Το ΦΟΥΓΑΡΟ παρουσιάζει την πρωτότυπη παιδική παράσταση Ποδηλασία στους δρόμους της Λιλιπούπολης από την ομάδα Φωτεινοί Ποδηλάτες και τη σοπράνο Μάιρα Μηλολιδάκη. Την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Οκτωβρίου στις 6.30μμ υποδεχόμαστε μια «ενεργειακά αυτόνομη» παράσταση φωτισμένη από μία ποδηλατο-γεννήτρια που κινείται από έναν ποδηλάτη και παράγει το φως για την παράσταση σε πραγματικό χρόνο!
Στα πλαίσια της περιβαλλοντικής αφύπνισης κι ευαισθητοποίησης, εισάγονται βασικές έννοιες γύρω από την φυσική καλλιέργεια, την υγιεινή διατροφή και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής, τραγούδια της Λιλιπούπολης του Μάνου Χατζηδάκι ερμηνεύονται επί σκηνής από την ομάδα. Τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά στα διαδραστικά παιχνίδια που προτείνονται από τους ερμηνευτές. Έπειτα, ακολουθεί παρουσίαση της ποδηλατο-γεννήτριας και στοιχειώδης ενημέρωση για τα ζητήματα της ενέργειας.
Οι περισσότεροι χαρακτήρες του έργου είναι κάτοικοι μίας ιδιαίτερης κοινωνίας, η οποία έχει καταφέρει να εξασφαλίσει την διατροφική της αυτάρκεια, την ενεργειακή της αυτονομία και την αυτοδιαχείριση της ζωής των μελών της. Ζουν σε σπίτια δομημένα από φυσικά υλικά και μιλούν την γλώσσα της Μη Βίαιης Επικοινωνίας. Η γλώσσα αυτή, έχει ως σύμβολο την καμηλοπάρδαλη- το θηλαστικό με τη μεγαλύτερη καρδιά και είναι το αγαπημένο ζώο της κοινότητας. Έχοντας επικεντρωθεί στην κάλυψη των αναγκών τους, δηλαδή: προστασία, τροφή, νερό, στέγη, επικοινωνία, αγάπη, δημιουργία, ευχαρίστηση, αυτονομία κ.α., και έχοντας αναπτύξει την ικανότητα της ενσυναίσθησης προς τους εαυτούς τους, αλλά και προς τους άλλους, συνυπάρχουν ειρηνικά.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία-Δραματουργία-Κατασκευή Ποδ/τριας & φωτιστικού συστήματος:
Σπύρος Τσίκνας
Σκηνικά Κουστούμια: Μαρία Καραθάνου
Επιμέλεια Κίνησης: Περικλής Φωκιανός
Μουσική Επιμέλεια: Μάιρα Μηλολιδάκη
Ακορντεόν: Γιώργος Μιμιλίδης
Παίζουν- Τραγουδούν:
Άρτεμις Ιωάννου, Σπύρος Τσίκνας, Περικλής Φωκιανός, Άννα Γριβάκου, Ιωάννα Παπακωνσταντίνου, Φώτης Πετράτος
Ώρα έναρξης παράστασης: 6.30 μμ
Γενική Είσοδος: 5€
(για 5μελείς οικογένειες: 1 άτομο δωρεάν)
ΣΥΝΟΨΗ
Σε μία καταπράσινη κοιλάδα, όπου ανθίζει ένα πανέμορφο λουλουδάκι, πολύτιμο για την κοινωνία των φίλων μας, εμφανίζεται ο Υποψήφιος Δήμαρχος που επιθυμεί να παρουσιάσει τα αναπτυξιακά του σχέδια, αδιαφορώντας πλήρως για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Όμως, ο Σπόρος, η Saiga το Αηδόνι, ο Μάγιστρος, και το Χέλιξ, οι πολύχρωμοι ήρωές μας, με πολύ χιούμορ, τραγούδι, χορό, και τα αυτιά της καμηλοπάρδαλης, που όταν τα φοράνε αφουγκράζονται τα αισθήματα και τις ανάγκες του, μαλακώνουν σιγά-σιγά τις αντιστάσεις του και καταφέρνουν να τον πάρουν μαζί τους για μια βόλτα με το Ηλιακό τους Λεωφορείο (Ποδήλατο-Γεννήτρια). Περνάνε από το μουσείο του δάσους, τον χορό του άλογου και του δέντρου, την φθινοπωρινή σπορά, την Ροζαλία…. Μετά από την ποδηλασία τους στους δρόμους της Λιλιπούπολης, τα αναπτυξιακά σχέδια του για το περιβάλλον έχουν αλλάξει. Το λουλουδάκι, θα συνεχίζει να ανθίζει.
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
Η Ποδηλασία στους δρόμους της Λιλιπούπολης, είναι μια παράσταση που εντάσσεται στον τομέα της «Βιώσιμης τέχνης»: ένας τόπος όπου βιωσιμότητα και τέχνη συνομιλούν μεταξύ τους γεφυρώνοντας την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία. Όπως η λέξη Permaculutre (Permanent culture) –Μόνιμη Καλλιέργεια σημαίνει ταυτόχρονα και μόνιμος πολιτισμός. Μέσα από την παράσταση επικοινωνούμε σημαντικά, για τις μέρες μας, περιβαλλοντικά ζητήματα όπως, υπερκατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, η ερημοποίηση, η διαχείριση υδάτινων πόρων και άλλα. Στόχος της παράστασης είναι να σπείρει στις καρδιές των παιδιών το θάρρος και την γνώση για να πρασινίσει η έρημος που εξαπλώνεται στη Γη μας, εξ ου και το όνομα της ποδήλατο γεννήτριας μας Pacha mama- μητέρα γη. Η παράσταση προάγει την Μη Βίαιη Επικοινωνία (NVC) ως γλώσσα επικοινωνίας μοιράζοντας απλόχερα ενσυναίσθηση, αγάπη, δημιουργία, αυτονομία. Ο Μασανόμπου Φουκούοκα γράφει: «Όταν το ανθρώπινο πνεύμα και η ανθρώπινη υπόσταση αναμειγνύονται με την φυσική τάξη, και η μοναδική ενασχόληση του ανθρώπου είναι να υπηρετήσει την φύση, αυτός ζει ελεύθερα σαν ένα ολοκληρωμένο τμήμα του φυσικού κόσμου». Αυτή είναι η ελευθερία που βιώνει η κοινωνία της Λιλιπούπολης, που έχει πλήρη συνείδηση και ευθύνη των πράξεων της και των αισθημάτων της, γνωρίζοντας πως το μεγαλύτερο δώρο που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος στον άλλον είναι η παρουσία του.