ΚοινωνίαΑρχείο

Περισσότερες φωτιές αλλά λιγότερα καμένα στην Πελοπόννησο

Η γεωγραφική ιδιομορφία και η έλλειψη επαρκούς πρόληψης είχαν ως αποτέλεσμα την φετινή αύξηση κατά 20% των πυρκαγιών στην Πελοπόννησο. Παρά το γεγονός όμως ότι αυξήθηκαν οι πυρκαγιές, μειώθηκαν οι καμένες εκτάσεις κατά 6,5%. Αντίθετα στις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και των Ιονίων Νήσων παρατηρήθηκε σημαντική μείωση 41% και 48% αντίστοιχα. 

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν κατά τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου 2014, τον οποίο παρέδωσε, εχθές το πρωί, στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γιώργο Διδασκάλου, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων Δυτ. Ελλάδας, Πελοποννήσου & Ιονίων Νήσων, Υποστράτηγος Ιωάννης Καρατζιάς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στη φετινή αντιπυρική περίοδο υπήρξε μείωση του αριθμού των πυρκαγιών κατά 16% σε σχέση με το 2013 και 26% από το 2012, ενώ οι καμένες εκτάσεις ήταν κατά 34% λιγότερες από πέρυσι και 88% λιγότερες από το 2012.

Συγκεκριμένα, φέτος, σε σχέση με το 2013 υπήρξε:
– Μείωση 41% μείωση των πυρκαγιών και 64% μείωση των καμένων εκτάσεων στην ΠΕ.ΠΥ.Δ. Δυτικής Ελλάδας,
– Αύξηση 20% των πυρκαγιών, αλλά μείωση !6,5% των καμένων εκτάσεων στην ΠΕ.ΠΥ.Δ. Πελοποννήσου και
– Μείωση 48% των πυρκαγιών και 37% μείωση των καμένων εκτάσεων στην ΠΕ.ΠΥ.Δ. Ιονίων Νήσων.

Σχολιάζοντας τον απολογισμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου, στην επικράτεια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο κ. Διδασκάλου δήλωσε:

«Τα αποτελέσματα, φέτος, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά. Η σημαντικότατη μείωση των πυρκαγιών και κυρίως των καμένων εκτάσεων δείχνει το υψηλό επίπεδο των υπηρετούντων στον μηχανισμό πυρόσβεσης, αλλά και την αποτελεσματικότητα του νέου σχεδιασμού, που εφαρμόστηκε εφέτος και προέβλεπε την μελετημένη και άριστη συνεργασία όλων των φορέων, που συμμετέχουν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Παρά το γεγονός ότι και αυτή τη χρονιά υπήρχαν σοβαρές ελλείψεις σε εναέρια μέσα και λιγότερες δαπάνες για τον υπόλοιπο εξοπλισμό, η αφοσίωση στο καθήκον, η γνώση και η υψηλή τεχνική κατάρτιση των πυροσβεστών μας απέδωσε αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα στη διατήρηση του φυσικού μας πλούτου, τον οποίο οφείλουμε να παραδώσουμε ακέραιο στις επόμενες γενιές».