Οι ελλείψεις που παρατηρούνται ακόμα και σήμερα σε σχολεία της Αργολίδας, και κυρίως στο Μουσικό Σχολείο και την Ειδική Αγωγή, θα συζητηθεί στη βουλή τις επόμενες ημέρες. Αφορμή γι’ αυτό στέκεται η ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Αργολίδας Δημήτρης Κοδέλας προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέα Λοβέρδο, με θέμα τα μεγάλα κενά που υπάρχουν ακόμα και σήμερα στα σχολεία της Αργολίδας.
Στην ερώτησή του ο βουλευτής, αφού παραθέτει τις ελλείψεις σε Γυμνάσια-Λύκεια, στο Μουσικό Σχολείο αλλά και στην Ειδική Αγωγή ρωτά το Υπουργείο ποιες ενέργειες έχει κάνει για την άμεση κάλυψη των κενών, αναφέροντας ότι όχι απλά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η πρόταση του Υπουργού για κάλυψη των κενών από εθελοντές αλλά αποτελεί μάντη ενός εφιαλτικού εργασιακού καθεστώτος που προετοιμάζει η κυβέρνηση.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
“Ενώ η σχολική χρονιά οδεύει στο δεύτερο τρίμηνο, μεγάλα κενά εκπαιδευτικών εξακολουθούν να υπάρχουν σε σχολεία της Αργολίδας.
Σύμφωνα και με ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Αργολίδας, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της περιοχής μας χρειάζονται 4 καθηγητές για να καλύψουν τα κενά τους: 2 καθηγητές Μουσικής (1ο Γυμνάσιο Ναυπλίου και Γυμνάσια Ασκληπιείου και Ερμιόνης), 1 καθηγητής Μηχανολογίας για 4 ώρες στο 1ο ΕΠΑΛ Ναυπλίου και 1 καθηγητής Γαλλικής Φιλολογίας για τα Γυμνάσια Ερμιόνης, Κρανιδίου και το ΕΠΑΛ Κρανιδίου.
Επιπλέον, σοβαρό πρόβλημα για ακόμα μια χρονιά έχει το Μουσικό Σχολείο Αργολίδας με τη διδασκαλία βασικού οργάνου παραδοσιακής μουσικής (ταμπουράς) το οποίο είναι υποχρεωτικό μάθημα αφού λείπουν έξι καθηγητές Μουσικής ή Εμπειροτέχνες για να καλύψουν τις 132 ώρες διδασκαλίας εβδομαδιαίως.
Σημαντικές είναι οι ελλείψεις που αφορούν στην Ειδική Αγωγή, στα Τμήματα Ένταξης αλλά και στην Παράλληλη Στήριξη. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο στο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο, όπου η έλλειψη επτά καθηγητών (!) και ταυτόχρονα η έλλειψη Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού πρακτικά σημαίνει ότι κάθε εβδομάδα χάνονται εκατοντάδες ώρες διδασκαλίας για τα παιδιά. Αντίστοιχα, στο Ειδικό Σχολείο της Πυργέλλας (ΕΕΕΕΚ) λείπει ένας καθηγητής Πληροφορικής. Τέλος, στο 4ο Γυμνάσιο Άργους, στο 1ο Γυμνάσιο Ναυπλίου και στο Γυμνάσιο Κρανιδίου υπάρχουν σημαντικά κενά σε Φιλόλογους και Μαθηματικούς.
Από την άλλη, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, σημαντικά κενά παρουσιάζονται ακόμα και τώρα στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο καθώς υπάρχουν κενά Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Γυμναστής) και Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Λογοθεραπευτής, Ψυχολόγος), ενώ η μεγάλη αύξηση μαθητικού δυναμικού του σχολείο έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την τοποθέτηση ενός ακόμα εκπαιδευτικού (Δάσκαλος).
Επειδή οι ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό ακόμα και σήμερα παραμένουν μεγάλες και οι χαμένες ώρες για τους μαθητές είναι χιλιάδες,
Επειδή η πρόταση για κάλυψη των κενών μέσω εθελοντικής εργασίας εκπαιδευτικών όχι απλά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή αλλά είναι μάντης ενός εφιαλτικού εργασιακού καθεστώτος που προετοιμάζεται από την κυβέρνηση,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Ποιες ενέργειες έχει λάβει το Υπουργείο ώστε άμεσα να καλυφθούν τα κενά στα σχολεία της Αργολίδας;”