ΚοινωνίαΑρχείο

Και η Ρόμβη του Τολού στις δαγκάνες του ΤΑΙΠΕΔ;

Επανέρχεται στο προσκήνιο το θέμα της ένταξης στην λίστα του ΤΑΙΠΕΔ της ακατοίκητης νησίδας Ρόμβη, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Τολό, ένα θέμα που είχε παγώσει προσωρινά, λόγω των αντιρρήσεων φορέων της περιοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες το ΤΑΙΠΕΔ ανέθεσε στην Τράπεζα ΑLPHA την αξιολόγηση και κοστολόγηση του νησιού, γεγονός που, παρά την προσπάθεια, δεν πέρασε απαρατήρητο.

Οπως αναφέρει ο Γιάννης Γκιόλας σε ανάρτησή του στο Facebook:

“Το ΤΑΙΠΕΔ έβαλε στο μάτι το νησί Ρόμβη του Τολού!

Νοτιοανατολικά και απέναντι από το Τολό Αργολίδας βρίσκεται το ακατοίκητο νησί Ρόμβη.

Το νησί αυτό έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος από το 1962.

Στο παρελθόν έγιναν προσπάθειες για την εκμετάλλευση και «αξιοποίησή» του και συγκεκριμένα για εγκατάσταση μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας(1985), ίδρυση μονάδας διεθνούς γυμνιστικού κέντρου και το 2012 προέκυψε θέμα ενοικίασης ή πώλησής του από το ΤΑΙΠΕΔ.

Η ομόθυμη και αγωνιστική αντίδραση των φορέων της τοπικής κοινότητας (πολιτιστικός σύλλογος, σύλλογοι αλιέων και επαγγελματιών) και του συνόλου των κατοίκων απέτρεψαν τις σχεδιαζόμενες προσπάθειες «αξιοποίησης» του νησιού, που εκτός από αρχαιολογικός χώρος, αποτελεί ένα φυσικό πάρκο με πλούσια και σπάνια πανίδα και χλωρίδα και επιπλέον διαθέτει ελεύθερη παραλία για κολύμβηση.

Δυστυχώς, μόλις προ λίγων ημερών, φαίνεται ότι η αξιοποίηση χτύπησε ξανά την πόρτα του όμορφου και άθικτου αυτού φυσικού τοπίου, όταν περιήλθε σε γνώση κατοίκων του Τολού, ότι το ΤΑΙΠΕΔ ανέθεσε στην Τράπεζα ΑLPHA την αξιολόγηση – κοστολόγηση του νησιού.

Η έκδηλη ανησυχία των δραστήριων φορέων και κατοίκων της περιοχής, ακαριαία οδήγησε σε πρωτοβουλίες για την προάσπιση του φυσικού κάλλους και του δημόσιου χαρακτήρα του νησιού. Συνεργάσθηκαν όλοι οι πιο πάνω φορείς και συντονισμένα αποφάσισαν να προστατεύσουν το φυσικό τους χώρο από ασύμβατες και καταστροφικές επεμβάσεις.

Να ζητήσουν από τα αναφερόμενα νομικά πρόσωπα να επιβεβαιώσουν το αληθές η μή των πληροφοριών.

Να αποκρούσουν τυχόν προσπάθεια αλλοίωσης του φυσικού περιβάλλοντος και των αρχαιολογικών ευρημάτων του νησιού, με αναφορά προς την αρμόδια Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Και να ενημερώσουν όλους τους κατοίκους για να επαγρυπνούν.

Οι κινήσεις και όλες οι προσπάθειες των φορέων της περιοχής είναι αυτονόητες, αλλά και επαινετές, αξίζουν δε την υποστήριξη και συστράτευση όλων των ενεργών πολιτών.”