν από κοντά τις ιστορικές ρίζες της επιστήμης που υπηρετούν.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που θα στηρίζεται στο παγκόσμια γνωστό πολιτιστικό και ιατρικό τοπόσημο της Επιδαύρου και του Ασκληπιείου, τις θεραπευτικές ιδιότητες μεγάλου μέρους της βιοποικιλότητας του ελληνικού φυσικού περιβάλλοντος και την υγεία των ανθρώπων.
Την προηγούμενη εβδομάδα δρομολογήσαμε τις διαδικασίες με τη συνεργασία του Ομότιμου καθηγητή Αρχαιολογίας, κ. Λαμπρινουδάκη, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση και ανάπτυξη του μνημείου της Επιδαύρου, με τη συμμετοχή του καθηγητή Βοτανικής και Οικολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών , κ. Παν. Δημόπουλου, όπως και με τη συμμετοχή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας.
Φιλοδοξούμε να αναδείξουμε σε παγκόσμιο επίπεδο ως Ελλάδα, αυτό το νέο πρωτοποριακό, καινοτόμο μοντέλο θεματικής τουριστικής ανάπτυξης.
Εμείς, ως Υπουργείο Περιβάλλοντος, ως υπουργείο που προβάλλει την ελληνική φύση, την ελληνική βιοποικιλότητα, τα βότανα και τις γνωςτές απο την αρχαιότητα θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών του τόπου μας, θα αναδείξουμε αυτή τη μοναδικότητά μας σε παγκόσμιο επίπεδο, με τη συνδυαστική αξιοποίηση των επιστημών της Οικολογίας, της Αρχαιολογίας και της Ιατρικής.”