Το μουσείο Sankokan του Tenri University ανακοίνωσε την ταυτοποίηση 28 πρωτότυπων σχεδίων με χειρόγραφες σημειώσεις του διάσημου Γερμανού αρχαιολόγου Ερρίκου Σλήμαν. Τα σχέδια περιλαμβάνουν κατόψεις αρχαίων ελληνικών ευρημάτων και εκτιμάται πως θα μπορούσαν να ρίξουν φως σχετικά με την ανασκαφή του θρυλικού παλατιού της Τίρυνθας.
Ο Σλήμαν (1822-1890) ήταν πρωτοπόρος στον τομέα της αρχαιολογίας και έγινε γνωστός για τις ανασκαφές του στην αρχαία Τροία και στις Μυκήνες. Οι ανακαλύψεις του βοήθησαν να καθιερωθεί ένα ιστορικό υπόβαθρο για τις ιστορίες και τους μύθους που τραγούδησαν ο Όμηρος και ο Βιργίλιος. Έφερε στο φως την αρχαία Τίρυνθα και τα ξακουστά «κυκλώπεια» τείχη της, τα οποία, σύμφωνα με το μύθο, έχτισαν οι ίδιοι οι Κύκλωπες. Η έκθεση για την ανακάλυψη της Τίρυνθας κυκλοφόρησε το 1885 και περιελάμβανε σχέδια και άλλα υλικά.
Ωστόσο, δεν υπάρχουν άλλα αρχεία ή πληροφορίες σχετικά με την ανασκαφή του αρχαίου ανακτόρου. Οι υπάλληλοι του μουσείου είπαν ότι τα σχέδια που διαθέτουν είναι πολύτιμα πρωτογενή ιστορικά υλικά που μπορούν να εξηγήσουν τι συνέβη κατά τη διάρκεια της ανασκαφικής διαδικασίας. «Τα σχέδια απεικονίζουν τα λείψανα και τα κειμήλια με εξαιρετική ακρίβεια από άποψη κλίμακας και όχι μόνο. Η ποιότητά τους αγγίζει το πιο προχωρημένο επίπεδο του 19ου αιώνα, περίοδο όπου η αρχαιολογία ήταν υπό ανάπτυξη» δήλωσε ο Yoshiyuki Suto, καθηγητής ελληνικής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Nagoya Graduate School. «Επειδή περιλαμβάνουν λεπτομερείς οδηγίες για τη δημοσίευση της έκθεσης, μπορούμε να μάθουμε πως επεξεργάστηκαν τα σχέδια μέχρι τη δημοσίευση της έκθεσης» πρόσθεσε.
Το μεγαλύτερο σχέδιο είναι 49 επί 68 εκατοστά. Όταν η Τίρυνθα, που βρίσκεται στην Πελοπόννησο, ήρθε στο φως από τον Σλήμαν το 1884-1885, η Γερμανίδα βοηθός του, Wilhelm Doerpfeld, σχεδίασε ακριβείς κατόψεις των ευρημάτων. Εκτός από τις κατόψεις, τα πρωτότυπα σχέδια περιλαμβάνουν πίνακες μια τοιχογραφία με ταυροκαθάψια, καθώς και κειμήλια, όπως πήλινα ζώα. Όλα είναι ζωγραφισμένα με μελάνι και νερομπογιές. Το αρχαίο ανάκτορο είναι διάσημο για τα τείχη του κάστρου που χρονολογούνται στη Μυκηναϊκή περίοδο (τέλη του 17ου αιώνα π.Χ.-12ος αιώνας π.Χ.), και έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς μαζί με τις Μυκήνες.
Ο Όμηρος εξήρε τα τείχη στο έργο του. Ο Shozen Nakayama, ιδρυτής του Πανεπιστημίου Tenri ο οποίος ήταν συλλέκτης, αγόρασε 30 πρωτότυπα σχέδια από την έκθεση του Σλήμαν γύρω στο 1960 σε ένα βιβλιοπωλείο μεταχειρισμένων στο Λονδίνο. Ένας φίλος του Nakayama δώρισε δύο από τα σχέδια στο Πολιτιστικό Κέντρο Μέσης Ανατολής του Τόκιο στην Ιαπωνία.
Τα υπόλοιπα 28, σήμερα ανήκουν στο Πανεπιστήμιο Tenri. Το μουσείο Νάρα το 2008 ζήτησε από το μουσείο Προϊστορίας και Πρώιμης Ιστορίας στη Γερμανία την ανάλυση χειρογράφου των 28 σχεδίων. Η μελέτη επιβεβαίωσε ότι ορισμένες σημειώσεις στο περιθώριο των σχεδίων γράφτηκαν από τον Σλήμαν. Τα σχέδια θα παρουσιαστούν σε έκθεση από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο στο Μουσείο Sankokan του Πανεπιστημίου Tenri, μαζί με την πρώτη έκδοση της έκθεσης του Σλήμαν για την ανακάλυψη της Τροίας.
ΠΗΓΗ