ΆρθροΑρχείο

Η κατάληψη δημοσίων χώρων μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο

Θα μας απασχολήσει επιτέλους το ζήτημα;

Η είδηση μας σόκαρε όλους. Ένα αυτοκίνητο Smart που το οδηγούσε ένας 27χρονος νεαρός αλβανικής καταγωγής σκορπά το θάνατο και τον πανικό στην Πέτρου Ράλλη στην Αθήνα, παρασύροντας στο θάνατο τρεις ανθρώπους, δυο γυναίκες και έναν 23χρονο αστυνομικό. Ο νεαρός οδηγός, ισχυρίζεται πως πάσχει από επιληψία και έπαθε κρίση γι” αυτό προκάλεσε το πολύνεκρο τροχαίο. Φυσικά η αλβανική καταγωγή του ξυπνά κύματα αντιδράσεων μίσους από ελληναράδες όλης της χώρας κατά των μεταναστών που «μας σκοτώνουν και αφήνονται ελεύθεροι».  Όμως το ζήτημα του ρατσιστικού μίσους δεν θα μας απασχολήσει σε αυτό το κείμενο.

Λίγες ημέρες μετά το δυστύχημα δημοσιεύεται ένα βίντεο από την κάμερα ασφαλείας ενός περίπτερου, που φαίνεται η πρόσκρουση του smart με μια από τις νεκρές γυναίκες. Το ρεπορτάζ του MEGA  επικεντρώνεται στο δράμα του συζύγου, καθώς περπατούσε δίπλα της και είδε μέσα σε ένα δευτερόλεπτο να χάνεται η σύντροφος του. Ο άντρας τρέχει προς το σημείο που η γυναίκα του είναι αιμόφυρτη και λίγο μετά φαίνεται ο ίδιος να μην μπορεί να πιστέψει αυτό που έγινε και να καταρρέει στο πεζοδρόμιο, σπαράζοντας.

Μας κάνει εντύπωση το γεγονός ότι στο βίντεο δεν σχολιάζεται καθόλου ένα άλλο γεγονός που είναι εμφανέστατο. Η γυναίκα με το σύζυγο της περπατάνε στο πεζοδρόμιο και εξαιτίας αρχικώς ενός παρκαρισμένου αυτοκινήτου και στη συνέχεια του ψυγείου κ της τέντας του περιπτέρου, αναγκάζεται η κοπέλα να κατέβει στο δρόμο και να τη θερίσει το smart. Η ύπαρξη τεχνητών εμποδίων στο πεζοδρόμιο, που αναγκάζουν τους πεζούς να περπατάνε στο δρόμο, δεν απασχολεί την δημοσιογραφική έρευνα, δεν απασχολεί την κοινωνία μας.

Το θέμα των πεζοδρομίων είναι ιδιαίτερα προβληματικό, διότι, πέρα από τις κακοτεχνίες, η πρόσβαση των πεζών σε αυτά παρακωλύεται από κάθε είδους εμπόδια (παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, ζαρντινιέρες, πινακίδες, εμπορεύματα από παρακείμενα καταστήματα κ.ά.). Σε πολλές περιπτώσεις οι πεζοί αναγκάζονται να χρησιμοποιούν το οδόστρωμα, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα πρόκλησης ατυχήματος όπως έδειξε και το τραγικό δυστύχημα της Πέτρου Ράλλη.

Η προστασία των δημοσίων αγαθών στην Ελλάδα είναι ούτως ή άλλως προβληματική. Εάν πάρεις ένα μέτρο από το οικόπεδο του νεοέλληνα είναι ικανός να κάνει πόλεμο αλλά παραμένει απαθής στην κατάληψη δημοσίων χώρων από τους πάντες. Έχοντας χάσει τη σύνδεση μας με τη κοινότητα, μας φαίνεται ότι το δημόσιο, δεν είναι δικό μας, είναι ξένο άρα δεν μας απασχολεί και η κατάληψη του. Το δυστύχημα της Πέτρου Ράλλη δείχνει καταφανέστατα τις συνέπειες τις αδιαφορίας μας. Θα βάλουμε μυαλό; Θα αντιδράσουμε επιτέλους στην κατάληψη του δημοσίου χώρου των πόλεων μας;
 

Ο Μιχάλης Μπάκας είναι Περιβαλλοντολόγος, ΜΔΕ στην Περιβαλλοντική Πολιτική και Διαχείριση, Περιφερειακός σύμβουλος Βορείου Αιγαίου με τον Οικολογικό Άνεμο (2013-14), συντονιστής ΠΚ Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων.