Site icon Αρχείο anagnostis.org

550 διατηρητέα στην Αργολίδα περιμένουν τις φοροελαφρύνσεις τους

550 διατηρητέα στην Αργολίδα περιμένουν τις φοροελαφρύνσεις τους

Περισσότερα από 550 κτίρια στο Νομό Αργολίδας έχουν θεσμικά κηρυχθεί ως «Διατηρητέα» σύμφωνα με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος, όπως μας πληροφορεί εντείνει τις προσπάθειές του προκειμένου να ληφθούν, το ταχύτερο δυνατόν, τα αναγκαία μέτρα προστασίας και φυσικά οι πολυαναμενόμενες φοροελαφρύνσεις για τα διατηρητέα ανά την επικράτεια, τα οποία φθάνουν τα 20.000 κτίρια. 

Σε δήλωσή του, ο Γιάννης Μανιάτης αναφέρει χαρακτηριστικά :
«Πιστεύω βαθιά ότι έχουμε χρέος απέναντι στην κτιριακή και αρχιτεκτονική μας κληρονομιά να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη στήριξη και διατήρησή της. Παρά τις δύσκολες συνθήκες της χώρας, θεωρώ ότι το Υπουργείο Οικονομικών μπορεί και πρέπει να προβλέψει ειδική φορολογική ρύθμιση ελάφρυνσης, για το σπουδαίο αυτό τμήμα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.»

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, για την προώθηση της απαιτούμενης νομοθετικής ρύθμισης, σε συνέχεια και της γραπτής επιστολής που είχε αποστείλει ο κ. Μανιάτης στις 7 Αυγούστου, ζητώντας να διατηρηθούν, ή και να επεκταθούν κατά το δυνατόν, τα ευνοϊκότερα φορολογικά μέτρα για όλα τα διατηρητέα κτίσματα και τους ιδιοκτήτες τους.

Μάλιστα, οι αρμόδιες Υπηρεσίες και τα στελέχη των δύο Υπουργείων βρίσκονται σε στενή συνεργασία για την οριστικοποίηση και εξειδίκευση της ρύθμισης που πρότεινε ο Υπουργός ΠΕΚΑ και προβλέπει σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ, ή ακόμη και εξάλειψη του ενιαίου φόρου ιδιοκτητών ακινήτων σε περιπτώσεις αποκατάστασης και επαναχρησιμοποίησης ετοιμόρροπων και επικίνδυνων κτιρίων. Ο κ. Μανιάτης διευκρίνιζε  ωστόσο, ότι οι οποιεσδήποτε ρυθμίσεις θα πρέπει να αφορούν σε ιδιοκτήτες που αντικειμενικά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Την ίδια ώρα, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιδιοκτητών Διατηρητέων Κτιρίων και Μνημείων, που εκπροσωπεί τους περίπου 20.000 ιδιοκτήτες των κτιρίων αυτών και επίσης τις δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτητών κτιρίων παραδοσιακών οικισμών, αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών τόπων της χώρας, με επιστολή που απέστειλε προς τον Υπουργό Οικονομικών, χαιρετίζει την πρωτοβουλία του κ. Μανιάτη και ζητά «την πλήρη αποδοχή της αναπτυξιακής κατεύθυνσης πρότασης του Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Μανιάτη, ως απόλυτο φορολογικό κίνητρο για την αποκατάσταση, τη διαρκή συντήρησή τους και την επανένταξή τους, από νεκρά ερείπια που είναι σήμερα, στη σύγχρονη οικονομική και κοινωνική ζωή.»

Στην επιστολή, που κοινοποιήθηκε και στους Υπουργούς ΠΕΚΑ, Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, Πολιτισμού & Αθλητισμού, καθώς και την Υπουργό Τουρισμού, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιδιοκτητών Διατηρητέων Κτιρίων επισημαίνει ότι η ελάχιστη απώλεια εσόδων του ΕΝΦΙΑ από τα περίπου 20.000 διατηρητέα κτίρια και μνημεία σε σχέση με το σύνολο των 7.500.000 κτιρίων της χώρας, θα επιστρέψει πολλαπλάσια έσοδα στα ταμεία του Κράτους μέσω της είσπραξης του ΦΠΑ και των φόρων εισοδήματος, από την προμήθεια των απαιτούμενων υλικών και την απασχόληση χιλιάδων μηχανικών, τεχνικών, εργατών που θα απασχοληθούν στα έργα αποκατάστασης των διατηρητέων κτιρίων ανά την Επικράτεια.

Για εύλογο και δίκαιο αίτημα, που έχει κατατεθεί διαχρονικά με έμφαση και κυρίως με αξιόπιστα επιχειρήματα από κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς (Αυτοδιοίκηση, Τεχνικό Επιμελητήριο, Σύλλογοι Αρχιτεκτόνων, ICOMOS International Council on Monuments and Sites, Σύλλογοι Ιδιοκτητών Διατήρησης και Προστασίας Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος κ.λ.π.), έκανε λόγο και ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, στην επιστολή του με ημερομηνία 07/08/2014 προς τον Υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη. Ανάλογη πρόσφατη προσέγγιση για το θέμα υπήρξε και από τον Συνήγορο του Πολίτη.

Ο κ. Μανιάτης τόνιζε, μεταξύ άλλων, ότι «οι επιβαλλόμενοι περιορισμοί στα συγκεκριμένα κτίσματα πολλαπλασιάζουν το κόστος διατήρησης, συντήρησης, επισκευής και ανακαίνισής τους, σε σύγκριση με το αντίστοιχο κόστος των συμβατικών κτιρίων και μάλιστα αυτή η επιβάρυνση, που αφορά στην Προστασία και τη Διατήρηση της Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς, έχει μετακυλιστεί εξ’ ολοκλήρου προς τους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Ως αποτέλεσμα, σημαντικός αριθμός διατηρητέων κτιρίων έχουν εγκαταλειφθεί με κίνδυνο την κατάρρευσή τους, συνιστώντας έτσι απειλή για την ασφάλεια της ζωής των πολιτών.»

Exit mobile version