ΟικονομίαΑρχείο

Σήμα Ποιότητας Μεσογειακής Διατροφής MedDiet για εστιατόρια

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου, η επίσημη παρουσίαση του «Σήματος Ποιότητας Μεσογειακής Διατροφής MedDiet για εστιατόρια», στο ξενοδοχείο Elite City Resort, στην Καλαμάτα. Την Περιφέρεια Πελοποννήσου εκπροσώπησε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πελοποννήσου αρμόδιος Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Απόστολος Ε. Παπαφωτίου.  

Την εκδήλωση συντόνισε ο κος. Κατσαρός Νικόλαος τ. Πρόεδρος του ΕΦΕΤ και Αντιπρόεδρος New York College. Συμμετείχαν εκπρόσωποι των περιφερειακών και τοπικών αρχών, ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κος. Μανιάτης Δημήτριος, ο Πρόεδρος του Μανιατάκειου Ιδρύματος κος. Μανιατάκης Δημήτριος, από την ομάδα έργου MedDiet ο κος. Καλλικράτης Γιαννός, ο κος. Γεωργακόπουλος Βασίλης Δρ. Τεχνολόγος Τροφίμων, ο κος. Κωστόπουλος Πάρης (executive Sef), o κος. Μπαρμπέας Στέλιος (executive Sef), μικρομεσαίες επιχειρήσεις (κυρίως εστιάτορες), επαγγελματίες σε θέματα διατροφής και άλλες ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και φορείς.
 

Παράλληλα έγιναν συζητήσεις στρογγυλού τραπεζιού μεταξύ των μελών της ομάδας έργου MedDiet και των επιχειρήσεων.

Από το Νοέμβριο του 2010 η UNESCO ανακήρυξε επίσημα την Μεσογειακή Διατροφή ως «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας». Με τα άφθονα θρεπτικά της συστατικά, τη σωστή αναλογία γευμάτων και το ελαιόλαδο έχει πολλά να προσφέρει για μια ισορροπημένη και υγιή ζωή, δεν είναι απλώς ένα πρότυπο διατροφής αλλά ένας αληθινός τρόπος ζωής που έχει τις ρίζες του στη γνώση των τόπων, τη δύναμη του στις παραδοσιακές τροφές, στην παράδοση και στη σχέση ανθρώπου και φύσης.
 

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας συμμετέχει στη Διεθνή Τεχνική επιτροπή για τη δημιουργία «Σήματος Ποιότητας Μεσογειακής Διατροφής MedDiet για εστιατόρια» στη γεωγραφική περιοχή της Μεσογείου, η οποία βρίσκεται στο στάδιο κατοχύρωσης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως εταίρος της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας «MedDiet», σε συνεργασία με διεθνή επιστημονική ομάδα 13 συνεργατών από 6 Μεσογειακές χώρες, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Αίγυπτο, το Λίβανο και την Τυνησία δημιούργησε ένα κοινό Σήμα Ποιότητας Μεσογειακής Διατροφής MedDiet για εστιατόρια. Το «Σήμα Ποιότητας Μεσογειακής Διατροφής MedDiet για εστιατόρια» θα κατοχυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και σταδιακά θα εξαπλωθεί και εκτός της περιοχής της Μεσογείου. Απευθύνεται σε εστιατόρια που λειτουργούν καθόλα νόμιμα και έχουν ή σκοπεύουν να αποκτήσουν προφίλ Μεσογειακού εστιατορίου. Περιλαμβάνει προδιαγραφές που πρέπει να τηρούν τα εστιατόρια για την απόκτηση Σήματος, το λογότυπο και τη συντονισμένη εικόνα του Σήματος Ποιότητας καθώς και ειδικό κανονισμό όπου ορίζονται οι κανόνες για τον έλεγχο και την πιστοποίηση των απαραίτητων εργαλείων εφαρμογής του συστήματος πιστοποίησης.
 

Οι θεματικές ενότητες εστιάστηκαν στους κάτωθι άξονες:
Α.) Σήμα Ποιότητας Μεσογειακής Διατροφής MedDiet για εστιατόρια (στο στάδιο κατοχύρωσης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης).
Β.) Γενικό Πλαίσιο εφαρμογής Σήματος Ποιότητας Μεσογειακής Διατροφής MedDiet για εστιατόρια (προϋποθέσεις-διαδικασίες-αξιολόγηση-στάδια εφαρμογής).

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πελοποννήσου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου διατύπωσε τις απόψεις και τις θέσεις της Περιφέρειας για τον ουσιαστικό ρόλο δράσεων και στρατηγικών για την ανάδειξη και την διάδοση της Μεσογειακής Διατροφής, συνέδεσε αυτή με την παραγωγή των μοναδικών ελληνικών προϊόντων. Επιβεβαίωσε το ειδικό ενδιαφέρον της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την προώθηση και αξιοποίηση του κεφαλαίου Μεσογειακή Διατροφή και ειδικότερα της Ελληνικής Μεσογειακής Διατροφής ως υγιεινές, παραδοσιακές και διατροφικές συνήθειες.
 

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στο πλαίσιο της εξωστρέφειας, μέσα από συνεχείς ενέργειες και συστηματικές δράσεις, προβάλει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της και επενδύει στον τομέα της ποιότητας, με απώτερο στόχο τη προώθηση του πολιτιστικού υποβάθρου της Πελοποννησιακής παραγωγής και διατροφής ως αμφίδρομη σχέση. Μέσα από τη συμμετοχή της σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις και δράσεις, αναδεικνύει με έναν δυναμικό τρόπο τα οφέλη του μοντέλου Μεσογειακής Διατροφής για τη χώρα και τον τόπο μας.