ΆρθροΑρχείο

Δαφνοπόταμος: καθαρισμός αλλά…

Του Μπάμπη Αντωνιάδη *

Στο δημοτικό διαμέρισμα της Ασίνης συνεχίζονται οι εργασίες καθαρισμού του χειμάρρου του Δαφνοπόταμου. Στην τοπική αυτοδιοίκηση, κάποιες φορές το προφανές χρειάζεται να επαινείται, τη στιγμή μάλιστα που παλιότερα (όταν το χρήμα έρεε άφθονο) είχαν δοθεί χρήματα για καθαρισμό ρεμάτων χωρίς να έχει γίνει τίποτα ή έχοντας απλά κοπεί κάποια καλάμια για να δικαιολογηθεί η δαπάνη . Ας πούμε απλά λοιπόν ένα μπράβο στη δημοτική αρχή που έπειτα από πολλά χρόνια ασχολήθηκε με τον καθαρισμό του Δαφνοπόταμου. Η υπερχείλιση του χειμάρρου τα προηγούμενα χρόνια είχε καταστρέψει πολλές υποδομές σε χωράφια του Δρεπάνου και της Ασίνης.

Ας δούμε όμως τον καθαρισμό και από μια άλλη σκοπιά:

Όπως διαμορφώθηκε το ρέμα σήμερα, σε περίπτωση που κατέβουν πολλά νερά και με μεγάλη ταχύτητα, δε φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα υπερχείλισης για τα χωράφια που βρίσκονται από το σιδερένιο γεφύρι και βόρεια. Τι θα γίνει όμως με το ρέμα από το γεφύρι και προς τα νότια; Εδώ, το ρέμα καταλήγει μέσα σε χωράφια, οπότε με την ταχύτητα που θα έχει το νερό θα δημιουργηθούν μεγαλύτερα προβλήματα.

Είναι απαραίτητο να γίνει άμεσα μελέτη διευθέτησης του ρέματος στα τμήματα που έχει καταπατηθεί ώστε να αποκατασταθεί η κοίτη του.

Θα ήταν σκόπιμο να μελετήσουμε την κατασκευή μικρών λίθινων αναχωμάτων για τη συγκέντρωση του νερού, όταν ο χείμαρρος θα φέρνει πολλά νερά. Τα αναχώματα – μικρά φράγματα μειώνουν την ταχύτητα ροής του νερού ενώ τα νερά που συγκεντρώνονται εμπλουτίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα, γεγονός που δεν μπορεί να συμβεί με ένα ρέμα, όπου η ταχύτητα ροής είναι μεγάλη.

Μιλάμε εξάλλου για την περιοχή του Δρεπάνου – Ασίνης, η οποία παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα υφαλμύρωσης του υδροφόρου ορίζοντα.

Η εν λόγω πρόταση, για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα με την κατασκευή μικρών φραγμάτων στα ρέματα, είχε κατατεθεί πριν δέκα χρόνια από την ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ, στο πλαίσιο των προτάσεων για το πρόγραμμα Μπαλτατζής. Δεν έγινε αποδεχτή ενώ το πρόγραμμα «Μπαλτατζής» έγινε άσφαλτος. Ασφαλτοστρώσαμε δηλαδή όλους τους χωματόδρομους ώστε να μπορούν να πουληθούν ευκολότερα τα οικόπεδα…

Ο σχολιασμός δε της δημοτικής αρχής για τα σκουπίδια που βρέθηκαν στο ρέμα κατά τη διάρκεια του καθαρισμού, δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει, από τη στιγμή που δεν έχουμε ακόμα καμία νόμιμη χωματερή και δεν έχουμε χωροθετήσει ένα χώρο εναπόθεσης των οικοδομικών μπάζων. Κάπου θα πρέπει να πάνε κι αυτά…

 

Συμμέτοχος στην ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ