Εντός του 2015 αναμένεται να ξεκινήσουν οι έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στον Πατραϊκό κόλπο με το υπουργείο Περιβάλλοντος να εκτιμά ότι τα προσδοκώμενα έσοδα από το συγκεκριμένο κοίτασμα μπορεί να φτάσουν και τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ.
Γι’ αυτό το λόγο ο Γιάννης Μανιάτης μεταβαίνει στην Αμερική, ώστε να μιλήσει για τους Ελληνικούς υδρογονάνθρακες.
Τα καθαρά έσοδα για το Δημόσιο υπολογίζονται σε 5,5 δις ευρό, ενώ για τις ανάγκες των εργασιών προβλέπεται η δημιουργία περίπου 1.000 νέων θέσεων εργασίας.
Την ίδια περίοδο, όμως, θα ξεκινήσουν γεωτρήσεις και στην περιοχή των Ιωαννίνων, οποί η εκτιμώμενη άξια του κοιτάσματος είναι στα 7 δις ευρό, με τα 2,8 να υπολογίζονται για τα κρατικά ταμεία.
Μικρότερο είναι το κοίτασμα στο Κατακούτελα, η άξια του εκτιμάται κοντά στα 3 δις. ευρό, άλλα και από εκεί αναμένεται να προστεθούν στα κρατικά έσοδα κάποιες εκατοντάδες κατ. ευρό.
Πάντως, το μεγάλο στοίχημα για την ελληνική πλευρά, είναι η επιτυχία του διεθνούς διαγωνισμού για τις έρευνες σε 20 θαλάσσια οικόπεδα. Τα 11 βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και τα 9 είναι νοτιά της Κρήτης.
Το συντομότερο αναμένεται επίσης και η προκήρυξη που θα δημοσιευθεί στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Άνωσης και έτσι θα ξεκινήσει ο διεθνής διαγωνισμός. Πηγής από το υπουργείο Περιβάλλοντος εκτιμούν ότι τα συνολικά έσοδα από τις έρευνες σε χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές της χωράς θα φτάσουν τα 150 δισεκατομμύρια ευρό σε βάθος 25ετιας. Ουσιαστικά ανοίγει μια νέα αγορά στην Ελλάδα, αυτή του ορυκτοί πλούτου.
Βάσει εκτιμήσεων, για κάθε γεώτρηση θα δημιουργούνται 250 άμεσες θέσεις εργασίας και 750 έμμεσες.
Βασική προτεραιότητα για την ελληνική πλευρά είναι να προσελκύσει μεγάλους επενδύτες στον διαγωνισμό για τις έρευνες σε Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης και κομβικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια αναμένεται να παίξει το ταξίδι του Yπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι εξελίξεις στο θέμα των ερευνών υδρογονανθράκων εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν τη θέση της χωράς στο γεωπολιτικό χάρτη, ενώ η ένταση που παρατηρείται στη νοτιοανατολική Μεσόγειο με Τουρκιά και Κύπρο, δεν φαίνεται να αποτρέπει το ενδιαφέρον των επενδυτών για έρευνες στην Ελλάδα.