ΠολιτικήΑρχείο

Ο Παπανδρέου, ο Σβαρτσενέγκερ, οι τσολιάδες και το τσάμικο!

Τι σχέση μπορεί να έχουν ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, οι Εύζωνες και το τσάμικο; Την απάντηση την δίνει η παραπάνω φωτογραφία.

Συγκεκριμένα πρόκειται για μια ρετρό φωτογραφία της δεκαετίας του ’80 που σαρώνει κυριολεκτικά από χθες στο διαδίκτυο, και απεικονίζει τον ΓΑΠ, κάπου στα τέλη της δεκαετίας του 1980, να χορεύει τσάμικο μαζί με τον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ και Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς.

Ο τόπος πρέπει να είναι κάπου στην ελληνική επαρχία, κρίνοντας από τις στολές των αστυνομικών που παρακολουθούν το στιγμιότυπο. Μια φιγούρα με λευκό χιτώνα που δεν διακρίνεται καθαρά παραπέμπει ενδεχομένως σε τελετή που μπορεί να έχει γίνει στην Αρχαία Ολυμπία. 

Ο χρόνος τοποθετείται πιθανότατα μετά το 1985 και πριν από το 1990, αν κρίνουμε από το ντύσιμο και τα μαλλιά του Γιώργου Παπανδρέου.
 

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει κάπου καταγραφεί επίσκεψη του Σβαρτσενέγκερ στην Ελλάδα εκείνη την εποχή, η φωτογραφία φαίνεται να είναι αυθεντική και όχι προϊόν μοντάζ, αν κρίνουμε από τον τρόπο με τον οποίο πιάνονται τα χέρια των χορευτών, καθώς και από το ότι η φωτογραφία προέρχεται εμφανώς από αρχείο εφημερίδας και έχει τραβηχτεί σε αρνητικό και όχι σε ψηφιακή μορφή.