ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Εσπευσμένο συμβούλιο μετά την αποκάλυψη ότι «Το Λυγουριό αναγνώρισε τα Σκόπια!»

Με ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Επιδαύρου, μετά το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της έντυπης έκδοσης του «Αναγνώστη Πελοποννήσου“, με τίτλο: «Το Λυγουριό αναγνώρισε τα Σκόπια !». Σε δηλώσεις του στον «Αναγνώστη Πελοποννήσου» ο δήμαρχος Επιδαύρου, τόνισε ότι θα προτείνει να ληφθεί απόφαση που θα καταδικάζει το συμβάν και θα ζητάει από τους φιλοξενούμενους να πάρουν θέση. Όπως τονίζει στον «α» ο δήμαρχος «αν επιμείνουν θα διακόψουμε τις σχέσεις μαζί τους».
 
Όλες αυτές τις ημέρες δημιουργήθηκε σάλος στο Λυγουριό. Το θέμα της διανομής τουριστικού φυλλαδίου από επισήμους φιλοξενούμενους του δήμου Επιδαύρου στο οποίο τα Σκόπια εμφανίζονταν ως Μακεδονία, πήρε και Πανελλήνια έκταση μέσω του διαδικτύου. Μάλιστα τα μαντάτα – σύμφωνα με πληροφορίες – έφτασαν και στο δημαρχείο της Ρουμάνικης πόλης Mioveni, η οποία συμμετέχει σε κοινό Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής με το Λυγουριό, οι απεσταλμένοι της οποίας μοίρασαν τα επίμαχα φυλλάδια.
 
Αρχικά επιχειρήθηκε να κρατηθεί το θέμα της διανομής των επίμαχων φυλλαδίων ως επτασφράγιστο μυστικό, όμως ο «Αναγνώστης Πελοποννήσου»  ξεπούλησε λίγη ώρα μετά την κυκλοφορία και το θέμα έγινε παντού γνωστό. Παράλληλα, η αναπαραγωγή του θέματος από το διαδίκτυο το έκανε γνωστό Πανελλαδικά.
Και η αντιπολίτευση του δήμου όμως κράτησε ψηλά το θέμα. Αναφέρει χαρακτηριστικά σε δήλωσή του ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Τάσος Χρόνης: «Όταν ήρθε η αντιπροσωπία από το Mioveni στο Λυγουριό πριν λίγο καιρό, για να φιλοξενηθούν, μοίρασαν ένα τουριστικό φυλλάδιο στο οποίο τα Σκόπια εμφανίζονταν ως Μακεδονία! Αυτό καταγγέλθηκε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο την 24η Οκτωβρίου 2014, από τον σύμβουλο της πλειοψηφίας κ. Φώτη Σχινά και μάλιστα με έντονο τρόπο. Δικαιολογημένα λέμε εμείς. Γιατί όταν φιλοξενείς κάποιον στον τόπο σου, αν μη τι άλλο, δεν τον προκαλείς με ευαίσθητα εθνικά ζητήματα. Θα έπρεπε να το γνωρίζουν οι “φίλοι μας” από το Mioveni της Ρουμανίας και να το σέβονται».
 
Το γεγονός όμως ότι η δημοτική αρχή δεν αντέδρασε από την πρώτη στιγμή είναι καταδικαστέο από την αντιπολίτευση, αφού σημειώνει ο κος Χρόνης: «Η δημοτική αρχή, δυστυχώς, δεν αντέδρασε, παρόλο που θα έπρεπε να το είχε κάνει χωρίς την τοποθέτηση του παραπάνω συμβούλου της, από την πρώτη στιγμή που το φυλλάδιο έπεσε στα χέρια τους. Αν δεν το είχαν αντιληφθεί πάλι, έγκαιρα, τι έκαναν όταν το έμαθαν και μάλιστα σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου; Μέχρι σήμερα καμία αντίδραση και κανένα δελτίο τύπου. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και δεν πρέπει να μείνει χωρίς να αντιδράσουμε ως Δήμος και ως Δημοτικό Συμβούλιο. Η απάντηση του κ. Δημάρχου, ότι δεν το γνώριζε, γίνεται αποδεκτή μόνο για εκείνη τη στιγμή. Από τη στιγμή όμως που το πληροφορείται, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Εμείς, όταν λάβαμε γνώση, στο δημοτικό συμβούλιο για το γεγονός ζητήσαμε να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες».