ΠολιτισμόςΑρχείο

Το Ομηρικό Λεξικό Ναυτικών Όρων ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη

Το “Ομηρικό Λεξικό Ναυτικών Όρων” του Αθανασίου Γιαννάκη ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα αξιόλογη επιστημονική δουλειά που αναδεικνύει τον τεράστιο πλούτο της Ελληνικής γλώσσας σε συνδυασμό με τη ναυτιλία. 

Δείτε στο παρακάτω βίντεο μία παρουσίαση του αποκαλυπτικού λεξικού όπως προβλήθηκε σε κανάλι της Ν.Υόρκης. Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση της πολυετούς εργασίας του καθηγητού Α.Γιαννάκη πάνω στην άρρικτη σχέση της αρχαίας ελληνικής γλώσσας με την νέα ελληνική.

Είναι σπουδαίο να προβάλονται στο εξωτερικό εργασίες ανθρώπων που στηρίζονται στην μελέτη της αρχαίας ελληνικής και αξίζει να το παρακολουθήσετε.
 

 

Ο Συγγραφέας

Ο Αθανάσιος Γιαννάκης γεννήθηκε στο Μαρκόπουλο Αττικής. Είναι απόφοιτος Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, πλοίαρχος Α΄ Ε.Ν. με πλοιαρχία σε ποντοπόρα πλοία. Φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουαλίας (Κάρδιφ) όπου απέκτησε τα πτυχία Μaster of Science στο Ναυτικό Δίκαιο και Master of Philosophy στο ίδιο πανεπιστήμιο. Εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο Washington University των ΗΠΑ πάνω στη διαχείριση της θαλάσσιας ρύπανσης με υποτροφίες του YΕΝ και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α. Σ. Ωνάσης. Για είκοσι χρόνια ήταν καθηγητής Διεθνούς δικαίου της θάλασσας και Ναυτιλιακού δικαίου στο ΚΕΣΕΝ/Πλοιάρχων (YΕΝ). Υπήρξε βασικό μέλος της επιτροπής του ΥΕΝ που συνέταξε τη διδασκόμενη ύλη των πλοιάρχων στο ΚΕΣΕΝ και τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. Εκπροσώπησε το ΥΕΝ, συμμετέχοντας σε επιτροπές του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) στο Λονδίνο και της ΕΕ στις Βρυξέλλες σε θέματα ναυτικής εκπαίδευσης. Έχει δε επιλεγεί από τον ΙΜΟ ως εμπειρογνώμων (competent person) σε θέματα ελέγχου και αξιολόγησης του ναυτικού εκπαιδευτικού συστήματος ξένων κρατών -μεταξύ των οποίων, της Ιαπωνίας και της Λετονίας- σύμφωνα με τα πρότυπα του ΙΜΟ (STCW). Εργάστηκε σε ναυτιλιακά γραφεία ως αρχιπλοίαρχος και διετέλεσε διευθυντής της ναυτιλιακής εταιρείας Jetwave Shipping Inc. Από το 1998 έως σήμερα διετέλεσε καθηγητής και διευθυντής σπουδών του ναυτιλιακού τμήματος του European University, Athens Campus και του City Unity College, Athens. Είναι συγγραφέας άλλων δύο βιβλίων: “Το Δίκαιο της Θάλασσας” (2005, ανατύπωση 2009) και “Εννοιολογικό Λεξικό Ναυτιλιακών Όρων” (2009).