ΟικονομίαΑρχείο

Ο Γιούνκερ θα κρίνει το μέλλον του ανάβαλου…

Τα “αφεντικά” μας θα αποφασίσουν για το μέλλον του Ανάβαλου κατά πως φαίνεται, και συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου με προεδρεύων τον γνωστό σε όλους μας Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ήδη υποβάλει την σχετική πρόταση στην Ε.Ε., η οποία προβλέπει επένδυση του ποσού 100.000.000 ευρώ για την ολοκλήρωση του πολύπαθου έργου του Ανάβαλου σε όλη την Αργολίδα.

Η πρόταση αφορά εναλλακτικά τόσο τη χρηματοδότηση του έργου ως εμπροσθοβαρούς έργου (δηλ. άμεσα χρηματοδοτούμενου) της νέας Προγραμματικής Περιόδου ΣΕΣ 2014-2020, είτε ως έργου ενταγμένου στα πανευρωπαϊκά επενδυτικά προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 300 δις. ευρώ που πρόκειται να υποβάλει για έγκριση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου ο νέος Πρόεδρός του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Δεν ξέρουμε αν υπάρχει Plan B σε περίπτωση που δεν εγκριθεί το παραπάνω Ευρωπαϊκό κονδύλι, σύμφωνα όμως με τον Υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη το έργο βρίσκεται στο τελικό στάδιο της υλοποίησης…

Ο Γιάννης Μανιάτης δήλωσε σχετκά με το θέμα:

«Το ΥΠΕΚΑ, σε στενή συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προωθεί την υλοποίηση του έργου. Με την πρόταση αυτή διασφαλίζεται απολύτως η εκπλήρωση του μεγάλου οράματος της Αργολίδας για την υλοποίηση του Αναβάλου που ξεκίνησε το 2010. Οι προσπάθειές μας πιάνουν τόπο. Μετά από 40 χρόνια μόνο συζητήσεων και υποσχέσεων, τα τελευταία τέσσερα χρόνια υλοποιούμε στην πράξη το μεγάλο αυτό έργο. Η ταχεία ολοκλήρωσή του και η άμεση περιβαλλοντική αδειοδότηση, προκειμένου να κατασκευαστεί σε ολόκληρη την Αργολίδα, το Αργολικό Πεδίο, την περιοχή της Επιδαύρου και την Ερμιονίδα, αποτελεί το μεγάλο στοίχημα του επόμενου χρονικού διαστήματος. Έχω δώσει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ, κατά απόλυτη προτεραιότητα να εξετάζουν την αδειοδότηση του έργου, έτσι όπως αυτό κάθε φορά προτείνεται από τις υπηρεσίες του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Είμαστε στο τελικό στάδιο της υλοποίησης».

Δείτε παρακάτω το σχετικό απόσπασμα της ελληνικής πρότασης προς τα χρηματοδοτικά ταμεία της Ε.Ε. για το θέμα του Αναβάλου.