ΆρθροΑρχείο

Τα σκουπίδια πνίγουν το 2015

του Άκη Γκάτζιου

ΣΕ ΑΚΟΜΑ μεγαλύτερο αδιέξοδο αναμένεται να οδηγηθεί σύντομα το θέμα με τα σκουπίδια στην Πελοπόννησο, αφού το πρόβλημα αφενός μεγαλώνει σε πόλεις όπως το Κρανίδι και η Τρίπολη και αφετέρου ετοιμάζονται τα πρόστιμα σε άλλες περιπτώσεις όπως το Ναύπλιο και το Άργος, για τις παράνομες χωματερές.

ΠΟΛΛΟΙ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ, ότι η νέα χρονιά, θα είναι το έτος των σκουπιδιών στην Πελοπόννησο, αφού το πρόβλημα αναμένεται να αγγίξει και τον τελευταίο πολίτη λόγω κόστους.

ΕΝΤΩΜΕΤΑΞΥ, ΠΑΓΩΝΕΙ και το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, μέχρι να αποφανθεί το Συμβούλιο Επικρατείας, στο οποίο προσέφυγε ο Οδυσσέας Βουδούρης για την σύμβαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Όπως ανακοίνωσε η  παράταξη «Πελοπόννησος Πρώτα» η απόφαση να προσφύγει στο ΣτΕ κατά του Υπουργού Περιβάλλοντος είναι ο μοναδικός τρόπος αυτή τη στιγμή να αποφευχθεί το μεγάλο σκάνδαλο που κυοφορείται στην Πελοπόννησο για το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ, που θεωρούνται προβληματικά και οδήγησαν στην απόφαση για προσφυγή στο ΣτΕ, σηκώνουν πολύ κουβέντα, αφού η «ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα των 150.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως, αγγίζει όλους μας. Ο επικεφαλής της «Πελοπόννησος Πρώτα» ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το 2012 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στην Πελοπόννησο παρήχθησαν 120.000 τόνοι σκουπιδιών. Βάσει της προτεινόμενης σύμβασης, οι πολίτες της Πελοποννήσου θα έπρεπε να πληρώσουν περίπου 2 εκατ. ευρώ επιπλέον,  για 30.000 τόνους ανύπαρκτων σκουπιδιών, λόγω του όρου «εγγυημένης ποσότητας».

ΣΤΟΧΟΣ  του Οδυσσέα Βουδούρη με την προσφυγή του στο ΣΤΕ, είναι να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων. Παράλληλα απεύθυνε πρόσκληση σε όλους τους Δημάρχους της Πελοποννήσου να προχωρήσουν σε δικούς τους σχεδιασμούς για την αντιμετώπιση του οξυμένου προβλήματος.

ΠΟΣΟ ΕΤΟΙΜΟΙ όμως οι δήμοι να ανταπεξέλθουν μόνοι τους σε αυτό το θέμα, όταν οι περισσότεροι βλέπουν ως μοναδική λύση τις χωματερές;