ΆρθροΑρχείο

Το τρένο, η πραγματικότητα και οι Αλήθειες…

του Θανάση Δημ. Παριώτη

Όλοι αναφέρονται στην ανάγκη να έχουν οι χώρες οχήματα «σταθερής τροχιάς» σε πλήρη λειτουργικότητα. Είναι σημαντικά απαραίτητο σε περιόδους μάλιστα κρίσης Ενέργειας, να αξιοποιείται στο έπακρον αυτό το Μέσο Μεταφοράς. Είναι προτιμότερο να μετακινείς 2000 τόνους με μία μηχανή, ΝΑΙ μεγαλύτερη, εκεί που τώρα απαιτούνται 100 φορτηγά αυτοκίνητα. Είναι επίσης γνωστό και παραδεκτό από όλους, ότι οι μεταφορές μεγάλων φορτίων δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν αν χρειάζονται μία ή δύο μεταφορτώσεις.

Στις αρχές του 2009, επειδή δε θεωρούσα – ως Πολίτης – δικαιολογημένη την καθυστέρηση επαναλειτουργίας της γραμμής Πελοποννήσου, η οποία είχε διακοπεί από το 2004, απέστειλα επιστολή (email) στη Δ/νση των Σιδηροδρόμων με ερωτήσεις σχετικές με τη λειτουργία της. Η απάντηση που έλαβα ήταν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σε δύο από τις ερωτήσεις μου δεν έλαβα απαντήσεις.
1. Γιατί, αφού διατέθηκε το μεγάλο ποσό των 85 εκατομμυρίων Ευρώ, οι γραμμές πάλι έχουν πλάτος ενός μέτρου – μετρικές- .
2. Πόσο κόστισε η πρώτη χάραξη και κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Πελοποννήσου, τότε επί Τρικούπη, έτσι για να μπορούμε να έχουμε στοιχεία σύγκρισης.

Ο Λαός, οι Πολίτες, επειδή εμείς πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας ΑΛΛΑ δυστυχώς και τα σφάλματά τους, είναι υποχρέωση των κυβερνώντων να μας πληροφορούν και να μας δίνουν όλα τα στοιχεία.

Είχαν ρωτήσει οι άνθρωποι των χωριών κάποιον, υψηλά ιστάμενο, πριν αρκετά χρόνια, «γιατί δεν την κατασκεύασαν τη γραμμή με τις διεθνείς προδιαγραφές, δηλαδή με πλάτος γραμμών 1,40 μ ., αφού έγιναν που έγιναν τα έξοδα.» Δυστυχώς η απάντηση που έλαβαν ήταν απογοητευτική και προσβολή της νοημοσύνης. Απάντησε ο «υψηλά ιστάμενος» ότι «η διαδρομή έχει πολλές σήραγγες που καθιστούσαν την εκτέλεση του έργου αδύνατη». Είναι δυνατόν να ακούγονται τέτοιες δικαιολογίες τώρα στα χρόνια μας; Κρίμα !

Στα χρόνια του Τρικούπη όλο το έργο ολοκληρώθηκε σε εννιά χρόνια με τα τεχνικά μέσα που διέθεταν πριν από 100 χρόνια.. Η σύγχρονη «επισκευή και εκσυγχρονισμός» διήρκεσε πέντε χρόνια, έχοντας στη διάθεσή τους όλα τα σύγχρονα τεχνικά μέσα !

Κάποτε στα αναγνώσματα στο Σχολείο υποχρεωνόμασταν να βρούμε στο κείμενο «την Κεντρική ιδέα». Αυτή ήταν «το ζουμί», που λέει ο Λαός.΄Εχω τη γνώμη ότι η «κεντρική ιδέα», στην περίπτωση του τρένου της Πελοποννήσου, είναι το πλάτος των γραμμών. Τότε, στην εποχή του Τρικούπη, οι μεγαλύτερες διακρατικές μεταφορές γίνονταν με τα πλοία. Ε, λοιπόν τότε, η μετρική που μας επιβλήθηκε στην Πελοπόννησο, μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι εξυπηρετούσε τη μεταφορά μεγάλων φορτίων εμπορευμάτων, μια και ενώ περνούσε από όλα τα λιμάνια της Πελοποννήσου, κατέληγε στον Πειραιά, από όπου με τα μεγάλα πλοία μεταφέρονταν τα φορτία σ’ όλον τον κόσμο.

Στη σύγχρονη εποχή, έχεις την απαίτηση όταν φορτώνεις ένα τρένο στην Καλαμάτα να μπορεί να πάει κατευθείαν στο Μόναχο, χωρίς να χρειάζεται μεταφόρτωση στην Κόρινθο.

Οι άνθρωποι δε δυσκολεύονται να κατέβουν από το ένα βαγόνι και να μπουν στο άλλο, όπως γινόταν το 2009 στην επαναλειτουργία του. Αυτή όμως η υποχρεωτική αλλαγή οχήματος στα μισά της διαδρομής καθιστούν το μέσο «μη ανταγωνιστικό», αν και η τιμή του εισιτηρίου ήταν προκλητικά χαμηλή «ανταγωνιστικότατη».

Παρατηρώντας σε όλα τα λιμάνια της Χώρας, διαπιστώνουμε ότι σε όλα τα λιμάνια έφταναν οι γραμμές του τρένου, ώστε τα εμπορεύματα να μεταφορτώνονταν από τα τρένα στα πλοία ή και αντίστροφα, χωρίς να απαιτούνταν ενδιάμεσα μεταφορικά μέσα, που είχαν επιβάρυνση σε χρήμα και σε χρόνο.

Διάβασα στις εφημερίδες ότι με βάση τη «Μελέτη Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Καποδιστριακού Δήμου», ο τερματικός σταθμός του τρένου στο Ναύπλιο θα απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο από το λιμάνι. Δε διάβασα αιτιολογία. Στις εφημερίδες δε βρήκα ούτε μία αιχμή, ούτε ένα ερώτημα, ώστε να μπορούσε ο πληθυσμός να λάβει μια σαφή απάντηση !

Αληθοφανής απάντηση ενδέχεται να δοθεί, αλλά θα καλύπτει σφαιρικά όλο το ζήτημα του τρένου ως μεταφορικού μέσου; Από τέτοιες απαντήσεις ο Λαός έχει λάβει αρκετές …

Ας θυμηθούμε για παράδειγμα την άποψη που είχε διατυπώσει το 1998 ο υπουργός επί των Οικονομικών, που είχε προβλέψει ότι το χρηματιστήριο θα έφτανε τις 7.000 μονάδες… Το είπε, κατέστρεψε, και μάλιστα του δίνουμε και σύνταξη …

Έχει ενδιαφέρον να πληροφορηθούμε, ΕΠΕΙΔΗ «ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ», την άποψη της Κυβέρνησης, η οποία γνωρίζει όλα τα δεδομένα, σχετικά με τις ιδιορρυθμίες του τρένου της Πελοποννήσου:
1. Γιατί το τρένο της Πελοποννήσου, ενώ διατέθηκαν 85 εκατομμύρια €, έμεινε πάλι με πλάτος γραμμών ενός μέτρου, ενώ η διεθνής γραμμή έχει το πλάτος των γραμμών που έχει ο προαστιακός ( 1,40μ.)
2. Ποιες ήταν οι παράμετροι, που υπερίσχυσαν ώστε οι γραμμές του τρένου να απομακρυνθούν από το λιμάνι; Τα νέα δεδομένα δεν προβλέπουν υποστήριξη των πλοίων με τα τρένα και τάνάπαλιν;