ΆρθροΑρχείο

Κέρδη και ζημιές από τον συμπολίτη Σαμαρά

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ημέρα από την ανακήρυξη του Αντώνη Σαμαρά σε επίτιμο δημότη Ναυπλίου, φέρνει τον απολογισμό και την αυτοκριτική όλων όσων ενεπλάκησαν σε αυτή την διαδικασία.

ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΣ βγήκε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο οποίος είναι συναισθηματικά δεμένος με το Ναύπλιο και έδειξε την ικανοποίησή του με τα λόγια του για την απόφαση του δήμου και με τον θερμό εναγκαλισμό με τον Δημήτρη Κωστούρο τη στιγμή που παραλάμβανε το κλειδί της πόλης. Ο Πρωθυπουργός αποκαλύπτοντας στο Πανελλήνιο ότι στο Ναύπλιο πέρασε τις δύσκολες στιγμές της πολιτικής του καριέρας (κάτι που βέβαια ήταν γνωστό μέχρι τώρα, μόνο στους ντόπιους) έδειξε με τον τρόπο του ότι η ανακύρηξή του σε επίτιμο δημότη ήταν κάτι που το ήθελε και το περίμενε.

ΚΕΡΔΙΣΜΈΝΟΣ βγήκε ο δήμαρχος Ναυπλίου Δημήτρης Κωστούρος, για πολύ περισσότερους λόγους. Κατ΄ αρχήν έγινε Πανελλήνια γνωστός, αλλά κυρίως βρήκε τον τρόπο να ανοίγει πιο εύκολα τις πόρτες των υπουργείων και άλλων φορέων για να διαπραγματεύεται θέματα της πόλης. Όμως ακόμα πιο κερδισμένος εκτιμάται ότι θα είναι στο μέλλον ως αιρετός, αφού έχοντας κάνει επίτιμο έναν δεξιό Πρωθυπουργό, θα μπορεί ευκολότερα να απευθυνθεί στους δεξιούς ψηφοφόρους. Βέβαια πρέπει να αντισταθμίσει τις απώλειες από το κέντρο και την αριστερά που σε μεγάλο ποσοστό τον έχει στηρίξει, κάτι που μόνο η κάλπη μπορεί να δείξει.

ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ είναι από την πλευρά τους και όσοι αντέδρασαν, καταφέρνοντας να μην καπελωθούν αυτή τη φορά από κομματικές ομπρέλες και παραταξιακές ταμπέλες, σημείο στο οποίο εντοπίζεται η επιτυχία της διαδήλωσης που έγινε στην πλατεία Συντάγματος.

ΧΑΜΕΝΗ ήταν προφανώς η αντιπολίτευση. Όχι τόσο η κοινοβουλευτική, αφού τα κόμματα της αντιπολίτευσης κράτησαν μια σχετικά χαλαρή στάση, προφανώς για να μην ανακατευτούν στα της τοπικής αυτοδιοίκησης, περιορίζοντας την αντίδρασή τους σε μερικές σχεδόν χαλαρές ανακοινώσεις. Η αντιπολίτευση του δήμου έχασε, αφού παρότι έκανε σημαία της το θέμα της ανακήρυξης του Πρωθυπουργού, μάλλον …χάθηκε κάπου ανάμεσα στην ονομαζόμενη «Πρωτοβουλία πολιτών» που έδειξε ότι έχει μεγαλύτερη δυναμική.
Άκης Γκάτζιος