ΟικονομίαΑρχείο

Οικονομική ανάσα για τους αγρότες της Αργολίδας

Μείωση του ενεργειακού κόστους για τους αγρότες σε όλη την Ελλάδα, σε συνδυασμό με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προωθείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

Ο άνεμος φέρνει οικονομική ανάσα σε 6 ορεινά χωριά της Αργολίδας, που δικαιούνται επιστροφή χρημάτων από τη ΔΕΗ γιατί βρίσκονται κοντά σε αιολικά πάρκα. Αυτά είναι ο Αχλαδόκαμπος, το Αραχναίο, τα Δίδυμα, το Ηλιόκαστρο, η Θερμησία και ο Άγιος Νικόλαος. Μάλιστα το μέτρο έχει ισχή αναδρομικά από το 2011. Συνολικά οι λογαριασμοί οικιακού ρεύματος σε αυτά τα έξι χωριά της Αργολίδας είναι 2.300. Για τους λογαριασμούς αυτούς τα χρήματα που θα επιστραφούν είναι 990.000 ευρώ, δηλαδή ανά νοικοκυριό περίπου 300 ευρώ, τα οποία θα επιστραφούν πίσω με τους επόμενους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Εν ολίγοις οι δικαιούχοι αντί να πληρώσουν για ρεύμα, θα πάρουν πίσω μέρος των χρημάτων που έχουν πληρώσει στο παρελθόν.

Παράλληλα με σχετική τροπολογία που κατατέθηκε από το ΥΠΕΚΑ,  δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους ΓΟΕΒ (Γενικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων) να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκά, ώστε έτσι να υπάρξει μείωση του κόστους άρδευσης των αγροτών σε όλη την Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να γίνει συμψηφισμός στους λογαριασμούς  του ηλεκτρικού ρεύματος που τους καλοκαιρινούς μήνες ειναι αυξημένοι, με του χειμερινούς μήνες που η κατανάλωση των ΓΟΕΒ είναι μειωμένη. Σε ότι αφορά την Αργολίδα το όφελος των αγροτών μπορεί να φθάσει μέχρι το 20% στο συνολικό ποσό που πληρώνουν ετήσια.

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, στα πλαίσια των νέων πρωτοβουλιών που ανέλαβε για την μείωση του κόστους ενέργειας για τους αγρότες, μεταξύ άλλων δήλωσε:

«Στο πλαίσιο της προσπάθειας μου, από τον τομέα ευθύνης μου ως Υπουργός ΠΕΚΑ, να συνεισφέρω στην βελτίωση της απόδοσης της αγροτικής παραγωγής, που, και λόγω καταγωγής έχω πλήρη γνώση των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει, προωθώ μια καινοτόμο δράση με στόχο την μείωση του κόστους παραγωγής. Συγκεκριμένα, με τροπολογία που κατέθεσα την Παρασκευή και τίθεται προς ψήφιση την ερχόμενη βδομάδα, προβλέπεται πλέον η κατά παρέκκλιση δυνατότητα στους Γ.Ο.Ε.Β., εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος έως 500 Kw, ακόμη και σε περιοχές που το δίκτυο χαρακτηρίζεται από την Ρ.Α.Ε. ως κορεσμένο. Παράλληλα, με υπουργική απόφαση που υπογράφεται εντός των προσεχών ημερών παρέχεται στους Γ.Ο.Ε.Β., η δυνατότητα να συμψηφίζουν την παραγόμενη από τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς τους με την καταναλισκόμενη από τα αντλιοστάσια ενέργεια σε ετήσιο κύκλο καταμέτρησης. Ο συνδυασμός αυτός, που αναδεικνύει τους Γ.Ο.Ε.Β. σε προνομιακούς αυτοπαραγωγούς είναι ευνόητο ότι οδηγεί σε σημαντική μείωση του κόστους της αγροτικής παραγωγής εφόσον αυτό συνδέεται με το κόστος ενέργειας. Και για να είμαστε πιο πρακτικοί θα αναφέρω το παράδειγμα του Γ.Ο.Ε.Β. Αργολίδας, σύμφωνα με τα στοιχεία σχετικής μελέτης που εκπονείται. Η εγκατάσταση, με τις δυνατότητες που πλέον παρέχονται με τα νέα δεδομένα, τριών φωτοβολταϊκών σταθμών σε αντίστοιχα αντλιοστάσια του Αναβάλου (τα μόνα που διαθέτουν σήμερα κατάλληλη έκταση ώστε να εγκατασταθούν) εξασφαλίζουν μηδενική για τα συγκεκριμένα αντλιοστάσια δαπάνη ενέργειας και μείωση της συνολικής δαπάνης ενέργειας για όλα τα αντλιοστάσια του δικτύου της τάξης του 20%. Οποιαδήποτε αύξηση της διατιθέμενης έκτασης και στα υπόλοιπα αντλιοστάσια μελλοντικά θα μπορούσε να επιφέρει ακόμη και τον μηδενισμό του κόστους ενέργειας για τους αγρότες».