ΠολιτικήΑρχείο

Στο ΕΣΠΑ η ανάδειξη του Ασκληπιείου της Επιδαύρου

Με συνολικό προϋπολογισμό που ανέρχεται σε 5.650.000 ευρώ, το έργο για την περιβαλλοντική ανάδειξη του ευρύτερου χώρου του Ασκληπιείου της Επιδαύρου, προωθήθηκε στο νέο ΕΣΠΑ από τον υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2014-2020 και εντάσσεται στα ονομαζόμενα εμπροσθοβαρή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, ο κ. Μανιάτης και η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, συνυπέγραψαν το τεχνικό δελτίο του έργου, με βασικό σκοπό την αποκατάσταση του ευρύτερου περιβάλλοντος χώρου του μνημειακού συγκροτήματος, έτσι ώστε να αναδειχθεί η αυθεντική του υπόσταση και να δημιουργηθεί ένας χώρος με αρχαιογνωστικό περιεχόμενο σε ισορροπία με τη βίωση του φυσικού περιβάλλοντος σε όλες τις κλίμακες.

«Η υλοποίηση αυτού του καινοτόμου και ολοκληρωμένου προγράμματος, σε ένα από τα σημαντικότερα μνημειακά σύνολα της χώρας, θα συμβάλλει στην αειφόρο ανάπτυξη και την προστασία του φυσικού κάλλους της περιοχής, θα διατηρήσει άσβεστη την ιστορική μνήμη και θα αποφέρει σημαντικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και την οικονομία των περιοχών της Αργολίδας, μέσα από τη μετατροπή τους σε τουριστικό πόλο έλξης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους» δήλωσε σχετικά ο υπουργός ΠΕΚΑ.

Ειδικότερα, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός, το έργο περιλαμβάνει έργα συνολικού προϋπολογισμού 5.650.000 ευρώ, που αφορούν:

-Ανάδειξη της βιοποικιλότητας του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου, φυτοτεχνική διαμόρφωση κήπου με ιαματικά και ενδημικά φυτά, καθώς και διαμόρφωση της περιοχής στάθμευσης.
-Διαμόρφωση διαδρομών πρόσβασης και περιήγησης στους χώρους των Ιερών του Ασκληπιού και του Απόλλωνος Μαλεάτα.
-Κατασκευή περιπτέρου ενημέρωσης του κοινού, προβολής και διάθεσης τοπικών προϊόντων, καθώς και οικίσκων εξυπηρέτησης των επισκεπτών.
-Επικοινωνιακό σχεδιασμό με δημιουργία κόμβου και αξιοποίηση των ψηφιακών μέσων, εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης επισκεπτών και τοποθέτηση σήμανσης των διαδρομών περιήγησης.
-Κατασκευή κτιρίου έκθεσης για την προβολή της ολοκληρωμένης ιστορίας της Ιατρικής, με εκθεσιακούς και βοηθητικούς χώρους, καθώς και συνεδριακό κέντρο.