ΚοινωνίαΑρχείο

Προβλήμα στελέχωσης στην Ειδική Αγωγή της Αργολίδας

Με εμπόδια έχει ξεκινήσει η σχολική χρονιά για τους μαθητές των Ειδικών Σχολείων της Αργολίδας καθώς παρατηρούνται σημαντικά κενά σε καθηγητικό και βοηθητικό προσωπικό με αποτέλεσμα την υπολειτουργία των σημαντικότατων αυτών εκπαιδευτικών δομών.

Για παράδειγμα στο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Αργολίδας στα Λευκάκια λείπουν καθηγητές πληροφορικής και φιλολογίας, καθώς και βοηθητικό προσωπικό. Παράλληλα δεν έχει στελεχωθεί πλήρως ο θεσμός της παράλληλης στήριξης των παιδιών ΑμεΑ που φοιτούν στην τυπική εκπαίδευση, με αποτέλεσμα τα παιδιά αυτά να μένουν καθηλωμένα στο σπίτι τους ή να υφίστανται τεράστια ταλαιπωρία οι οικογένειές τους.

Το πρόβλημα επισημάνθηκε και από τον βουλευτή Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Κοδέλα σε πρόσφατη επίσκεψη που είχε στο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Αργολίδας. Όπως αναφέρει σχετικά ο βουλευτής:

Το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο στα Λευκάκια αποτελεί μια πολύτιμη σχολική δομή, μοναδική στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στην οποία εδώ και τέσσερα χρόνια δίνεται ένας πραγματικός αγώνας από εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς για να λειτουργήσει και να καθιερωθεί στη σχολική κοινότητα και την τοπική κοινωνία.

Στην επίσκεψή μας διαπιστώσαμε μεγάλες ελλείψεις σε καθηγητές (πληροφορικής, φιλολογίας κ.ά.), ειδικό βοηθητικό και εκπαιδευτικού προσωπικού (ΕΕΠ και ΕΒΠ) που καθιστούν αδύνατη την κανονική λειτουργία του σχολείου και την πλήρη ανάπτυξη των τμημάτων.Είναι αυτονόητη η ανάγκη ΑΜΕΣΗΣ στελέχωσης του σχολείου προκειμένου να ομαλοποιηθεί η εκπαιδευτική διαδικασία.

Επιπλέον, απαιτείται να προχωρήσει η δημιουργία και πλήρωση οργανικών θέσεων ώστε να λυθεί μόνιμα και σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα υποστελέχωσης που παρουσιάζεται κάθε Σεπτέμβρη. 

Αυτή η ανάγκη αφορά όλες τις δομές που σχετίζονται με την Ειδική Αγωγή στην Αργολίδα (Ειδικό Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Ε.Ε.Ε.Κ., Κ.Ε.Δ.Δ.Υ.). Το μόνιμο προσωπικό, άλλωστε, είναι όχι μόνο αυτονόητο για κάθε σχολείο αλλά και ακόμα πιο αναγκαίο για την ειδική εκπαίδευση αφού το μαθητικό δυναμικό των ειδικών σχολείων είναι εξαιρετικά κρίσιμο να οικοδομεί σταθερές σχέσεις με το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Τέλος, είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να μην έχει στελεχωθεί πλήρως ο θεσμός της παράλληλης στήριξης των παιδιών ΑμεΑ που φοιτούν στην τυπική εκπαίδευση με αποτέλεσμα τα παιδιά αυτά να μένουν καθηλωμένα στο σπίτι τους ή υφίστανται τεράστια ταλαιπωρία οι οικογένειές τους.

Η στήριξη της Ειδικής Αγωγής είναι δείγμα της ανθρωπιάς και του πολιτισμού της κοινωνίας μας και το μνημονιακό καθεστώς δεν χαρακτηρίζεται ούτε για την ανθρωπιά του ούτε για τον πολιτισμό του. 

Η Ειδική Αγωγή δεν μπορεί και δεν πρέπει να ενταχθεί στον μνημονιακό Προκρούστη ούτε στις παλινωδίες του Υπουργείου Παιδείας με τη φάμπρικα των αναπληρωτών και της καθυστερημένης κάλυψης κάποιων από τα πολλά κενά. 

Έχουμε όλοι υποχρέωση να σταματήσουμε αυτή την αναξιοπρεπή συμπεριφορά προς τα ΑμΕΑ και τις οικογένειές τους.