ΚοινωνίαΑρχείο

Διχάζει η σκληρή στάση της εκκλησίας ως προς την καύση των νεκρών

Χωρίς κηδεία και νεκρώσιμη ακολουθία θα μένουν όσοι αποφασίζουν να αποτεφρωθούν και όχι να ταφούν, σύμφωνα και με νέα εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου. 

Η εγκύκλιος εστάλη σε όλες τις Μητροπόλεις ζητώντας να μην επιτρέπουν την νεκρώσιμη ακολουθία ή το μνημόσυνο σε όσους έχουν αποφασίσει τη μέθοδο της καύσης. Το μόνο που τους επιτρέπεται είναι να κάνουν ένα τρισάγιο, εφοσον το επιθυμούν.

Αυτή η κίνηση έρχεται ως μια απάντηση στο νόμο που θα επιτρέπει τη δημιουργία αποτεφρωτηρίων και στην Ελλάδα, με τους δημάρχους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης να έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη δυνατότητα αυτή, η οποία υπάρχει ήδη στα περισσότερα χριστιανικά κράτη.

Πάνω σε αυτή την απόφαση τοποθετήθηκε ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος, υπερασπιζόμενος τη θέση της εκκλησίας, αλλά και προκαλώντας αντιδράσεις από αρκετούς προοδευτικούς πολίτες.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι δια στόματος του συντονιστή τους Πάνου Σουκαρά αντιστρατεύονται στα λεγόμενα του Μητροπολίτη:

Όπως αναφέρεται:
Με μεγάλο ενδιαφέρον διαβάσαμε την ανακοίνωση του Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας σχετικά με την απαγόρευση τέλεσης νεκρωσίμου ακολουθίας από την Εκκλησία της Ελλάδος.

Είναι πράγματι δικαίωμά των ο τρόπος λειτουργίας της Εκκλησίας.

Ωστόσο οφείλομε να παρατηρήσουμε ότι το κόστος της τελετής είναι μεγάλο, ειδικά στην περίοδο αυτή, κατά την οποία οι Έλληνες περνούν οικονομική κρίση πρωτοφανή.

Κατά δεύτερον, στην προσπάθειά του να αιτιολογήσει την παραπάνω απόφαση αναφέροντας ότι οι βάρβαροι λαοί έκαιγαν τους νεκρούς τους, δεν λαμβάνει υπ’ όψιν του την παράδοση των Ελλήνων  κατά την οποία η καύσις ήταν μία από τις μεθόδους που χρησιμοποιείτο.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ, θεωρούν ότι είναι ανθρώπινο δικαίωμα η απόφασις ταφής, και στο βαθμό που η Εκκλησία της Ελλάδος επεμβαίνει επιχειρώντας να το καταργήσει, αυτή θέτει τον εαυτό της μακριά από το ποίμνιο της, και όχι το αντίθετο.

Καλούμε δε τους πιστούς χριστιανούς καθόλου να μην προβληματίζονται από τις αποφάσεις μελών του ανωτάτου κλήρου, καθώς η πρόγευσις του Παραδείσου δεν μένει μακριά από τους καώντες νεκρούς, αλλά από αυτούς που αμαρτάνουν.

Η ΑΜΑΡΤΙΑ ΔΕ ΤΗΣ ΛΑΤΡΙΑΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ, ΜΕΓΙΣΤΗ ΕΣΤΙ!