Πώς θα απαλλαγείτε από τις ραγάδες
Η δερματολόγος δρ Αμαλία Τσιατούρα μιλά για τις σύγχρονες αποτελεσματικές θεραπείες των ραγάδων στο 13ο πανελλήνιο Συνέδριο Μαιών Μαιευτών που γίνεται στο Ναύπλιο την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου στις 5.30μμ.
Τι μπορεί να απασχολεί σήμερα μια γυναίκα από την εφηβεία μέχρι και τα ώριμα χρόνια της; Οι ραγάδες! Όπως τονίζει η δερματολόγος-αφροδισιολόγος δρ Αμαλία Τσιατούρα, επιστημονική διευθύντρια της Cosmetic Derma Medicine και συνεργάτης του νοσοκομείου Ανδρέας Συγγρός «οι ραβδώσεις είναι ένας από τους πιο συχνούς λόγους που οι γυναίκες επισκέπτονται τον δερματολόγο τους. Ο λόγος δεν είναι μόνο η απότομη ανάπτυξη κατά την εφηβεία ή η προσθήκη και απώλεια βάρους. Το 70-90% των εγκύων θα αναπτύξουν ραγάδες δέρματος κατά την εγκυμοσύνη, σε κοιλιά, οσφυική χώρα, στήθος, μηρούς και γλουτούς. Επίσης μετά τον τοκετό θα εμφανίσουν ουλές. Ο λόγος είναι ότι η καισαρική τομή διενεργείται στο 65% των τοκετών σε ιδιωτικές κλινικές και στο 45% των τοκετών σε δημόσιες κλινικές».
Οι θεραπείες
Η δρ Τσιατούρα θα μιλήσει στο συνέδριο Μαιών και Μαιευτών την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου για τις καινούριες θεραπείες που βελτιώνουν ή σβήνουν εντελώς τις ραβδώσεις. «Το πιο σημαντικό είναι η πρόληψη. Όσο οι ραγάδες έχουν κόκκινο χρώμα πρέπει να βιαστούμε. Το κύριο μέσο πρόληψης σήμερα βασίζεται στην ενυδάτωση και ειδικότερα σε συστατικά όπως το purcellin oil που διατίθεται σε έλαιο στα φαρμακεία. Βέβαια στα σύγχρονα προϊόντα που το περιέχουν, το συστατικό αυτό παράγεται στο εργαστήριο και αυξάνει την ικανότητα του δέρματος να επουλώνει τις πληγές του». Σύμφωνα με τη γιατρό δεν είναι όλα τα έλαια καλά για την έγκυο, ενώ το συγκεκριμένο έχει αποδειχτεί ασφαλές.
Η δερματολόγος αναφέρεται και σε κλινικές μελέτες που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα αυτού του συστατικού. Ενδεικτικά, κλινική μελέτη που διενεργήθηκε στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Δερματολογικής Έρευνας στο Αμβούργο το 2010 σε δείγμα 36 γυναικών με παλιές (λευκές) ραγάδες έδειξε ότι το έλαιο αυτό τις απάλυνε ή τις εξαφάνισε. «Το έλαιο αυτό εφαρμόστηκε στην μισή ουλή ή σε κάποιες από τις ουλές των ασθενών ενώ στις υπό σύγκριση ουλές εφαρμόστηκε εικονικό φάρμακο. Η συχνότητα εφαρμογής ήταν 2 φορές/ ημέρα για 8 εβδομάδες χωρίς μασάζ. Από την 2η εβδομάδα το 65% των ασθενών είχαν βελτίωση στην εμφάνιση των ουλών, ενώ το 92% από την 8η εβδομάδα» επισημαίνει η δρ Τσιατούρα.
Όπως τονίζει η γιατρός, άλλες θεραπείες που εφαρμόζονται σε ραγάδες που επιμένουν (λευκού χρώματος) περιλαμβάνουν την εφαρμογή fractional λέιζερ που τραυματίζει ελάχιστα τους ιστούς του δέρματος ώστε αυτό να επουλωθεί και να αναγεννηθεί υγιές, αλλά και η μεσοθεραπεία με ρόλερ συνδυαστικά με πλάσμα του ασθενή.