ΆρθροΑρχείο

Προϋπολογισμός: Εδώ θα φανεί η μαγκιά του δήμαρχου

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ είναι οι διορθώσεις της τελευταίας στιγμής στον προϋπολογισμό του δήμου Ναυπλιέων, πριν φυσικά έρθει προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το απαραίτητο εργαλείο βρίσκεται ήδη στα χέρια του δημάρχου. Δεν είναι άλλο, από τις προτάσεις της Επιτροπής Διαβούλευσης που υπέβαλε τεκμηριωμένες παρατηρήσεις για αστοχίες που υπάρχουν στο σχέδιο, το οποίο αν δεν διορθωθεί θα έχει ως αποτέλεσμα να βαδίσει ο δήμος Ναυπλιέων με έναν προϋπολογισμό εξωπραγματικό και χωρίς αναπτυξιακή προοπτική στο 2015.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΗ συζήτηση που έγινε, διαφάνηκε ότι οι πολίτες θα βογκήξουν για να σηκώσουν τα βάρη του δήμου, αφού τα έσοδα μειώνονται συνεχώς και οι νέες πηγές χρηματοδότησης απουσιάζουν. Πολύ σοβαρό δε, είναι το ενδεχόμενο να χρειαστούν κατά τη διάρκεια της νέας χρονιάς αυξήσεις στα δημοτικά τέλη για να τα βγάλει πέρα ο δήμος. Δεν νοείται όμως σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση, με μειούμενη  συνεχώς τη χρηματοδότηση του δήμου από το Υπουργείο Εσωτερικών, να πληρώνουν τη νύφη μόνο κάποιοι από τους πολίτες και οι υπόλοιποι να …σφυρίζουν αδιάφορα. Ούτε όμως ταυτόχρονα μπορεί να βάλει ο δήμος το «μαχαίρι στο λαιμό» των κακοπληρωτών δημοτών που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους λόγω της οικονομικής κρίσης , προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί και να υφίσταται.

Η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ κατεύθυνση στον προϋπολογισμό του 2015, μπορεί να δώσει προοπτική για την πόλη. Και φυσικά δεν είναι δουλειά των καλών και άριστων υπαλλήλων του λογιστηρίου του δήμου Ναυπλιέων να δημιουργήσουν έσοδα. Οι λογιστές προσθέτουν και αφαιρούν τους αριθμούς που προκύπτουν από την πολιτική βούληση της δημοτικής αρχής. Η οποία στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να στραφεί προς την κατεύθυνση της αναζήτησης εσόδων από άλλες πηγές οι οποίες μέχρι τώρα παραμένουν ανεκμετάλλευτες.

ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΓΚΙΑ του εκάστοτε δημάρχου. Να βρει λεφτά για την πόλη του. Γιατί αν αρκείται μόνο στον διαχειριστικό έλεγχο, τότε έχει αποτύχει παταγωδώς. Πού μπορεί να βρει λεφτά, εκτός της κρατικής επιχορήγησης και των δημοτικών τελών; Μα φυσικά, από την «αξιοποίηση» της περιουσίας του δήμου. Πόσα ακίνητα του δήμου παραμένουν ξενοίκιαστα όχι γιατί δεν υπάρχουν ενοικιαστές, αλλά επειδή δεν προχωρούν οι διαδικασίες; Γιατί δεν νοικιάστηκαν τα σπιτάκια του Αϊ Βασίλη σε επιχειρήσεις της πόλης (ζαχαροπλαστεία, είδη δώρων, παιγνιδάδικα κλπ) ώστε να είναι ζωντανό το Χριστουγεννιάτικο χωριό, να κερδίσει ο δήμος από το ενοίκιο και να βγάλουν και επιπλέον κέρδος οι επιχειρήσεις που θα ενδιαφερθούν; Η χρήση των αθλητικών χώρων από ομάδες ανταποκρίνεται στα έξοδα που υπάρχουν; Εισπράττονται χρήματα για κοινόχρηστους χώρους – πλατείες, που παραχωρούνται σε ξένες επιχειρήσεις οι οποίες έρχονται στο Ναύπλιο για να παρουσιάσουν διάφορα events; Είναι μόλις ελάχιστα από τα δεκάδες παραδείγματα που μπορεί να παραθέσει κανείς.

ΟΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ με μελέτη και αναπτυξιακό σχεδιασμό. Και στο ελάχιστο διάστημα που απομένει μέχρι την κατάθεση του προϋπολογισμού, αξίζουν μερικά ξενύχτια με αναμμένα τα φώτα στο δημαρχείο Ναυπλίου, για να παρουσιαστεί έστω και την τελευταία στιγμή ένας προϋπολογισμός πραγματικός με προοπτική ανάπτυξης και ταυτόχρονα ελάφρυνσης των βαρών των πολιτών, που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου δήμου ο οποίος σέβεται τους δημότες του.

Άκης Γκάτζιος