ΨυχαγωγίαΑρχείο

Η Γκόλφω του 1ου ΕΠΑΛ Άργους σε πρώτη προβολή

Σε μια πολύ όμορφη βραδιά, παρουσιάστηκε χθες στην αίθουσα του συλλόγου Αργείων «Ο ΔΑΝΑΟΣ» σε πρώτη προβολή, η ταινία των μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ ΑΡΓΟΥΣ “ΓΚΟΛΦΩ”.  Η ταινία γυρίστηκε στα πλαίσια του “Βραβείου Νίκος Καβουκίδης“.

Το Δεκέμβριο του 2012 στα πλαίσια της 12ης Camera Zizanio του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους, το 1ο ΕΠΑΛ ΑΡΓΟΥΣ τιμήθηκε με το Βραβείο “Νίκος Καβουκίδης” για τη συστηματική και επίμονη προσήλωσή του στην παραγωγή οπτικοακουστικών έργων. Μάλιστα είναι το πρώτο σχολείο που τιμήθηκε με το βραβείο αυτό. To βραβείο συνίσταται στην παροχή επαγγελματικού τεχνικού εξοπλισμού για το γύρισμα της επόμενης ταινίας του σχολείου σε βίντεο υψηλής ευκρίνειας. Ο Νίκος Καβουκίδης πολυβραβευμένος Διευθυντής Φωτογραφίας και Σκηνοθέτης, είχε ενεργό συμμετοχή σε όλα τα στάδια και μεταβάσεις του ελληνικού κινηματογράφου: από το ασπρόμαυρο στο έγχρωμο φιλμ, το σινεμασκόπ, την αναλογική και ψηφιακή τεχνολογία.

Οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Άργους με τη βοήθεια του Νίκου Καβουκίδη, του Σκηνοθέτη και καλλιτεχνικού Διευθυντή της Camera Zizanio κ. Νίκου Θεοδοσίου και του τεχνικού κ. Γιάννη Τσολάκη κινηματογράφησαν την ταινία τους, στα πλαίσια πολιτιστικού προγράμματος που εκπονήθηκε στο σχολείο με τον τίτλο: “ΓΚΟΛΦΩ” του Σπυρίδωνος Περεσιάδη.

Ένα έργο Ελληνοκεντρικό, ταυτισμένο με τον τόπο και τη θεατρική μας παράδοση, που εμπεριέχει νοσταλγία, αθωότητα και στοιχεία βουκολικού δράματος. Ένας έρωτας, ένας όρκος, μια προδοσία, ο θάνατος. Γραμμένο από τον Σπυρίδωνα Περεσιάδη στα τέλη του 19ου αιώνα.

Η ταινία γυρίστηκε στους χώρους του 1ου ΕΠΑΛ και 1ου ΕΚ Άργους όπως και στο στούντιο εικόνας και ήχου που δημιουργήθηκε από τους μαθητές στους χώρους του συγκροτήματος. Τα σκηνικά κατασκευάστηκαν από ομάδα μαθητών και καθηγητών. Όλοι οι συντελεστές απόλαυσαν ένα ξεχωριστό μάθημα κινηματογράφου ή masterclass όπως συνηθίζεται να λέγεται από τους ειδικούς.

Το Λύκειο Ελληνίδων (Παράρτημα Άργους) στήριξε ενδυματολογικά την προσπάθεια και με το χορευτικό του τμήμα, συμμετείχε στα γυρίσματα.

Στην αρχή της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν σκηνές από τα γυρίσματα (backstage). Οι θεατές απόλαυσαν χαριτωμένες στιγμές των μαθητών δημιουργών που κάτω από τις οδηγίες του πολύπειρου Νίκου Καβουκίδη, έκαναν το όνειρό τους πραγματικότητα. Στη συνέχεια το 1ο ΕΠΑΛ ΑΡΓΟΥΣ τίμησε με αναμνηστική πλακέτα τους Νίκο Καβουκίδη, Νίκο Θεοδοσίου για την προσφορά τους στον Ελληνικό Πολιτισμό. Και οι δυο τιμώμενοι στάθηκαν στη σημασία της δημιουργίας μέσα στο σχολείο. Ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Νίκος Θεοδοσίου πληροφόρησε μάλιστα

πως η βραβευμένη το 2013 ταινία του 1ου ΕΠΑΛ ΑΡΓΟΥΣ “Μαμά μην κλαίς θα τα λέμε στο skype” έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό το διεθνές της ταξίδι και την ίδια βραδιά εκπροσωπεί τη χώρα μας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας.

Τιμήθηκε επίσης το Λύκειο Ελληνίδων (Παράρτημα Άργους) για την συμβολή του, στην υλοποίηση της δράσης, αλλά και για την μεγάλη προσφορά του στη διαφύλαξη της Πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

Τιμήθηκαν και όλοι οι μαθητές δημιουργοί με έπαινο για το έργο τους.

Ακολούθησε η προβολή της ταινίας που είναι διάρκειας 35 λεπτών.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμό, ο Υπουργός και Βουλευτής Αργολίδας κ. Γιάννης Μανιάτης και ο Βουλευτής Αργολίδας κ. Δημήτρης Κοδέλας.

Το τέλος της ταινίας αν και μελαγχολικό, βρήκε όλους με ένα χαμόγελο και με τη σκέψη πως ακόμη και σε δύσκολους καιρούς οι μαθητές μπορούν να μεγαλουργούν …φτάνει να τους δίνουν σημασία. Η προβολή ολοκληρώθηκε με τα παρατεταμένα χειροκροτήματα που συνόδεψαν τους τίτλους τέλους της ταινίας με τα ονόματα των συντελεστών, μαθητών και εκπαιδευτικών,  καθώς και αυτών που βοήθησαν αποτελεσματικά όπως το Λύκειο Ελληνίδων Άργους.

Η εκδήλωση έκλεισε με την ευχή, σύντομα να ζήσουμε παρόμοιες δημιουργικές βραδιές, αλλά και με την πληροφορία πως μόλις τελείωσε η νέα ταινία των μαθητών που θα συμμετέχει τον Νοέμβριο, στο Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας.

 

Δείτε μερικά στιγμιότυπα από τα γυρίσματα της ταινίας