Site icon Αρχείο anagnostis.org

Αναγκαία η προστασία του αιγιαλού της Ερμιονίδας

Αναγκαία η προστασία του αιγιαλού της Ερμιονίδας

Το καθεστώς αυθαιρεσίας που επικρατεί στη ζώνη του αιγιαλού στην περιοχή της Ερμιονίδας αποτέλεσε το αντικείμενο ερώτησης προς τους Υπουργούς Οικονομικών, ΠΕΚΑ και Ναυτιλίας & Αιγαίου, την οποία κατέθεσε ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας. Ο βουλευτής τονίζει πως είναι αναγκαία η προστασία του αιγιαλού αλλά και η δυνατότητα πρόσβασης όλων των ανθρώπων στις παραλίες.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης:
“Στην περιοχή της Ερμιονίδας σε κτήματα αρκετών στρεμμάτων με πανέμορφο φυσικό περιβάλλον και υψηλή ανταλλακτική αξία έχουν κατοικίες αρκετοί ισχυροί οικονομικοί παράγοντες και “επώνυμοι”.

Σε πολλές περιπτώσεις για να απολαμβάνουν οι εν λόγω ιδιοκτήτες τους μικρούς ιδιωτικούς παραδείσους τους απαιτούν “ιδιωτικές” ακτές κολύμβησης αποκλείοντας όλους τους άλλους από την πρόσβαση, “ιδιωτικά” σημεία πρόσδεσης σκαφών με κατασκευές μέσα στην θάλασσα, εγκαταστάσεις για την άνετη πρόσβαση και παραμονή τους στην ακτή.

Επιπλέον, διάφοροι μύθοι διαδίδονται στην τοπική κοινωνία που φτάνουν ακόμη και σε φρουρούμενες από θαλάσσης ακτές ή και σε “επενδεδυμένη” ακτή με άμμο Μαλδίβων.

Ενδεικτικά, περιοχές που δέχονται τέτοιες πιέσεις προκαλώντας τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας είναι το Πόρτο Χέλι, ο Άγιος Αιμιλιανός, η Βερβερόντα, το Δορούφι, το Σαλάντι, η Κόστα και Πετροθάλασσα, η Χινίτσα κ.λπ.

Όλα αυτά βέβαια προσκρούουν στον προορισμό της ζώνης του αιγιαλού και της παραλίας, όπως αυτός κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα και αφορά στην ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση όλων προς αυτές. Παρόλες τις κυβερνητικές προσπάθειες στην αντίθετη κατεύθυνση η ζώνη του αιγιαλού  παραμένει συνταγματικά κατοχυρωμένη ως κοινόχρηστη και ανήκει κατά κυριότητα στο Δημόσιο, το οποίο υποχρεούται να την προστατεύει και να την διαχειρίζεται.

Αντί αυτού το Δημόσιο φαίνεται να λάμπει δια της απουσίας του παραμένοντας θεατής (;) της κατάστασης και αφήνοντας τους πολίτες μόνους να αντιστέκονται απέναντι σε ασύμμετρης ισχύος αντιδίκους.

Πιο ειδικά στις αρμόδιες υπηρεσίες διαπιστώνεται η παρακάτω κατάσταση:

 
Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε τις πιέσεις που ασκούνται προς κάθε κατεύθυνση, και προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, από τους εμπλεκόμενους στις παραβάσεις ώστε να μείνει ανέγγιχτο το καθεστώς ανομίας.

Τέλος, το ΥΠΕΚΑ με τις ρυθμίσεις που θεσμοθέτησε στη χάραξη του αιγιαλού και της παραλίας με τον Ν.4281/2014 όπου εισήγαγε την έννοια των προκαταρκτικών χαράξεων που εμφανίζονται ως νόμιμες, έχει θέσει τις βάσεις για de facto νομιμοποίηση σειράς αυθαιρεσιών.

Για τους παραπάνω λόγους, ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
1.) Ποιες παραβάσεις περί αιγιαλού έχουν καταγραφεί, ενδεικτικά τα τελευταία 5 έτη, στην περιοχή της Ερμιονίδας; Πόσα πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής έχουν εκδοθεί;
2.) Πόσες και τι είδους αυθαίρετες κατασκευές έχουν καταγραφεί τα τελευταία 5 έτη στον αιγιαλό;
3.) Έχετε εκπονήσει κάποιο σχέδιο για τη σταδιακή αποκατάσταση της νομιμότητας στην περιοχή;
4.) Έχουν προβεί τα Υπουργεία σας (Ναυτιλίας & Οικονομικών) σε ενέργειες ενίσχυσης των υπηρεσιών στην περιοχή και ποια τα αποτελέσματα αυτών;
5.) Έχετε συνδράμει νομικά τις ενέργειες των κατοίκων και της τοπικής αυτοδιοίκησης στην περιοχή και αν ναι σε πόσες και ποιες υποθέσεις; “
 

Exit mobile version