ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Πως το Άργος θα γίνει μία «πράσινη» πόλη

Ημερίδα με θέμα «Το Σύμφωνο των Δημάρχων και τα οφέλη για τους δημότες του Δήμου Άργους – Μυκηνών» πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια (ΣΔΑΕ) του Δήμου Άργους-Μυκηνών, ένας «οδικός χάρτης» για το πώς ο δήμος θα γίνει «πράσινος», με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και του ανάλογου κόστους αλλά και τη συνολική μείωση εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα (tCO2) κατά 24,58%.

Σύμφωνα με το ΣΔΑΕ, η εξοικονόμηση ενέργειας και κόστους αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος θα επιτευχθεί με παρεμβάσεις στους τομείς των κτηρίων (δημοτικά, ιδιωτικά και κατοικίες), στο δημοτικό φωτισμό και στόλο αλλά και τις δημόσιες και ιδιωτικές μεταφορές.

Αυτό ακριβώς επισήμανε στην ομιλία του με θέμα «Το Σύμφωνο των Δημάρχων και η σημασία του για το Δήμο Άργους – Μυκηνών», ο Δήμαρχος Άργους – Μυκηνών κ. Δημήτρης Καμπόσος ο οποίος άνοιξε τις εργασίες της ημερίδας: «Ο Δήμος μας προσχώρησε στο  δίκτυο Ευρωπαϊκών Πόλεων και Περιφερειών «Σύμφωνο των Δημάρχων»  τον Απρίλιο του 2014 και δεσμεύτηκε να υπερβεί τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα και την ενέργεια  για το έτος 2020,μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα  κατά 20%», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμπόσος. Και πρόσθεσε: «Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στον Δήμο Άργους-Μυκηνών υπολογίζονται  περίπου σε 260.000 τόνους  διοξειδίου του άνθρακα ετησίως (έτος αναφοράς: 2013). Ο στόχος που θέσαμε  είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 64.000 τόνους CO2, μέχρι το 2020. Για αυτό το λόγο υποβάλλαμε το Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο (Βιώσιμη ) Ενέργεια  για να επιτύχουμε εκτός  από την μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και  την εξοικονόμηση ενέργειας , υγιέστερο περιβάλλον και ποιότητα ζωής για τους συνδημότες μας  καθώς και μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία. Είμαι πολύ ικανοποιημένος που ο Δήμος Άργους Μυκηνών συμμετέχει σε αυτή την εθελοντική δράση μαζί με άλλες μεγαλουπόλεις της Ευρώπης και πιστεύω πως θα καταφέρουμε να ευαισθητοποιήσουμε και την κοινή γνώμη ώστε  να διαφυλάξουμε το μέλλον των παιδιών μας από την ρύπανση», κατέληξε ο Δήμαρχος Άργους – Μυκηνών.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας εισηγήσεις έκαναν (σ.σ. επισυνάπτονται):
-Ο Δρ Ηλιάδης Γεώργιος, Μηχανολόγος Μηχανικός , επιστημονικός συνεργάτης ΠΕΤΑ Α.Ε ο οποίος παρουσίασε «Το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (Σ.Δ.Α.Ε.)  του Δήμου Άργους – Μυκηνών, τι προβλέπει και ποια τα αποτελέσματα / Η ευρωπαϊκή και η ελληνική εμπειρία από το Σύμφωνο των Δημάρχων»
-Ο κ. Περικλής Γαρουφάλης, Αρχιτέκτων Μηχανικός με θέμα: «H εξοικονόμηση ενέργειας ως αρωγός στην οικονομία και στην ποιότητα ζωής του Δήμου Άργους – Μυκηνών και των δημοτών»
– Ο κ. Στάθης Ραγκούσης, Διευθύνων Σύμβουλος  ΠΕΤΑ Α.Ε. με θέμα: «Η χρηματοδότηση των Δράσεων του Σχεδίου Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (Σ.Δ.Α.Ε.)/ Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (Σ.Ε.Σ.) και άλλες μορφές χρηματοδότησης».

Να σημειωθεί ότι με τη συμμετοχή στο Σύμφωνο των Δημάρχων ο Δήμος Άργους – Μυκηνών εντάσσεται στην κυριότερη ευρωπαϊκή κίνηση στην οποία συμμετέχουν 6.178 τοπικές και περιφερειακές αρχές, οι οποίες δεσμεύονται εθελοντικά να αυξήσουν την ενεργειακή απόδοση και τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις περιοχές τους. Με τη δέσμευσή τους, οι υπογράφοντες το Σύμφωνο σκοπεύουν να επιτύχουν και να υπερβούν το στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των εκπομπών CO2 κατά 20% έως το 2020.