Όχι στις μεταρρυθμίσεις μικρομάγαζων από τον Τατούλη
Την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις πολιτικής προέλευσης και κοινωνικής αρμονίας και όχι μικρομάγαζων πρόταξε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στην ομιλία του κατά τη διάρκεια των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών, την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014, και τόνισε «είναι σωστό ότι οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται τη λαϊκή συναίνεση, είναι ωστόσο εξαιρετικά απαραίτητο όλοι οι θεσμικοί φορείς να δημιουργούν τις συνθήκες επιτυχίας τους και να μην τις θέτουν σε αμφισβήτηση με προσωπικές πολιτικές επιλογές, όταν δεν έχουν τις δυνάμεις να τις υποστηρίξουν».
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση την «κοινωνική αρμονία των μεταρρυθμίσεων», προτείνοντας μια «νέα συλλογικότητα, η οποία θα σέβεται τη διαφορετικότητα του καθενός και θα καλλιεργεί τις συνθήκες συμμετοχής σε ενωτικές πρωτοβουλίες. Μόνο έτσι οι πολίτες θα αποκτήσουν ελπίδα και προσδοκία, μόνο έτσι θα απελευθερώσουμε τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας και της οικονομίας».
Επαλήθευση των απόψεών του ότι «η ΕΝ.Π.Ε. αποτελεί πολιτικό και όχι συνδικαλιστικό όργανο» χαρακτήρισε ο κ. Τατούλης την κοινή πλέον αποδοχή της άποψης για μια νέα πολιτική στρατηγική σε σχέση με το ρόλο των Περιφερειών, αλλά και με γενικότερες πολιτικές πρωτοβουλίες για την επίλυση προβλημάτων στη λειτουργία των θεσμών.
Ο κ. Τατούλης χαρακτήρισε επίσης ζήτημα πολιτικής αιχμής τον Ευρωπαϊκό χαρακτήρα των Περιφερειών και τη διεκδικητικότητά τους, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι «στο ευρωπαϊκό περιβάλλον δε χωρά διπλοπροσωπία, δεν μπορούμε άλλα να λέμε εδώ και άλλα εκεί, δεν μπορούμε να διεκδικούμε αλλιώς εδώ, αλλιώς εκεί».
Πρώτη αρχή της νέας ΕΝ.Π.Ε. έθεσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου την ενσωμάτωση των Περιφερειών σε μια λογική ισοτιμίας και αποφασιστικότητας στο Ευρωπαϊκό περιβάλλον και σημείωσε ότι με τον τρόπο αυτό «θα προσεγγιστούν και τα πολιτικά προβλήματα με τέτοια καθαρότητα και με τέτοια σαφήνεια πολιτικών θέσεων, ώστε η συνεργασία, η συνεννόηση και η συναίνεση διαφορετικών προσεγγίσεων, να επιτύχει ένα μίνιμουμ επίπεδο συμφωνίας, ανεξάρτητα από ιδεολογικές προσεγγίσεις».
Ιδιαίτερα αιχμηρός ο κ. Τατούλης στο κλείσιμο της ομιλίας του υπεραμύνθηκε της εξωστρέφειας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του διεθνούς δικτύου συνεργασιών, που έχει αναπτύξει απέναντι σε «έναν ανορθόδοξο λαϊκισμό που μας κατηγορεί για τις σχέσεις μας με τις Ευρωπαϊκές Περιφέρειες». «Ας κοιταχτούμε λίγο στον καθρέφτη για να δούμε αν αυτοί που μας κατηγορούν για τις συνεργασίες μας πάνω στο τραπέζι, δεν έχουν κάνει ήδη την προσπάθειά τους για να τα βρουν κάτω από το τραπέζι».
Οι εκλογές έβγαλαν πρόεδρο τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό
Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: (ψήφισαν 284 από τα 293 μέλη της Γενικής Συνέλευσης και βρέθηκαν 283 έγκυρα ψηφοδέλτια και 1 λευκό ψηφοδέλτιο)
-Η «γαλάζια» παράταξη του Κώστα Αγοραστού «Συμμαχία υπέρ των Περιφερειών» έλαβε 92 ψήφους και εκλέγει τέσσερα μέλη στο νέο ΔΣ: Κατά σειρά τον αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη (77 ψήφοι), τον περιφερειακό σύμβουλο Αττικής Δημήτρη Μαραβέλια (71) και τους πρώην περιφερειάρχες Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Δακή (68) και Ιονίων Νήσων Σπύρο Σπύρου (66).
-Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ «Ριζοσπαστική Περιφερειακή Πρωτοβουλία»με επικεφαλής τη Ρένα Δούρου έλαβε 74 ψήφους και εκλέγει τρία μέλη στο νέο Δ.Σ.: Τον αντιπεριφερειάρχη Αττικής Σπύρο Τζόκα (65) και τους περιφερειακούς συμβούλους Στερεάς Ελλάδας Νίκο Στουπή (58) και Πελοποννήσου Νίκο Πατσαρίνο (55)
-Η παράταξη του ΠΑΣΟΚ «Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική Κίνηση» με επικεφαλής τον Απόστολο Κατσιφάρα έλαβε 41 ψήφους και εκλέγει δύο μέλη στο νέο Δ.Σ.: Τους πρώην περιφερειάρχες Αττικής Γιάννη Σγουρό (32) και Νοτίου Αιγαίου Γιάννη Μαχαιρίδη (24)
-Η παράταξη του Απόστολου Τζιτζικώστα «Σύγχρονη Ανθρώπινη Περιφέρεια» έλαβε 29 ψήφους και εκλέγει ένα μέλος στο νέο Δ.Σ., τον αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής Γιάννη Γιώργο (28)
-Η παράταξη του Πέτρου Τατούλη «Νέα Πελοπόννησος», έλαβε 18 ψήφους και εκλέγει ένα μέλος στο νέο Δ.Σ., την Ελένη Παναγιωτοπούλου (17), περιφερειακή σύμβουλο Αργολίδας (και όχι την Γιούλα Λαπαθιώτη όπως εσφαλμένα γράφθηκε σε τοπικό blog της Αργολίδας)
-Η παράταξη του Θόδωρου Καρυπίδη «Ανατροπή-Δημιουργία»,έλαβε 16 ψήφους και εκλέγει ένα μέλος στο νέο Δ.Σ., τον αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης Παναγιώτη Πλακεντα (16 ψήφοι)
-Η «Λαϊκή Συσπείρωση» έλαβε οκτώ ψήφους και δεν εκλέγει μέλος στο νέο Δ.Σ,
-όπως και η «Ελληνική Αυγή» που έλαβε πέντε ψήφους.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το νέο 25μελές Δ.Σ. αποτελείται από:
– Δέκα μέλη της «γαλάζιας» παράταξης του Κώστα Αγοραστού: Τους έξι περιφερειάρχες που συμμετέχουν ex officio: Κ. Αγοραστό, Α. Καχριμάνη, Γ. Χατζημάρκο, Χ, Καλογήρου, Γ. Παυλίδη και Κ. Μπακογιάννη και τους τέσσερις που εξελέγησαν από τη Γενική Συνέλευση: τον αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη, τον περιφερειακό σύμβουλο Αττικής Δημήτρη Μαραβέλια και τους πρώην περιφερειάρχες Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Δακή και Ιονίων Νήσων Σπύρο Σπύρου.
– Πέντε μέλη από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ της Ρένας Δούρου: Οι δύο περιφερειάρχες Ρένα Δούρου και Θόδωρος Γαλιατσάτος και οι εκλεγμένοι από την Γ.Σ.: Ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Σπύρος Τζόκας και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Στερεάς Ελλάδας Νίκος Στουπής και Πελοποννήσου Νίκος Πατσαρίνος
– Τέσσερα μέλη από την παράταξη του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Απόστολο Κατσιφάρα: Οι δύο περιφερειάρχες Α. Κατσιφάρας και Στ. Αρναουτάκης και οι δύο εκλεγμένοι από την Γ.Σ. πρώην περιφερειάρχες Αττικής Γιάννης Σγουρός και Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης
– Δύο μέλη από το ψηφοδέλτιο του Απόστολου Τζιτζικώστα: Ο ίδιος ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος
– Δύο μέλη από το ψηφοδέλτιο του Πέτρου Τατούλη: Ο ίδιος ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου και η περιφερειακή σύμβουλος Αργολίδας Ελένη Παναγιωτοπούλου
– Δύο μέλη από το ψηφοδέλτιο του Θόδωρου Καρυπίδη: Ο ίδιος ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας και ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Παναγιώτης Πλακεντας.