ΆρθροΑρχείο

Η «Ευρώπη» του κ. Τατούλη

Του Νίκου Πατσαρινού *

Στον πρόσφατο χαιρετισμό του στην Περιφερειακή Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης μας κάλεσε ν’ αποφεύγουμε τα «άκρα» και να νοιαζόμαστε για την παρουσία μας στην Ευρώπη. Επειδή μας «πήξανε» στα λόγια, όλοι αυτοί που κυβέρνησαν τον τόπο τις τελευταίες δεκαετίες, ας δούμε πως ο κ. Τατούλης αντιμετωπίζει στην πράξη τις παραπάνω αναφορές του.

– Χαρακτηρίζοντας όλη την αντιπολίτευση φασιστοειδή, κομμουνιστοσυμμορίτες, λούμπεν, χουλιγκάνους κ.ά. κατάφερε να πρωταγωνιστήσει πανελληνίως συσπειρώνοντας όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
– Είναι αυτός που με τις ύβρεις και τις αναφορές του δυναμιτίζει και διαλύει κάθε Περιφερειακό Συμβούλιο.
– Με τις απαράδεκτες, λανθασμένες και ιδιοτελείς αποφάσεις του, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους αγαπητούς του Φούχτελ και τις μεγάλες εταιρείες που ληστεύουν τον τόπο, απώλεσε 68,5 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ 2007-2013 για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.
– Από το ίδιο πρόγραμμα του ΕΠΕΕΡΑΑ χειρίζεται από το 2012 30 εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση των 81 χωματερών στην Πελοπόννησο και ακόμα δεν έχει τελειώσει την μελέτη. Γι’ αυτό το λόγο τα πρόστιμα πέφτουν σωρηδόν από την Ευρωπαϊκή ένωση (που νοιάζεται), ενώ υπάρχει κίνδυνος να χαθούν και αυτά τα χρήματα.
– Με την κάθοδο της κόρης του σαν βουλευτή στην Αρκαδία έχει ενεργοποιήσει κάθε δράση που θα του φέρει ψήφους στην περιοχή του, όπως μελέτες, κατασκευές, προγραμματικές συμβάσεις, χρηματοδοτήσεις συλλόγων, εκδηλώσεις κ.ά. προκλητικά δυσανάλογα με τις λίγες δράσεις και χρηματοδοτήσεις στους άλλους Νομούς.
– Χρηματοδοτεί σε περίοδο ολιστικής κρίσης με 2 εκατομμύρια ευρώ την ανανέωση των φιλαρμονικών της Πελοποννήσου με αδιαφανή τρόπο μέσω της «Πάρνωνας Α.Ε.».
– Όταν πρόσφατα οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας αποδεικνύουν ότι μπορούν να διαχειριστούν 500 χιλιάδες ευρώ για ψηφιακή προσαρμογή της Περιφέρειας με διαφανή και σωστό τρόπο, ο κ. Τατούλης επιλέγει 2 εκατομμύρια ευρώ για ανάλογο σκοπό να τα διαχειριστεί με αδιαφανή τρόπο η «Πελοπόννησος Α.Ε.». Απόφαση που την πέρασε νύχτα (στη 1 τα μεσάνυχτα) με έντονες διαφωνίες των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.
– Συμμετέχει σε δημοτικά έργα συνολικού ύψους 700 χιλιάδων ευρώ σε χωριό της Μεσσηνίας, που έχει 10 κατοίκους τον χειμώνα, επειδή είναι ο τόπος καταγωγής «κολλητού» του Πρωθυπουργού.
– Με τους λανθασμένους χειρισμούς τους επιτρέπουν στον ανάδοχο του έργου Γαργαλιάνοι – Ρωμανού κόστους 12 εκατ. € να διεκδικεί ποσό 44 εκατ. €.
– Όταν η πρόσφατη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής βρήκε ύποπτους για πράξεις τους 2 υπαλλήλους της στη Δ/νση Υγειονομικού Ελέγχου της Ανατολικής Αττικής τους έβγαλε η κ. Δούρου σ’ αναστολή και άλλαξε την διοικητική ιεραρχία. Εδώ σε ποινικές και πειθαρχικές διώξεις υπηρεσιακών στελεχών οι γνωμοδοτήσεις αρμόδιων φορέων κρατούνται στα συρτάρια του Περιφερειάρχη για κάθε είδους «κάλυψη αναγκών».
– Ακόμα και σ’ αυτόν τον θεσμό της Περιφέρειας του Συμπαραστάτη του Πολίτη που απαιτείται ευρύτερη συναίνεση επιμένει στην παραταξιακή κομματική του πρόταση, αντίθετα με την πρόταση που κατατέθηκε από τον Δικηγορικό Σύλλογο με συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες και την σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης.

Και επειδή κληθήκαμε σαν πολιτικός χώρος να δώσουμε κάποιες απαντήσεις:
Με όλα αυτά και πολλά άλλα γεγονότα δίνονται καθημερινά οι απαντήσεις για την σωστή λειτουργία των αυτοδιοικητικών θεσμών. Ας αφήσει ο Τατούλης αυτό το Αυτοκρατορικό – Ναπολεόντειο ύφος του και ας ακούσει τα μηνύματα της κοινωνίας. Πάντως μέχρι τώρα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν είδαμε διορθωτικές τροποποιητικές κινήσεις σε τρέχοντα προγράμματα και πόρους για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Όλα γίνονται σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα γύρω μας! Εμείς θα απαντήσουμε συγκεκριμένα και με προτάσεις σ’ αυτή την αδιαφορία της Διοίκησης της Περιφέρειας για την ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή μας.

* Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης «Πελοπόννησος Πρώτα»