ΑθλητισμόςΑρχείο

Ο σχολικός αθλητισμός φοράει τα καλά του

Η πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου καθιερώθηκε με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού, στα πλαίσια και της «Παγκόσμιας Ημέρας Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη».

Την ημέρα αυτή δεν πραγματοποιούνται μαθήματα στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας, αλλά διεξάγονται ενδοσχολικοί αγώνες αθλοπαιδιών, που συνδέονται με ένα κεντρικό «θεματικό άξονα» ευρύτερου μαθησιακού πεδίου, που υλοποιείται μέσα από τον σχολικό αθλητισμό. Για τη φετινή πρώτη Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού (6 Οκτωβρίου 2014) ο θεματικός άξονας είναι «Ρατσισμός και Διαφορετικότητα, όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι».

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός στέλνει το εξής μήνυμα για την Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού:

“Ξεκινά σήμερα ένας νέος φιλόδοξος θεσμός για την προώθηση της άθλησης και του αθλητισμού στα παιδιά της πατρίδας μας. Η Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού είναι μια κοινή πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος δράσεων, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και τα Kids’ Athletics, τα οποία ξεκίνησαν φέτος από το αρχαίο στάδιο της Επιδαύρου, έγιναν στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας, στην Άρτα, τα Γιάννενα και την Κατερίνη, και συνεχίζονται στην Αλεξανδρούπολη, την Καλαμάτα και τη Θεσσαλονίκη.

Η Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού έχει κυρίως συμβολικό περιεχόμενο, καθώς υπογραμμίζει την σημασία που έχει η ένταξη της άθλησης στην καθημερινότητα των παιδιών, ως ένα διάλειμμα χαράς και εκτόνωσης.

Βεβαίως, η πρόκληση για την ενίσχυση του μαζικού αθλητισμού στις νέες ηλικίες και για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της παιδικής παχυσαρκίας είναι μεγάλη και επιτακτική, και χρειάζεται συνένωση δυνάμεων, συντονισμό και προγραμματισμό δράσεων.

Όμως η ευρεία συμμαχία μεταξύ της πολιτείας, των εκπαιδευτικών – των οποίων την Παγκόσμια Ημέρα τιμήσαμε χθες και οι οποίοι υπό δύσκολες συνθήκες συνεχίζουν να προσφέρουν στα παιδιά και την κοινωνία μας – των οικογενειών και κάθε άλλου φορέα της κοινωνίας των πολιτών, είναι πλέον αποδεδειγμένα εφικτή και αποτελεσματική.

Με την βεβαιότητα λοιπόν ότι ο νέος αυτός θεσμός, η Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού, θα συμβάλλει ουσιαστικά σ’ αυτόν τον μεγάλο στόχο, εύχομαι καλή αρχή και καλή συνέχεια.”
 
Αντίστοιχα ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος με αφορμή τον εορτασμό επισήμανε τα εξής:

«Είναι η πρώτη χρονιά που η παγκόσμια ημέρα σχολικού αθλητισμού εφαρμόζεται στον Δήμο μας, ελπίζουμε ο συμβολικός χαρακτήρας αυτής της εκδήλωσης που επιβεβαιώνει το αρχαίο ρητό ‘’Νους υγιής εν σώματι υγιεί’’ να ευαισθητοποιήσει όχι μόνο τους μαθητές που είναι το μέλλον αλλά και τους γονείς που είναι το παρών. Ελπίζω  οι μαθητές σήμερα να  αποκόμισαν τα ιδιαίτερα στοιχεία της ευρύτερης Παιδείας, που ο Αθλητισμός δύναται να προσφέρει μέσω της συμμετοχής, της προσπάθειας, του συναγωνισμού και της προσωπικής υπέρβασης».

Ο πρόεδρος των σχολικών επιτροπών του Δήμου Ναυπλιέων Παύλος Χρηστίδης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στα σχολεία του Δήμου δήλωσε:

«Είναι μια ξεχωριστή μέρα για τα παιδιά και τους καθηγητές, γιατί για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι η σωστή άσκηση του μυαλού και του σώματος αναδεικνύει μια υγιή και αισιόδοξη πλευρά της ζωής μας, μακριά από τη μιζέρια και τη μισαλλοδοξία. Ο φετινός θεματικός άξονας  που επελέγη από το υπουργείο παιδείας στοχεύει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με θέματα διακρίσεων καθώς και στην προώθηση της καλύτερης κατανόησης των πλεονεκτημάτων της διαφορετικότητας στο χώρο εργασίας και στην κοινωνία γενικότερα. Ο Δήμος είναι και θα είναι αρωγός σε κάθε ανάλογη πρωτοβουλία».