ΠολιτισμόςΑρχείο

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Τεγέας πέρασε στην ψηφιακή εποχή

Πραγματοποιήθηκαν χθες Πέμπτη 2/10/2014, τα εγκαίνια της επανέκθεσης του αρχαιολογικού μουσείου Τεγέας, παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνου Τασούλα.

Με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ η ΛΘ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ολοκλήρωσε πρόσφατα το νέο πρόγραμμα αφήγησης της ιστορικής διαδρομής: «Τεγέα. Η γένεση, συγκρότηση και εξέλιξη μίας ελληνικής πόλης – κράτους», που εστιάζεται κυρίως στο ιερό της Αλέας Αθηνάς, φημισμένο τόπο λατρείας της Πελοποννήσου.

Ιδιαίτερη έμφαση στο στήσιμο του Μουσείου δόθηκε στις ψηφιακές εφαρμογές αρχαιολογικού – ιστορικού περιεχομένου, των οποίων ο προγραμματισμός έγινε για πρώτη φορά σε εντελώς νέα πλατφόρμα. Οι εφαρμογές αυτές υποστηρίζονται από τα ψηφιακά μέσα του Μουσείου, συσκευές τελευταίας τεχνολογίας, που εισήχθησαν για πρώτη φορά στον ελλαδικό χώρο για τις ανάγκες της επανέκθεσης.
 

Χαιρετίζοντας το άνοιγμα του μουσείου στη νέα του μορφή ο Γιώργος Διδασκάλου ανέφερε:
«Σήμερα, είναι για όλους μας μια ιδιαίτερη μέρα, γιατί ένα από τα παλαιότερα και σημαντικότερα μουσεία της σύγχρονης Ελλάδας μετασχηματίζεται σε ένα πολυδύναμο τεχνολογικό θαύμα, που στόχο έχει να προσεγγίσει με εντελώς νέο τρόπο την επικοινωνία του κοινού με τις αρχαιότητες.

Στο σύγχρονο, πλέον, μουσείο της Τεγέας ο επισκέπτης μπορεί να «ταξιδέψει» στην εξέλιξη μιας σημαντικής πόλης – κράτους της αρχαίας Ελλάδας, από την εποχή του βασιλιά Έχεμου και του Τρωικού πολέμου μέχρι τους Ελληνιστικούς και Ρωμαϊκούς χρόνους.

Μπορεί, ακόμη, να δει και να κατανοήσει, με άλλη ματιά, στα εκθέματα του ναού της Αλέας Αθηνάς, τα μοναδικά πρωτότυπα έργα του σπουδαίου αρχιτέκτονα και γλύπτη του 4ου π.Χ. αιώνα Σκόπα, του πρώτου που αποτύπωσε στις μορφές των αγαλμάτων του τα συναισθήματα, το πάθος, την κίνηση.

Αξίζουν συγχαρητήρια στους προϊσταμένους και το προσωπικό της 39ης Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, καθώς και σε όσους συνετέλεσαν στον θαυμαστό και αριστοτεχνικό μετασχηματισμό του μουσείου.

Το αποτέλεσμα της δουλειάς τους πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για το πως πρέπει να διαχειριζόμαστε την πολιτιστική μας κληρονομιά, αν θέλουμε, ως χώρα, να βλέπουμε με αισιοδοξία το μέλλον».
 

Με τη σειρά του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης εστίασε στο ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι έτοιμη να αναπτύξει ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τη διαχείριση και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και σημείωσε ότι «το πολιτιστικό απόθεμα δεν θα πρέπει επουδενί να παραχωρηθεί σε αναδυόμενες ΜΚΟ για να το διαχειριστούν, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν ικανότατα στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών που μπορούν να αναλάβουν αυτή την ευθύνη».

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, αφού ευχαρίστησε την προϊσταμένη της ΛΘ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κα Άννα Καραπαναγιώτου και τον Αναπληρωτή Προϊστάμενο και Υπεύθυνο του Μουσείου της Τεγέας κ. Γρηγόρη Γρηγορακάκη για την εξαιρετική και αποδοτική συνεργασία της Περιφέρειας και της Εφορίας, τοποθέτησε την Τεγέα στο σκληρό πυρήνα του Αρκαδισμού, «ο μύθος της οποίας καταδεικνύει την Ευρωπαϊκή διάστασή του».

Ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε επίσης ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι έτοιμη να εντάξει στο πρόγραμμά της το έργο της αναβάθμισης και επανέκθεσης του Μουσείου της Τρίπολης, μόλις υπερβληθούν τα όποια προσκόμματα υφίστανται, και να το χρηματοδοτήσει από τους πόρους της νέας προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020.  

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφέρθηκε τέλος στην επίσκεψη του Περιφερειάρχη του Schwabisch Hall, ο οποίος, στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, επισκέφθηκε το Μουσείο της Τεγέας. «Ο κ. Bauer, ο πιο καινοτόμος Γερμανός Περιφερειάρχης, εξέφρασε την έκπληξή του με την αρμονία των έργων και την καινοτόμα τεχνολογία που έχει εφαρμοστεί και χαρακτήρισε το Μουσείο ευφυέστατο, ζητώντας παράλληλα ανταλλαγή της τεχνογνωσίας για την εξυπηρέτηση των αναγκών οργάνωσης των δικών τους εκθεσιακών χώρων» ανέφερε ο κ. Τατούλης.  

Ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Τασούλας στην ομιλία του αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο πολιτισμού που υλοποιείται στην Περιφέρεια Πελοπόννησο σε όλα τα επίπεδα και δήλωσε ότι η Αρκαδία και η Πελοπόννησος, μέσω του Μουσείου της Τεγέας «εισέρχεται δυναμικά στον 21ο αιώνα αφηγούμενο την δική του λαμπρή ιστορία και την ιστορία της περιοχής, μέσα από εντελώς πρωτοποριακά ψηφιακά συστήματα, τα οποία είναι μοναδικά στην Ελλάδα»

Η Προϊσταμένη της ΛΘ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κα Άννα Καραπαναγιώτη, χαρακτήρισε εξαιρετική τη συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, πρώτο δείγμα της οποίας αποτελεί το Μουσείο της Τεγέας και ανακοίνωσε ότι σύντομα θα αποδοθούν στους πολίτες και οι αρχαιολογικοί χώροι του Ορχομενού και της Μαντινείας.