ΠολιτισμόςΑρχείο

Λυγουριού Ενορίες 1701 – 2013

«Πολλοί λένε πως, όποιος δεν ξέρει από που έρχεται, δεν ξέρει και πού πηγαίνει, Άλλοι, πάλι, ισχυρίζονται πως, όποιος δεν γνωρίζει την Ιστορία της Πατρίδας του, είναι σαν να μην έχει Πατρίδα. Σοβαρές κουβέντες όσο σοβαρός και διαρκής ο προβληματισμός των ανθρώπων και των κοινωνιών. Σοβαρό, διαρκές, πάντα επίκαιρο και ζωτικό και το ερώτημα: τι είναι τελικά η Πατρίδα;»
Τα παραπάνω αναρωτιέται ο Γιάννης Σαρρής, στον πρόλογο του βιβλίου «Λυγουριού Ενορίες 1701 – 2013 / Τοπική Ιστορική Έρευνα» που συνέγραψε μαζί με τους Νίκο Καλαματιανό και Βασίλη Μπιμπή.
Η ομάδα των τριών ιστοριοδιφών, συγκεντρώνει στο βιβλίο  πλήθος ιστορίες, έχοντάς τες ταξινομήσει με υπομονή και καταγράψει με προσοχή, προσφέροντας σημαντικά στοιχεία για τον ιστορικό που θα ασχοληθεί με την εποχή των τριακοσίων τελευταίων ετών.
 
Αφορμή για την έρευνα ήταν μια συμβολαιογραφική πράξη του 1861, με την οποία δεσμεύονταν οι κοινοτικοί άρχοντες της εποχής, οι εφημέριοι και οι ενορίτες του Λυγουριού να αναλάβουν την προσπάθεια της ανοικοδόμησης ενός νέου και ευρύχωρου ναού. Η εύρεση του εγγράφου αυτού σιγά – σιγά  έστρεψε την έρευνα στην κατεύθυνση της μελέτης συμβολαίων, συμφωνητικών, δικαστικών εγγράφων κλπ, όπως είχαν καταγραφεί εκείνη την περίοδο από δημόσιους λειτουργούς.
Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το καλογραμμένο αυτό βιβλίο που έχει γίνει περιζήτητο κυρίως από όσους έχουν έστω και μια μικρή σχέση με το Λυγουριό, αφού ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του θα βρουν γνώριμα στοιχεία της σύγχρονης ιστορίας του χωριού,  θα λύσουν πολλές απορίες τους και θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για τον τόπο.