ΠολιτισμόςΑρχείο

Έγκλημα στα Μανιάτικα

Μετά από πολύ καιρό, το αστυνομικό μυθιστόρημα βρίσκει την ευκαιρία της ανανέωσής του με ένα έγκλημα η διαλεύκανση του οποίου υφαίνεται πάνω σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πλοκή. Κι αυτό γιατί εκτός από τη φαντασία του συγγραφέα, πάρα πολλά στοιχεία από την ρέουσα κοινωνική ατμόσφαιρα, τα στερεότυπα, τις πολιτικές καταστάσεις, την κοινωνική επιβολή ρόλων στα δυο φύλα και τις αντίστοιχες κοινωνικές απαγορεύσεις, όλα αυτά μαζί, συμμετέχουν στη διαμόρφωση μιας ιστορίας καλογραμμένης.

Πρόκειται για το «Έγκλημα στα Μανιάτικα», το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Γιώργη Μασσαβέτα, με το οποίο ο συγγραφέας επαναφέρει στο προσκήνιο ένα από τα περισσότερο αγαπημένα είδη μυθιστορήματος. Η δολοφονία μιας κοπέλας από τη Μάνη δεν είναι απλά το γεγονός πάνω στο οποίο θα στηθεί μια περιπέτεια όπου αγωνία και ξαφνικές εναλλαγές προσώπων και στοιχείων θα διαμορφώνουν την προσπάθεια διαλεύκανσης του μυστηρίου. Ο συγγραφέας, γνωρίζοντας πολύ καλά τα έργα και τις τεχνικές των μεγάλων του είδους, προσθέτει έναν ολόκληρο κόσμο που γνώρισε ο ίδιος, μεταφέροντας αριστοτεχνικά στο προσκήνιο όλα όσα οι κοινωνικές συμβάσεις επιμένουν να κρατούν στο σκοτεινό κομμάτι του εαυτού.

Τα Μανιάτικα δεν αποτελούν απλό γεωγραφικό ή λαογραφικό προσδιορισμό μιας συνοικίας του Πειραιά που θα την συνταράξει το αποτρόπαιο γεγονός. Είναι το στοιχείο εκείνο που προσδιορίζει την ηθογραφική πλευρά του χαρακτήρα των πρωταγωνιστών, όπως και μια σειρά από άλλα στοιχεία (η στάση απέναντι στους πρόσφυγες ποντιακής καταγωγής, κλπ), που λειτουργούν συνθετικά και ταυτόχρονα απομονώνουν στη σκέψη του αναγνώστη σκέψεις και εικόνες που λειτουργούν διαχρονικά στη συγκρότηση της ελληνικής κοινωνίας.

Ο Γιώργης Μασσαβέτας γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στην Κοκκινιά. «Ιστορικός» δημοσιογράφος, τόσο για την πολύχρονη παρουσία του στον τύπο (από το 1958), όσο και για την πολύτιμη εμπειρία που η ζωή και το επάγγελμα του χάρισαν. Γνωστός περισσότερο από την καθημερινή του στήλη «Καλημέρα κ. Πρόεδρε» που άρχισε στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και συνεχίζεται ακόμη και σήμερα σε πολλές εφημερίδες της περιφέρειας μεταξύ των οποίων η ΑΡΓΟΛΙΔΑ με την οποία συνεργάζεται πάνω από δεκαπέντε χρόνια, ο Γιώργης Μασσαβέτας αναδεικνύει με έναν ιδιαίτερο τρόπο την δυσκολία του πολιτικού κόσμου να εφαρμόσει τα «ευκόλως εννοούμενα». Γλώσσα όχι απλά καταγγελτική, αλλά ανάδειξη τεκμηριωμένη για όσα η κοινή λογική προτάσσει, το χρονογράφημα του Γιώργη Μασσαβέτα αποτελεί, χρόνια τώρα, ένα ιστορικό δημοσιογραφικό βήμα ελεύθερης έκφρασης και δημοκρατικού ήθους.

Το νέο του μυθιστόρημα θα παρουσιαστεί το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014 στο Επιμελητήριο Αργολίδας από τον Βασίλη Τσιλιμίγκρα και τον Γιώργο Κόνδη.